PEARL JAM • IMMORTALITY

Včeraj je minilo 25 let od izdaje tretjega studijskega albuma ameriških alternativcev Pearl Jam. Vitalogy je izšel 22. novembra 1994 pri založbi Epic Records, le slabo leto po svojem predhodniku VS. Pravzaprav je omenjeni album v celoti nastal, in bil posnet, tekom turneje, na kateri so predstavljali album VS. Vitalogy je najprej izšel v obliki gramofonske plošče, dva tedna kasneje pa še na kaseti in CD-ju.

Od svojega predhodnika se razlikuje tako vizualno kot tudi zvokovno. Glasba na omenjeni plošči je bolj raznolika od prejšnjih izdaj. Sestavljajo jo mešanica agresivnih pesmi in balad, ter še nekaterih drugih elementov, zaradi česar velja za njihov najbolj eksperimentalni album do sedaj. Nastajanje plošče je spremljalo veliko napetosti, zaradi česar je bend skoraj razpadel, drama pa se je zaključila z odhodom bobnarja Davea Abbruzzesa.

Delovni naslov albuma je bil sicer Life, ki pa so ga kasneje spremenili v Vitalogy (vitalnost, študija življenja, op.a.). Ime zanj, ter celotno naslovno podobo, je navdihnil medicinski priročnih iz začetkov 20. stoletja, katerega je vokalist Eddie Vedder našel na garažni razprodaji. Vinilka med drugim vsebuje knjižico v kateri lahko občudujemo skice, fotografije in zapiske iz omenjenega priročnika.

Čeprav se na albumu znajde mnogo odličnih skladb, pa od vseh najbolj v dušo in srce zadane Immortality. Zato je danes komad dneva.

https://www.youtube.com/watch?v=Y2_BFCl1Zyg