MENT LJUBLJANA IMENOVAN ZA NAJBOLJŠI MANJŠI IN NAJBOLJŠI KLUBSKI FESTIVAL V EVROPI

Sinoči je v okviru največjega evropskega showcase festivala Eurosonic Noorderslag potekala tradicionalna podelitev nagrad European Festival Awards, ki jih podeljuje največje združenje evropskih festivalov Yourope. Med zmagovalce se je v kar dveh kategorijah zavihtel tudi festival in konferenca MENT Ljubljana, ki od leta 2015 poteka v Ljubljani in ga organizira Kino Šiška. MENT Ljubljana je le dva tedna pred svojo četrto izvedbo (31. 1.–2. 2. 2018) prejel nagradi za najboljši klubski festival in najboljši manjši festival. V okviru platforme MENT na letošnjem festivalu Eurosonic nastopajo tudi trije slovenski glasbeni izvajalci, in sicer Bowrain, Jardier ter Širom.

European Festival Awards (EFA) od leta 2009 podeljujejo najboljšim evropskim glasbenim festivalom. Za leto 2017 so izbirali med približno 350 festivali v petnajstih kategorijah. Festival in konferenca MENT Ljubljana je bil novembra uvrščen v kandidate za izbor v kategorijah za najboljši manjši festival (Best Small Festival) in najboljši klubski festival (Best Indoor Festival). Svoje glasove sta prispevali žirija in javnost, ki sta MENT Ljubljana izbrali za najboljša v omenjenih kategorijah.

V vsaki od kategorij se je za naziv skupaj z MENT Ljubljana potegovalo deset festivalov. Poleg MENTa so med letošnjimi dobitniki nagrad tudi festivali EXIT, Sziget, Roskilde, Pohoda, Down The Rabbit Hole, Goodlive (promotor berlinske Lollapalooze) in drugi.

Poleg izstopajočih festivalov glede na velikost in vrsto nagrade EFA osvetljujejo še najboljše nove festivale, najboljše festivalske programe, uspešno aktivacijo blagovnih znamk, inovacije v varnostnih in ekoloških ukrepih ter družbeno odgovorne pristope k organiziranju večjih glasbenih dogodkov.

Prejeti nagradi pomenita veliko priznanje in spodbudo za mlad festival, njegovo ekipo, občinstvo, koproducente, partnerje, podpornike, mesto Ljubljana in slovensko glasbeno sceno nasploh.

Ekipi MENTa in Kina Šiška se vam zahvaljujeta za izkazano priznanje in zaupanje ter vas vabita, da preverite verodostojnost obeh nagrad že čez slaba dva tedna, ko se začne MENT Ljubljana 2018.

O MENT LJUBLJANA

Nagradi je MENT Ljubljana prejel zgolj dva tedna pred svojo četrto izvedbo, ki bo v Ljubljani potekala med 31. januarjem in 2. februarjem. Na njej se bo tokrat predstavilo skoraj 70 svežih in drznih glasbenih izvajalcev iz vse Evrope, na konferenci o glasbeni industriji in kreativnosti pa organizatorji pričakujejo prihod več kot 400 tujih in slovenskih delegatov.

Festival se osredotoča na regionalne in vzhodno-evropske glasbene scene, gosti pa izvajalce iz cele Evrope. Podobno je tudi z glasbenimi profesionalci – v zadnjih letih je gostil predstavnike različnih festivalov (EXIT, INmusic, Glastonbury, Sziget, Eurosonic, Pohoda, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, United Islands of Prague, Les Trans Musicales, Rock 4 People, Waves Vienna, Le Guess Who?, Reeperbahn, Taksirat, Super Uho, Europavox …), založb (One Little Indian, PIAS, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group …), glasbenih agencij (Toutpartout, Belmont, Pitch & Smith, Charmenko, Ink Music, Paper and Iron …), glasbenih medijev (KEXP Radio, Under the Radar, The Quietus, Clash, Intro, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, GIITTV …) in druga z glasbo povezana podjetja ter predstavništva, kot na primer Factory 92, The Orchard, Phonofile ter številne music export pisarne. Konference se udeležuje tudi visoko število profesionalcev iz naše regije, predvsem s Hrvaške, Srbije in Makedonije, pa tudi iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Belorusije, Rusije in Ukrajine.

Poleg festivala in konference MENT Ljubljana čez celo leto deluje tudi platforma MENT, ki podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini – s poudarkom na dogodkih, kot so Tallinn Music Week, INmusic Festival, Reeperbahn Festival, Eurosonic Noorderslag, Waves Vienna, Budapest Showcase Hub, Liverpool Sound City, Taksirat Festival, Moscow Music Week… V okviru dejavnosti platforme MENT je v letu 2017 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 12 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 15 nastopov.