Orto fest se približuje zadnjemu tednu

Nocoj Panda, ta konec tedna pa Zmelkoow in Prismojeni Profesorji Bluesa

Letošnji, sicer že 19. festival Orto Fest, je še vedno rekorden! Že nocoj, v četrtek, 19. aprila bo na odru Orto Bara nastopila legendarna slovenska skupina Pandav petek, 20. 4. pa bodo v času ovalne obletnice pristanka Apolla 16 na Luni v Orto baru ponovno godli ZmelkoowIn naj še enkrat razkrijemo presenečenje: v soboto, 21. 4., bo na oder Orto Festa stopila skupina, prav posebno presenečenje za ljubitelje izvirne rock glasbe – Prismojeni profesorji bluesa! Po številnih izjemnih večjih ali manjših koncertih tako pri nas kot tudi v tujini Prismojeni profesorji bluesa ob desetem jubileju svojega glasbenega delovanja z začetkom leta 2018 obljubljajo sveženj novih glasbenih kompozicij, zapisanih na novem nosilcu zvoka. Glasbeno-žanrsko vijuganje in neobremenjenost, apokaliptični kitarski rifi, zvočne vibracije, ki spravljajo publiko v svojevrsten trans, zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, srce in duša na odru … Od leta 2008/09, odkar skupaj ustvarjajo navdušujoče zvočne kreacije, jih je slovenski glasbeni svet lahko dodobra spoznal. Svoj »PPB were here« pa so v letu 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA in več koncertih po Evropi.

Seveda pa sledijo še naslednji koncerti: 24. 4. Blue Town`s Radio, 25. 4. Flirrt, 26. 4. The Toasters, 27. 4. Zlatko in Optimisti in za zaključek Orto Festa 2018 pa bo nastopil Omar Naber.

Priporočamo vam, da si pravočasno priskrbite vstopnice za koncerte, saj so nekateri že skoraj razprodani. Vsi koncerti se pričnejo ob 21.30 in v izogib gneči pridite vsaj pol ure prej. Letos je novost tudi to, da lahko vstopnice poleg nakupa preko spletne strani kluba in na dan koncerta v Orto Baru, kupite tudi v predprodaji na www.mojekarte.si in na prodajnih mestih Petrola, v 3Dva trafikah, vposlovalnicah Kompasa in v Kioskih.

V četrtek, 19. aprila bo na oder Orto Bara stopila skupina Panda, legendarna slovenska glasbena skupina, prepoznavna po čutnem avtorskem popu, ki beleži častitljivo 30-letnico delovanja. Skupina Panda je vseskozi stremela k temu, da bi svojim pogledom na glasbo izrazila svoja intuitivna občutja, svoj ustvarjalni modus. Ne le, da gre za avtentično in izključno avtorsko glasbo, ki se skorajda nikoli ni spogledovala s trenutnimi glasbenimi ustroji. Slovenski glasbi so dali in še dajejo pandin glasbeni svet, njihova glasbena sporočila in občutke. Pa ne samo to. Panda v glasbo vedno znova vklaplja nova glasbena spoznanja in jih na nove načine uporablja, s čimer so vselej sveži, a vselej Panda.

V petek, 20. 4., v času ovalne obletnice pristanka Apolla 16 na Luni, bodo Zmelkoow ponovno godli na Orto Festu. V počastitev spomina na ta pomemben dogodek bodo svoj letošnji nastop zasnovali zazrli v nebo. A ne bodo gledali Lune, pač pa bodo za nasvet, kaj igrati, povprašali zvezde. Da, tokratni repertoar bo oblikovan s pomočjo horoskopa! Člani benda so že začeli s privatnimi lekcijami iz šloganja in branja kompleksnih zodiakalnih študij in obljubljajo, da bodo do konca aprila izpilili svoje znanje in veščine do te mere, da bo njihov nastop v sozvočju z vesoljem. Prav mogoče pa je, da bodo tudi obiskovalcem koncerta brali prihodnost. Vabljeni vsi rokerji, astronavti, vesoljci, še posebej pa pričakujemo E.T.-ja.

