Poslovil se bo v slogu z turnejo

Paul Simon je danes na socialnih medijih in svoji uradni spletni strani objavil novico, da zaključuje svojo glasbeno kariero. V odprtem pismu, ki ga je naslovil svojim oboževalcem je na kratko pojasnil (kratek prevod):”Pogosto sem se spraševal, kako bi izgledalo, če bi se moja kariera nastopanja zaključila na naraven način. Rad delam glasbo. Moj glas je še vedno močan in moj bend je skupina zelo talentiranih glasbenikov. Konstantno razmišljam o glasbi. Na žalost je v decembru lansko leto umrl naš glavni kitarist Vincent N´guini. Njegova izguba ni edini razlog zakaj sem se odločil prenehati nastopati, je pa pomemben faktor. Čas in oddaljenost od moje žene in družine žal vpliva na mojo voljo do igranja. Rad bi se poslovil z veliko zahvalo do ljudi po svetu, kateri v 50 letih moje kariere prišli na koncerte poslušati mojo glasbo.”

Izjava na socialnih medijih:

Hkrati je Paul Simon napovedal še zadnjo poslovilno turnejo po Severni Ameriki in Evropi.

Datume evropskega dela turneje si oglejte spodaj:

  • 30. junij Stockholm, Švedska
  • 1. julij Oslo, Norveška
  • 3. julij Kopenhagen, Dansa
  • 5. julij Antwerp, Belgija
  • 7. julij Amsterdam, Nizozemska
  • 10. julij Manchester, Velika Britanija
  • 11. julijGlasgow, Velika Britanija
  • 13. julij Dublin, Irska
  • 15. julij London, Velika Britanija

Kdo je Paul Simon…

Paul Simon je bil član dueta ameriškega folk rock dueta Simon & Garfunkel , ki sta ga sestavljala kantavtor Paul Simon in pevec Art Garfunkel. Postala sta ena najuspešnejših glasbenih skupin 1960. let in simbol kontrakulturnega gibanja tega obdobja, ob boku glasbenikov, kot so The Beatles, The Beach Boys in Bob Dylan. Njune največje uspešnice, kot so »The Sound of Silence« (1964), »Mrs. Robinson« (1968), »Bridge over Troubled Water« (1969) in »The Boxer« (1969), so se uvrščale na prva mesta lestvic singlov širom sveta.

Spoznala sta se še kot otroka leta 1953 v Queensu (New York), se naučila harmonizirati in pričela ustvarjati svoje skladbe. Po zgledu svojih idolov The Everly Brothers sta leta 1957 pod imenom Tom & Jerry izdala zmerno uspešno skladbo »Hey Schoolgirl«, nato pa sta se razšla. Ponovno sta pričela ustvarjati skupaj leta 1963, ko se je v javnosti zbudilo zanimanje za folk glasbo. Za založbo Columbia sta posnela debitantski album Wednesday Morning, 3 A.M., ki pa je bil neuspešen, zato sta znova odšla vsak svojo pot. Leta 1965 pa je založba izdala predelavo njune skladbe »The Sound of Silence«, ki je postala velik radijski hit in dosegla prvo mesto lestvice Billboard Hot 100. Zato sta še enkrat združila moči in izdala drugi studijski album Sounds of Silence ter odšla na turnejo po ameriških kolidžih. Na tretji izdaji Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966) sta imela več umetniške svobode, glasba z nje je bila kasneje uporabljena v filmu Diplomiranec (1967), kar jima je prineslo še več prepoznavnosti. Njun naslednji album Bookends (1968) je vseboval uspešnico »Mrs. Robinson« iz filma, uvrstil se je na vrh ameriške lestvice Billboard 200.

Njun odnos je bil težaven in je vodil do umetniških nesoglasij, zaradi katerih sta se leta 1970 razšla. Njun zadnji album, Bridge over Troubled Water, ki je izšel januarja tistega leta, je bil tudi njun najuspešnejši in je postal eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Po razpadu sta kljub sporom še nekajkrat priložnostno ustvarjala ali igrala skupaj, med drugim leta 1981 za dobrodelni koncert v newyorškem Centralnem parku, ki je privabil več kot pol milijona obiskovalcev, s čemer je eden najbolje obiskanih koncertov v zgodovini. Sicer sta po razpadu ustvarjala samostojno, predvsem Simon je izdal več dobro sprejetih albumov, Garfunkel pa se je preizkusil tudi v igranju.

Za skupno delo sta Simon & Garfunkel prejela deset grammyjev in bila leta 1990 sprejeta v Hram slavnih Rock and Rolla. Revija Rolling Stone pa je njun album Bridge Over Troubled Water uvrstila na 51. mesto svoje lestvice 500 najboljših albumov vseh časov.

Foto: Facebook stran izvajalca