Skalp predstavljajo novo skladbo

SKALP – »Vse se odpre, ko se sprostita pamet in srce.«

V teh razpihanih dneh v jezni primorski burji rojeni SKALP ustvarjajo s še posebej visoko mero energije in se predstavljajo z novim singlom, ki poziva k zavzemanju zase.

V predzadnjem singlu, ki nosi ime ‘Hladen tuš‘, so Matjaž Koron, Tonči Valič, Mladen Marjanović, Aleš Pelhan in Peter Krkoč dali slutiti, da pod navidezno igrivostjo, problematike okoli sebe čutijo precej resneje in globlje. Izziv moderne družbe je izguba samega sebe, ali drugače, iskanje svojega mesta v kričečem svetu, ki te na vsak način poskuša prepričati, kakšen bi moral biti.

S to kontinuirano rdečo nitjo, ki daje njihovim komadom tisto pozitivno rokersko privlačnost, SKALP nadaljujejo začeti tok. V minevajoči zimi je luč ugledala nova skladba, ki nosi ime ‘Vse se odpre‘. Njeno bistvo je predvsem skrbno napisano besedilo, ki ga poslušalec lahko dojame kot še eno, povsem preprosto, udarno in opogumljajočo himno Skalpov. Kdor pa stopi malenkost bližje avtorju besedila, vokalistu Petru Krkoču, hitro zasluti težo odpetih besed. V pesmi ‘Vse se odpre’ se dotakne svoje osebne izkušnje z izgorelostjo, ki je dandanes nova kuga in hkrati nov tabu, o katerem se ljudje med sabo praviloma ne pogovarjajo.

Pesmi Peter ni ustvaril le zaradi pisanja. Preprosto je nekega dne, ko je imel vsega dovolj, vzel list papirja in nanj zapisal svoje želje. O tem, kako si želi poslati svojo pamet na dopust. Kako si želi oddahniti od vseh vrst vseznalskih knjig, ki polnijo glavo s kilometri podatkov. Še bolj pa od tistih ljudi, ki vedo še eno stran več od knjige. Človek je veliko več kot to. Peter v skladbi pravi, da nihče nima pravice drugemu pisati sanj, vsak naj sam začrta svojo pot. V obratnem primeru ostane človek vedno na začetku, z obljubami o boljšem življenju, medtem pa uresničuje sanje drugih. Nihče ne ve bolje od nas samih, kaj potrebujemo. Treba je torej ujeti svoj korak, zgrabiti življenje in hkrati v sebi sprejemati neuspehe.

In tako je v afektu nastala ‘Vse se odpre’. Pripravljena, da se nas dotakne in opomni, da je življenje veliko več kot ugajati drugim. Ker pa je Peter ustvarjalec na sedmo potenco, včasih svoje občutke pretopi tudi izven besed, recimo v posneto sliko. V besedilu pravi, da gre pamet na dopust, zato se je odločil, da videospot za nov singel posname na dopustu, kamor se je pred kratkim odpravil s skupino bohinjskih romarjev. Ja, Skalpi znajo življenje živeti po svoje. Več naj pove celostna, vizualno podkrepljena skladba.


Svoj novi singel bodo Skalpi prvič v živo predstavili na koncertu v ajdovski Hiši Mladih že v petek, 9. 3. 2018. V letošnjem bodo fantje na polno zaposleni s snemanjem novega albuma, medtem pa nameravajo izdati vsaj še en singel.

Podatki o skladbi »Vse se odpre«:
Glasba: Peter Krkoč / Besedilo: Peter Krkoč / Aranžma: Skalp / Produced: Andrea F / Mix: Andrea F / Snemano: Studio Hendrix – Koper.

O skupini Skalp

V 21-letnem obstoju brez prekinitve so Skalpi za ustvarjanje prejeli več nagrad. Med drugim takoj v začetku nagrado za najbolj obetavno primorsko rock skupino, kar jim je omogočilo snemanje v studiu Hendrix pod okriljem RTV SLO Radia Koper. Sledile so še druge strokovne nagrade, ki so Skalpe utrdile na slovenski rock sceni. V letu 2007 so fantje pri Založbi ZKP RTV Slovenija izdali svoj prvi album »Preproste rešitve« s katerega je 6 singlov zasedlo prva mesta lestvic. V juniju 2012 je ista založba izdala še Skalpov drugi album »Mars je prodan« za katerega so prejeli eno najbolj nenavadnih nagrad za rokerje, ko jim je župan na letni slavnostni podelitvi izročil nagrado za posebne dosežke. Na albumu je mogoče najti skladbe Vem, da lahko! (nagrada RTV SLO za najboljši spot), Krik izpod mrzlih rjuh (soundtrack filma Ksana), Dol med plamene in druge. Fantje trenutno v Studiu Hendrix snemajo skladbe za tretji album (producent Andrea F), pred aktualno skladbo »Vse se odpre« pa so v javnost že poslali singel Hladen tuš s kontroverzno tematiko transvestizma.