V soboto, 21. 4., pa Orto Fest pripravlja prav posebno presenečenje za ljubitelje izvirne rock glasbe! In končno ga lahko izdamo. To so Prismojeni profesorji bluesa! Po številnih izjemnih večjih ali manjših koncertih tako pri nas kot tudi v tujini Prismojeni profesorji bluesa ob desetem jubileju svojega glasbenega delovanja z začetkom leta 2018 obljubljajo sveženj novih glasbenih kompozicij, zapisanih na novem nosilcu zvoka. Glasbeno-žanrsko vijuganje in neobremenjenost, apokaliptični kitarski rifi, zvočne vibracije, ki spravljajo publiko v svojevrsten trans, zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, srce in duša na odru … To je nekaj elementov, ki jih bratovščina prismojeno dobre glasbe, skupina Prismojeni profesorji bluesa, ponuja občinstvu vsakič, ko se pojavi na takšnem ali drugačnem koncertnem prizorišču. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so »prismojenci« že neštetokrat dokazali, da več kot odlično poznajo sestavine recepta tako dobre glasbe kot samih koncertov ter znajo iz slednjih ustvariti prave pravcate glasbene poslastice in mojstrovine. Od leta 2008/09, odkar skupaj ustvarjajo navdušujoče zvočne kreacije, jih je slovenski glasbeni svet lahko dodobra spoznal. Svoj »PPB were here« pa so v letu 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA in več koncertih po Evropi.

Torkov večer, 24. aprila, bodo na Otro Festu trije odštekani prijatelji iz Stične na Dolenjskem nastopili s skupino Blue Town`s Radio. Težko bi natančno definirali njihov žanr, so pa fantje ljubitelji kvalitetne glasbe, ki je nastala od 60-ih let naprej.  Gibajo se znotraj meja trdega rocka, psihedeličnega rocka in popa, bluesa, funka, novega vala in indie rocka. V svoji kratki karieri so osvojili Klubski maraton 16. V začetku leta 2017 se je skupina prijavila na tekmovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru, ŠouRock, kjer so ponovno pridobili vse simpatije, navdušili žirijo in občinstvo ter zmagali. Od takrat so se pojavili na dveh večjih poletnih festivalih – Lampiončki in SummerFest Radlje ob Dravi, nastopili so na festivalu Mladi Maribor in na festivalu Stična 2017. Njihov prevenec, ki izide 31. marca 2018, je rezultat njihove triletne ustvarjalnosti, trdega dela in predstavlja obdobje, v katerem so člani Blue Town’s Radio eksperimentirali in odkrili svojo identiteto.

V sredo, 25. aprila se bodo na Orto Festu končno spet predstavili Flirrt, bend, ki je v svoji zgodovini odigral več kot 850 koncertov, izdal 7 albumov in več kot 30 singlov in bo tako po lanskoletnem gostovanju v kultni oddaji Izštekani z Juretom Longyko naredil novo stopničko v svojem delovanju in v enem letu poleg upihnjene dvajsete svečke, izdal še svoj prvi dvojni album.  Pop rock bend, ki se podpisuje pod hite kot so “Romeo in Julija”, “V mojem telesu”, “Ona”, “Na peronu”, “Njena balada” in druge, je beležila svojo 20. Obletnico na kulturni praznik 8. 2. 2017. Flirrt so izdali tudi nov album “JEKYLL&HYDE”, ki je hkrati dvojna zgoščenka, na njemu pa lahko najdete tudi duet z Janezom Zmazkom ‘Z levo nogo vstat’, ‘Ne trezen, ne pijan’, ‘Nekoč sva se pa rada imela’ feat.Jure Tori in druge.

