Kreator, Vader, Dagoba • Kino Šiška (18.1.2018)

ABSOLUTNA AGRESIJA – KREATOR, VADER, DAGOBA

Počasi mineva dve leti, odkar smo se na brutalne nemške thrasherje nazadnje razmetavali v Tolminu. Po tem, ko smo Kreator dodobra spoznali z lepotami Tolmina že vsaj trikrat kar pomnim, leta 2007 in 2009 na pokojenem Metalcampu, ter 2016 na MetalDays, je bil že čas, da jih še kaj povabimo tudi v prestolnico.

V tem času so legende iz Essna izdale že štirinajsti studijski album po vrsti. Konec januarja 2017 je izšel Gods of Violence, prvi album po Phantom Antichrist iz leta 2012, ki so ga takrat predstavili tudi v ljubljanski Cvetličarni. Z najdaljšo pavzo do sedaj, ki je trajala dobrih pet let, so Kreator prekinili abonma vsakoletnega, ali vsaj vsako-drugoletnega izdajanja albumov vse od debitantskega Endless Pain iz leta ’85. Mille Petrozza sicer vzdržuje nasilje že vse od leta 1982, tako da lahko Nemce z lahkoto postavimo na štartno črto tik ob bok američanom. Začetek osemdesetih, ki so pomenila razmah čezoceanskega thrasha s Slayer, Metallico, Anthrax, kmalu tudi z Megadeth in seveda številnimi drugimi, je jeza popadla tudi vsega site povojne Germane. Isto letnico pričetka delovanja delijo še Destruction, leto zgodnejšo Sodom. Vsekakor thrash Nemcem še posebej pristoji – razumljivo.

Kreator zaznamuje prvinska surovost, ki se je nesporno držijo še danes – medtem ko se je marsikatero ime te generacije že zdavnaj spoliralo do neprepoznavnosti. V več kot 30 letih delovanja in nekaj kadrovskih menjavah po letu ’90, so Kreator še vedno točno to, kar so bili pred leti in kakršne pričakujemo danes – neotesano violentni. Gods Of Violence, ki ga trenutno predstavljajo, so mnogi kritiki označili za thrash perfekcijo. Šele v drugi polovici 2017 so material spravili na pot okoli sveta, v okviru izvirno poimenovane Gods Of Violence Tour pa smo jih včeraj dočakali tudi v ljubljanskem Kinu Šiška.

Koncert…

Zanimivo je, da je tokrat organizatorjevo uho prisluhnilo našemu bioritmu. 18. januar 2018 je namreč prisrčno padel na četrtek, kar je marsikoga odvrnilo od dolgonočnega vrtenja čupe in kozarca pira. S tem ko je prvi support, Dagoba, pričel že točno ob 19.30, so pametno pritegnili še marsikaterega srednješolca in odgovornega člana družbe. Francoski Dagoba so sicer uradna predskupina Kreator skozi celotno evropsko vejo turneje, ki sledi. Malce modernejši pristop k thrashu tudi sicer precej mlajše zasedbe, je z noro energijo v minutah napolnil ob pričetku povsem prazno dvorano. In če si Dagoba pri nas poslušalce šele nabira, to ne velja za sledeče Vader.

Vader, ki so večer za trenutek odklonili od thrasha proti deathu, so marsikoga prepričali že poleti 2014, vse ostale pa včeraj. O tem, da gre za izjemno zasedbo ne gre izgubljati besed, vendar vseeno – ko vidim Wiwczarka na odru v svoji stage odpravi, se mi zdi, da gledam Mija iz Pomaranče. Mogoče je temu kriv alkohol.

Kreator so nastopili takoj po risankah in večerji, nekje ob 21.00. S preseki parih starejših stvaritev so predstavili dobršen del Gods of Violence. Nekateri novi komadi, kot so ‘Fallen Brother’, ‘Satan is Real’ ali ‘Totalitarian Terror’ so si že uspeli pridobiti status hitov, ob boku starejših mojstrovin kot je ‘Flag of Hate’, ki je izstopala zaradi dviga zastave. Skratka, izjemno vzdušje blizu razprodanega koncerta, s presenetljivo nizkim številom mobi foto navdušencev. Še tiste tri ekranarje so najbrž razbili pogumni poskusi moshanja, kar je zdravo za vse prisotne. To, da so Kreator vredni samo pohvale in poklona brez pripomb, tako ali tako že veste. Po včerajšnji uri in pol pa vem, da marsikdo že komaj čaka, da bodo to čimprej spet dokazali. Če nas še naprej utegnejo obiskovati na vsake dve ali tri leta, bo priložnosti še veliko.

Tekst: Anja Rijavec

Foto Galerija:

Dagoba
Vader

Kreator

Video: