Prvi nastop letošnje koncertne sezone v Kino Šiška se je odvil v četrtek, 17.1. v Komuni, mali dvorani Kina Šiška. Butični prostor z bolj intimno povezavo med nastopajočimi in publiko je bil idealen prostor za nastop portugalskega umetnika Nelsona Graf Reise-a, bolje poznanega širši javnosti kot We bless this mess. Za ogrevanje publike so tokrat poskrbeli domači punkerji Real life Version.

Real life version so punk rock kvartet iz Ajdovščine. Jani Jez, Aljoša Todorovič, Jani Peljhan in Nejc Franca že 15 let držijo pokonci alternativno sceno punka v Vipavski dolini in Sloveniji. Odigrali so tudi veliko koncertov na evropskih odrih. Kot se za bend, ki ima za sabo veliko kilometrine spodobi, so Real life version izvedli suveren nastop, katerega so obiskovalci dvorane Komuna sprejeli z velikim odobravanjem.

Nelson Graf Reise oziroma We bless this mess je tokrat v Slovenijo prišel s Ashom Lewisom na bassu in Bernardom Queirosom na bobnih. Oba sta k aranžmaju pesmi pripomogla tudi s svojimi vokali. Z novim albumom Awareness Songs & Side Stories, ki je bil izdan septembra je navdušil skoraj zapolnjeno dvorano. Pesmi, katere so hkrati lahkotne in močne s svojim pozitivnim sporočilom, dajo poslušalcu občutek spokojnosti in zadovoljstva. Med pesmimi je Nelson veliko govoril o tem, da ko piše besedila, piše o tem kako gleda na svet, kako ga občuti. S svojim delom želi prinesti mir in spokojnost sebi in ljudem okoli sebe. Ta miselnost je dala pesmim in celtonemu nastopu še večjo težo. Glasba We bless this mess, daje velik poudarek na sporočila, ki jih hoče Nelson iz osebnih izkušenj predati zbranim obiskovalcem, to priča tudi naslov novega studijskega izdelka.

Pred koncem koncerta je Nelson oznanil akustični del. Luči na odru so se ugasnile, pojavil se je snop bele svetlobe pred odrom. Pevec je prijel akustično kitaro in skočil dol z odra, ljudje so se zbrali okoli njega. Občutek je bil skorajda tak kot ob tabornem ognju. Bassist in bobnar sta se porazgubila v publiki in pripevala refrene.

We bless this mess so se v Kinu Šiška ustavili v sklopu svoje evropske turneje, ki traja že od oktobra prejšnjega leta. Naslednji koncert bo na sporedu v Freiburgu v Nemčiji, kjer poteka zadnji del promocije novega albuma.

Tekst: C. Magnus

Foto: Luka Klarič