Povratniki na odru Orto Bara, ameriška ska zasedba The Toasters, se predstavila v četrtek, 26. aprila. Skupina koncertira po svetu že več kot 35 let in ima za seboj že preko 5.000 koncertov. Skupina je nastala leta 1981 v New Yorku in postala sinonim za koncertne turneje in neodvisno glasbeno etiko. The Toasters veljajo za eno najpomembnejših ska zasedb, saj so s svojim nastankom v začetku 80-ih skupaj z Bim Skala Bim začeli obdobje, ki ga danes imenujemo tretji val skaja. Skupina je s svojim nepretrganim delom in neutrudnim koncertiranjem, predvsem pa seveda z odlično glasbo, ki je izšla na številnih albumih in kompilacijah, veliko pripomogla k današnji popularnosti ska glasbe. Bili so recimo prvi ameriški ska bend, ki je izdal album na Japonskem, njihov pevec in vodja Robert “Bucket” Hingley pa je 17 let vodil tudi ameriško založbo Moon Ska Records. Le-ta je bila za razvoj tretjevalovskega skaja ravno toliko pomembna, kot The Toasters sami, saj je preko nje v svet prišlo veliko odličnih ska skupin.

Zlatko in Optimisti – 27. aprila na Orto Festu. Pred natanko desetimi leti se je fužinski princ Zlatko s svojim prvim albumom “Svet je lep” uradno pojavil na slovenski sceni, na kateri vlada še danes. Vsako leto boljši, vsako leto uspešnejši, vsako leto pogumnejši in brez dlake na jeziku z verzi opozarja na aktualne razmere v družbi. Zlatko je v desetih letih iz borbenega freestylerja prerasel v slovenskega reperskega zvezdnika, zavoljo svojega pozitivnega odnosa in seveda rimoklepaških veščin izjemno priljubljenega po celi državi, še zlasti pa v svoji rodni, mnogokrat opevani Ljubljani. Ne glede na to, ali se tematsko posveča fužinskemu vsakdanu ali globalnim problematikam, je v njegovi glasbi vedno čutiti ljubezen do njegove soseske, do sočloveka, do življenja samega. Lani je izdal že deseto studijsko ploščo “Žive naj vsi narodi”, aprila bo svojo energijo, rime in dobro voljo predstavil v Orto baru v svoji Ljubljani.

Za zaključek Orto Festa 2018 bo v soboto, 28. aprila poskrbel Omar Naber. Leta 1981 rojeni slovenski glasbenik in pevec, je svojo glasbeno kariero začel pri 18 letih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel konec leta 2004 z zmago v oddaji Bitka talentov na nacionalni televiziji. V dvanajstih letih je izdal tri avtorske albume v Sloveniji, enega v Srbiji in enega v Angliji. Izvedel je že prek 900 nastopov v 27 državah. Redno se udeležuje tudi dobrodelnih prireditev in koncertov, skupno že čez sto. Je avtor mnogih uspešnic, ki so na slovenskih radijskih postajah postale zimzelene, kot so “Krasen dan”, “Stop”, “Vse kar si želiš”, “Ves tvoj svet”, “Polje tvojih sanj”, “I Still Carry On” in “Le srce ne spi”. Po zmagi na Emi leta 2005 nas je z avtorsko pesmijo “Stop” zastopal na Pesmi Evrovizije v ukrajinskem Kijevu. Leta 2017 je ponovno zmagal na Emi in že drugič stal na evrovizijskem odru v Ukrajini v Kijevu z avtorsko pesmijo “On My Way”. Mladim glasbenim talentom pomaga z nasveti in izkušnjami pri razvoju njihovih potencialov in je s svojim avtorskim pristopom vzor marsikomu, ki si utrjuje pot na glasbeno sceno. 

Orto Fest je že 19. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 19 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 76.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka...” Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Vsi koncerti se pričnejo ob 21.30 in v izogib gneči pridite vsaj pol ure prej. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani:www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.

Prodaja vstopnic:

http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.

Vstopnice so na voljo tudi na

https://www.mojekarte.si/si/skupina/154731/19-orto-fest-2018.html 

in na prodajnih mestih: Petrol, 3Dva trafikah, poslovalnicah Kompasa in v Kioskih.

Fizična prodaja vstopnic vsak dan med delovnim časom tudi v Orto Baru.

Prodaja vstopnic na dan koncertov samo v Orto Baru!