Goran Bare & Majke se ponovno vračajo na oder Cvetličarne

Ljubljani se v petek, 13. aprila ob 21:00, obeta koncert polnokrvnega de profundis rocka, na katerem bodo legende hrvaškega alter podzemlja Goran Bare in Majke predstavil svoj novi album Nuspojave.

Nuspojave (Stranski učinki) so sedem let po s porini ovenčanem albumu “Teške boje” spet navdušili najuglednejše hrvaške glasbene kritike, ki o njem pišejo v superlativih in kot eni najimpresivnejših zbirk v Baretovem pesniškem opusu. Na hrvaških radijskih postajah se trenutno predvaja že drugi single z naslovom Ljubav krvari

Na albumu, ki so ga posneli v novomeškem studiu RSL, so poleg Bareta sodelovali vsi člani Majk – Kruno Domaćinović, Davor Rodik, Alen Tibljaš, Berislav Blažević in basist Mario Rašić, ki nastopa tudi v vlogi producenta.

Album je zasedba z Goranom Baretom na čelu posnela v novomeškem studiu RSL. Na vseh, razen eni skladbi (“I dok pleše sama s kišom” – Lidija Bajuk) je kot avtor tekstov podpisan Goran Bare. Prav tako je podpisan tudi pod glasbo in skupaj s Mariom Rašićem tudi pod aranžmaje. Za tonsko snemanje, mix in mastering sta v studiu RSL poskrbela Matej Pečaver in Matej Gobec. Goran Bare je delo, ambient studia ter sodelujočo ekipo pri snemanju izredno pohvalil.

Pove, da album “Nuspojave” (prevod: stranski učinki) nekako njegov dolg evropski umetnosti, katera ga je kreirala kot umetnika. V ustvarjanju albuma se z njegove strani ni spremenilo ničesar. Svojo fazo ustvarjanja albuma “Nuspojave” primerja s slikarstvom. Slikar ima po njegovem mnenju pri ustvarjanju neke svoje faze barv. In aktualni album je zanj faza specifične barve. Poudari pa, da je album na nek način hermetično zaprt. Bolj kot ga bomo poslušali, bolj se nam bo vtisnil v spomin. Pravi, da še vedno ostaja stari rock´n´roller ampak s plošče v ploščo eksperimentira in ne sledi enim in istim ustaljenim tirnicam.

Na albumu je sedem skladb, katere pa imajo izredno dolgo minutažo. Prva recimo traja skoraj 9 minut. Bare pravi, da se z minutažo skladb ne obremenjuje in ne gleda na uro. Vse se je zgodilo samo od sebe in je bilo delano v fazonu trenutnega počutja.

Goran Bare je še povedal, da je naslov albuma “Nuspojave” (prevod: Stranski učinki) prispodoba dogajanja okrog nas. Vse se vrti na podlagi kapitalizma, globalizacije ter amerikanizacije celotnega sveta.

Glede koncerta v Cvetličarni 13. 4. je bil Goran Bare dokaj skop s podatki. Povedal je le, da bodo skladbe odigrane v isti obliki kot na plošči, kar pomeni brez prirejanja.

Sklepamo, da nas v petek 13.4. čaka odličen koncert, kjer se bodo Goran Bare in Majke izkazali v svoji najboljši luči.

Vstopnice za koncert Goran Bare & Majke, ki bo 13. aprila ob 21:00 v ljubljanski Cvetličarni, so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim.

Foto: Klemen Udovč