Papir • Jazz Club Ljubljanski grad (11.1.2019)

Zvočna perfekcija Ansambla Papir v sklopu koncertov nove sezone v Jazz Clubu Ljubljanski grad

Vrata za vse ljubitelje jazz, soul, blues in rock glasbe je v novi sezoni 2019 odprl Jazz Club Ljubljanski grad. Sezono je 4. januarja odprla zasedba Las Cuerdas, na petek 11. januarja pa je čudoviti ambient Jazz Cluba Ljubljanski grad gostil jazz/soul zasedbo Papir. Večer je otvoril Igor Leonardi, ki je v svojem govoru predstavil glasbeni program, katerega bomo deleži skozi naslednje mesece.

Ansambel Papir o sebi pravijo, da so mavrica ljudi, ki so se zbrali, da bi preprosto naredili lepe pesmi – pesmi, ki bodo temu svetu nekaj pomenile in ga bodo še dolgo razveseljevale s svojimi melodijami in zgodbami. In to so v petek tudi dokazali. Izjemno uigran sestav vrhunskih glasbenikov nas je popeljal skozi skladbe, katerim je dušo ubesedil Rok Viličnik. Kot smo pričakovali, je bil Jazz Club napolnjen do zadnjega kotička. Papir le ni zasedba, ki bi jih tedensko lahko občudovali na intimnih koncertih. Tega se zaveda tudi publika in ljubitelji soul/jazz ritmov takega koncerta nikakor ne zamudijo. Čudoviti vokal mednarodno priznane jazz pevke Ane Bezjak brez napak dopolnjujejo Igor Bezget na akustični kitari, Sebastjan Duh na klavirju, Bruno Domiter na bobnih in en najboljših slovenskih basistov Tadej Kampl.

Vsak od članov zasedbe si skozi seznam skladb z njihovih albumov zasluženo dovoli solistični izlet. In če se nam včasih zgodi, da nekateri glasbeniki včasih pretiravajo z dolžino svojih solaž, je v tem primeru zgodba povsem drugačna. Mojstrovin posameznikov Papirja se enostavno ne moreš dovolj naužiti. Očitno je, da si znajo svoje mojstrovine ustrezno tempirati. Od počasnih preigravanj, ki jih nežno konzumirajo ušesa publike do norih hitrosti in virtuoznosti. Kljub perfekciji vseh, je vseeno konkretno izstopal Igor Bezget, pri katerem lahko ostaneš samo odprtih ust. V svojih solo izletih interpretira nepredstavljivo in vsakemu je lahko jasno, zakaj je edn najboljših jazz kitaristov na naših tleh trenutno.

Dokaz visoke kvalitete nastopajočih se je izkazoval na obrazih navdušene publike. Koncert je bil izpeljan popolno. Težko bi si lahko Papir predstavljali v bolj prijetnem prostoru. Skalna dvorana Ljubljanskega gradu s svojo netipično in raznoliko postavitvijo ambienta celotni zgodbi doda poseben čar. Konec koncev… Kje še lahko gledaš koncert glasbenih virtuozov s kavča in steklenim kozarcem vina v rokah.

Skratka… Koncert na izrednem nivoju. Povzamemo lahko tudi otvoritveni govor Igorja Leonardija v katerem je navedel, da je ta klub tu za nas (publiko) in mi (publika) zanj, saj bodo večeri Jazz Cluba ostali, le če bo ostala tudi publika.

Zgodba se nadaljuje naslednji petek, 18.1.2019, ko bo oder zasedel vsem znani Ratko Divjak s svojim mednarodnim kvartetom. 

Foto: Simon Pelko