AC / DC • Walk All Over You

V duhu četrte obletnice smrti kultnega vokalista Bona Scotta, najmočnejšega grla AC / DC, ki je tej avstralski zasedbi odprl okno v svet.

Bend sta sicer leta 1973 osnovala brata Malcolm in Angus Young, v postavi z vokalistom Daveom Evansom, basistom Larryjem Van Kriedtom in bobnarjem Colinom Burgessom. Postava je šla v letih delovanja čez mnoge sprmembe, tista pa, ki jih je ponesla med velikane rocka je bila prav menjava vokalista. Že naslednje leto je Evensa zamenjal nesmrtni Bon Scott. Karizmatičen in izkušen vokalist, tudi sam Škot, ki se je bendu pridružil po priporočilu skupnega prijatelja.

Kljub menjavi vokalista pot ni šla gladko. Kariero so spremljali mnogi vzponi in padci in slava se ni hotela zgoditi čez noč. O tem je prepeval že v skladbi “It’s a long way to the top if you wanna rock ‘n’ roll“(TNT, 1975), besedilo za katero je napisal prav Scott. Slednji je tudi avtor besedil prvih šestih albumov. Scott ni bil samo izjemno energičen vokalist, temveč tudi odličen pisec besedil. Čeprav se besedila v veliki meri dotikajo veseljačenja, seksa in alkohola, pa se v opusu najdejo tudi tankočutne balade, osebno – izpovedne skladbe in tudi takšne, ki zahtevajo poznavanje zgodovine ter aktualnega dogajanja. Bil je poet, ki je znal o resnih zadevah pisati na komičen način.

Navkljub temu, da so bili doma izjemno dobro sprejeti in so držali sloves enega najboljših live bendov, pa so AC / DC potrebovali skoraj deset let, da so prodrli izven avstralskih meja.

Prvi večji preskok so sicer doživeli s tretjim albumom Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976), ki jih je pripeljal do turneje z Black Sabbath. Peti, Powerage (1978) jim je prinesel manjši uspeh po ZDA. A to kar je sledilo z izdajo šestega albuma Highway to Hell (1979) ter sodelovanjem s producentom R. J. “Mutt” Langeom je bila tista najpomembnejša prelomna točka v karieri skupine. A Scottu ni bilo usojeno dočakati svetovne slave, ki jo danes dosegajo AC / DC. Pri komaj 33. letih, le nekaj dni po tem, ko je bend vadil skladbe za naslednji veliki album, je ugasnilo življenje še ene velike rock zvezde.

Kmalu po njegovi smrti so ostali člani razmišljali o razpadu benda, vendar so tudi na pobudo Scottove družine nadaljevali z muziciranjem. Na njegovo mesto je tako stopil neuničljivi Brian Johnson. Le pet mesecev po Scottovi smrti so AC / DC, z Brianom na vokalu izdali svoj najbolj prodajani album, katerega so pričeli še skupaj z Scottom – kultni Back in Black. Izdajo so sicer pospremili z besedami, da gre za poklon pokojnemu vokalistu, a album še danes spremlja mnogo neodgovorjenih vprašanj, nanašajočih se predvsem na avtorstvo besedil.

S kančkom ironije in cinizma bi bila morda skladba “Have a drink on me” iz albuma Back in Black bolj primerna popotnica za Scotta, pa vendar vam v današnjem komadu dneva raje poklonim njega.