Klobase s pedigrejem in tradicijo

Kar težko je verjeti, da je ljubljanska skupina Sausages prišla že v 25 leto delovanja. Zdi se, kot da smo še nedavno spremljali njihove začetke v devetdesetih, ko so začeli s svojo prepoznavnostjo po klubih in pubih. Od originalne postave v letu 1992 sta v trenutni zasedbi ostala Martin Janežič – Buco (bobni) in Marko Čulajevič – Čule. V njihovem četrt stoletja trajajočem blues rock ustvarjanju se je zamenjalo kar nekaj članov skupine. Vedno pa so obdržali svojo pristnost in dostopnost publiki, s čimer so si skozi leta ustvarili svoj kult oboževalcev z miselnostjo:”Če igrajo klobase, ne manjkamo!”.

In tudi tokrat nismo. Orto bar je klub, kjer Sausages pogosto praznujejo svoj rojstni dan in tako se spodobi tudi za 25. letnici. Zaradi velikega zanimanja so koncert z manjše, zgornje dvorane preselili v spodnjo, večjo in jo tudi zapolnili s svojimi oboževalci.

Ogrevanje so ob 20:15 prevzeli Bütli. Ljubljanski punk rock peterec, ki je s preigravanjem začel leta 2009 je bil prijeten uvod in hkrati vabilo, da se je dvorana pričela intenzivno polniti. V nekaj manj kot uro trajajočem nastopu so nam postregli s svojimi avtorskimi skladbami in tudi dokazali, da je očitno klubska punk scena s bendi takšnega kova še vedno zelo močna.

Oder so nekaj čez 21:00 uro Bütli prepustili pretežno ženski posadki skupine Hellcats. Postavne mladenke, tokrat s pomočjo dinamičnega kitarista so pred časom ogrevale že koncert Pankrtov ob njihovi 40 letnici, tokrat pa so na pomoč pri ogrevanju priskočile še Sausages. Poleg njihovih skladb so prijetno presenetile še s coverjem AC/DC – TNT.

Ob 22:05 so na oder tokrat že polne dvorane stopili slavljenci in nastop otvorili z ´Johnny B Goode´ žal letos preminulega Chucka Berrya. Sledila je prostorska umestitev z skladbama ´Cerkev´ in ´Garaža´, nato pa je že nastopil čas za prvo in edino žensko gostjo večera – Neisho. Goranu se je na mikrofonu pridružila v skladbi ´Brezvezna´ nato pa so Sausages spet sami nadaljevali z ´Denzi´ in ´Dost Mam´. Sledil je drugi glasbeni gost, ali bolje rečeno bog na kitari (citat: Hamo), Peter Dekleva. V skladbah ´Ženska´ ´Ne Bo Me Več´ je Dekleva zopet pokazal, da očitno ni s tega planeta, saj v prav vsaki zasedbi, kateri se pridruži, doda ščepec njegove virtuozne začimbe in jih tako naredi enostavno popolne. V naslednji skladbi ´Dolga Pot´ se je na odru izkazal še tretji član Tribute 2 Love zasedbe ta večer – Matevž Šalehar – Hamo. Peter Dekleva je ostal še za skladbo ´Izlet´ v kateri pa sta klobasam hrbet krila še pihalna sekcija Gašper Gradišek in Daniel Savnik.

Tempo se je nato za kratek čas umiril, ko sta na odru ostala samo Goran in Čule in zvezdniško napovedala še Marka Hatlaka, kateri je z njima na harmoniki odigral nekoliko netipično skladbo za stil Sausages – ´Poletna´. Sprememba stila se je poznala še v naslednji skladbi ´Čeveljaza´ z gostom Jacuzzyjem.

Čas je bil še za nekaj nostalgije z bivšimi člani zasedbe Sauseges. V skladbah ´Ulegu z Njo´ in ´Zafuranc´ se je na ritem kitari izkazal Marko Paunovič, na ´Spal Bom Cel Dan´ pa ob Gašperju Gradišku in Danielu Savniku še ustanovni član zasedbe Gaspardi. Sledile so še ´Dej Pel´, ´Se Ti Laže´ in ´Ritual´. Nato je napočil čas za zatiskanje ušes mladoletni publiki v skladbi ´Požgat v Rt´ kjer je za kitaro prijel še en od bivših članov – Blaž Črnivec, ki je ostal še pri skladbi ´Nikol Počas´. Pihalna sekcija se je nato ob bok razigranim klobasam postavila še skladbah ´Sama Doma´, ´Nimam Moči´ in še v ´Buco Bluz´, kje sta mesti zamenjala Goran in, kdo drug kot Buco. Nepozabna skladba, brez katere ni koncerta Sausages.

Ostal je čas samo še za veliki finale. Na ´To Mi Deli´ je za mikrofon po Goranovi napovedi prijel še Tomi Meglič. Na odru so nato Sausages ob jubileju voščili še vsi ta večer nastopajoči. Zaključek je bil standardni s skladbo Lynard Skynard – ´Freebird´, v kateri so se Sausages poklonili še enemu ključnemu članu zasedbe Helmutu Frangežu – Macotu s simpatičnim presenečenjem. Na odru se jim je pridružila mična gospodična z mikavnim miganjem svojih potencialov in s tem poskrbela še za dodatni adrenalin v dvorani.

Proslava ob 25. obletnici klobasanja je tako po nadstandardno dolgem igranju tako zaključila. Sausages so kot vedno pustili vtis kot ga znajo. Pravi čisti rock´n´roll. Sausages niso le bend. Sausages so s svojo prikupnostjo družina vsem ljubiteljem njihovih blues rock ritmov. Naj se ne neha in se vidimo ob naslednji obletnici.