Center slovanskih kultur France Prešeren predstavlja četrtkove večere

Center slovanskih kultur France Prešeren s Karunove 14 v Ljubljani vas vabi na majske četrtkove koncertne večere, ki bodo – več kot očitno – vsak četrtek potekali ob 20.00 v dvorani centra, v kateri je število sedežev omejeno na 100 obiskovalcev. S tem CSK France Prešeren poleg drugih dejavnosti v prostorih na Karunovi 14 med prenovo določenih prostorov, nadaljuje že 50-letno tradicijo kulturnih dogodkov na omenjeni lokaciji. Že 10. maja boste tako lahko videli zasedbo Pliš, 17. maja Patetico, 24. maja Flora & Paris, 31. maja pa Quatroportango. Vstopnice so na voljo vsak dan od 10.00 do 22.00 ure na šanku CSK France Prešeren in na prodajnih mestih Eventima, kot tudi na spletni strani www.eventim.si

Skupino Pliš boste lahko videli v CSK France Prešeren v četrtek, 10. maja ob 20.00. Pliš je doživel preobrazbo. Dokazali so si, da niso sužnji akustike in toplih zvokov, ki pogrejejo ob večerji in konjaku za 500 eur. Pliš je nepočesano vstopil v svet elektrotehnike in umazanih kavbojk. Odkar je trobentač Tomaž Gajšt razkril svoje znanje na klaviaturah, so se začeli srečevati z žanri, s katerimi se doslej še niso. Šalo so dali na stran. Pliš je bend, ki bo postal mednarodno prepoznaven, ampak le posthumno. Tomaž Gajšt (klaviature, trobenta, flugenhorn), Murat (beatbox), Marko (bas kitara, kitara) in absolutna princeska Aleksandra Ilijevski vam bodo pokazali iz kakšnega testa so narejeni. Pridite psihološko pripravljeni!

Skupina Patetico bo nastopila na odru dvorane CSK France Prešeren v četrtek, 17. maja ob 20.00. Patetico je slovenska jazz skupina iz Maribora, ki pod tem imenom ustvarja od leta 2003. Njen idejni vodja je pesnik in dramatik Rok Vilčnik, ki ustvarja besedila na jazz priredbe melodij znanih svetovnih izvajalcev (Marley, Waits, Morrison idr.) s pridihom swinga in šansona, interpretira pa jih kvartet v sestavi Nika Perunović (vokal), Ciril Sem (bobni), Dejan Berden (klavir) in Tadej Kampl (kontrabas). Skupina je znana predvsem po izstopajoči glasovni interpretaciji vokalistke in Vilčnikovih besedilih, ki načrtno posegajo v področje patetike kot literarnega izraza.

S skupino Flora & Paris se boste lahko srečali v CSK France Prešeren v četrtek, 24. maja ob 20.00. Glasbena skupina z imenom Flora&Paris je otrok ideje treh članov znane slovenske zasedbe Orlek. Po dolgih letih udejstvovanja v glasbi, se je v njih porodila želja po bolj samostojnemu ustvarjanju in drugačnemu zvoku. Tako so sredi leta 2012 pričeli z aranžiranjem glasbenih idej Jureta Torija in Mateja Feleta. Po šestih mesecih, kjer je za bas kitaro zadolžen Mitja Tori, so prišli v kontakt s pevko Floro Emo Lotrič, znano tudi iz oddaje Misija Evrovizija. Po predstavitvi svojih glasbenih posnetkov in idej, so pridobili tolkalista in bobnarja Blaža Celarca, ter saksofonistko Tjašo Perigoj. Zaradi študijskih obveznosti Flore v tujini, se je fantom pridružila nova pevka, Patricija Škof. Od sredine leta 2016 pa je pevec skupine Žan Libnik iz Slovenj Gradca. Žan je bil leto prej finalist tv šova Slovenija ima talent in je znan tudi kot “zlati gumb” Ane Klašnja. Skupini pa se je pridružil tudi novi bobnar Peter Jeretina iz Zagorja, dijak Srednje glasbene šole Celje.

Zvokovno pri skupini že od vsega začetka dajejo poudarek na čim bolj akustičnem zvoku, ker je le-ta najbolj prijeten človeškemu ušesu, obenem pa dopušča veliko manevrskega prostora za dinamiko in jakost v izražanju. V glasbenem smislu skušajo združiti mnogokrat nezdružljivo – kvaliteto umetniškega izražanja in poslušljivost ter posledično komercialno uspešnost. Poudarek v njihovi glasbi imajo prepoznavne melodije in bogata harmonična podlaga, skratka izvabiti iz zasedbe sodoben akustični zvok, tako aranžmajsko kot tudi zvokovno. Žanrsko vsebujejo elemente pop glasbe, jazza in etna. Trenutno je v slovenskem glasbenem okolju pomanjkanje glasbenih idej in pristnosti v glasbi, zato so prepričani, da bodo pozitivno vplivali tako na publiko, kot tudi na druge glasbenike in morda spodbudili več takšnega ustvarjanja še pri komu drugemu.

Besedila črpajo iz del več avtorjev, ki največkrat napišejo besedila v skladu z že vnaprej izdelano melodijo. Primarno so besedila slovenska, ker je njihov namen prikazati besedno bogastvo in spevnost slovenskega jezika.

Zasedbo Quatroportango, ki bo nastopila v CSK France Prešeren 31. maja ob 20.00, lahko opišemo kot bučen zvok tanga s priokusom jazza, klasične glasbe, kompleksne medigre in sile, ki jo vsak od glasbenikov sprošča na svojem inštrumentu. S poustvarjanjem novega tanga nagovarja poslušalce 10. leto in slovi kot odličen interpret glasbe Astorja Piazzolle. V zasedbi pomembno vlogo igra, kot se za avtentično tango nuevo skupino spodobi, pri nas skoraj neznan inštrument bandoneon. Ratko Žižič (bandoneon), Matjaž Porovne (violina), Jan Sever (piano) in Marko Turšič (kontrabas) tvorijo zasedbo, ki svoje poslušalce popelje na katarzično glasbeno popotovanje od Buenos Airesa do New Yorka, Pariza, Rima in nazaj.

Center slovanskih kultur (CSK) France Prešeren na Karunovi 14 v Ljubljani se nahaja v legendarni zgradbi nekoč KUD-a France Prešeren. Ta objekt je več kot 50 let gostil različne kulturne in umetniške dogodke, sprememba lastništva pa je prinesla nove posege v prostore. Poleg končno obnovljenega večnamenskega razstavnega prostora – ta ima 60 sedišč z mizami, v njem pa se nahaja tudi koncertni klavir -, je v stavbi na voljo tudi opremljena koncertno-gledališka dvorana s 110 sedišči ali 200 stojišči, prostori za izvajanje različnih predavanj, delavnic, plesnih in pevskih vaj, poleg tega pa so v njem tudi prostori za nekatere ustvarjalce. Dvorišče, ki je najbolj znano po festivalu Trnfest, sprejme tudi do 1.500 obiskovalcev, ko se v primeru dogodkov na prostem pripravi tudi oder z vso potrebno tehnično opremo in zunanjimi šanki. Center slovanskih kultur se ponaša tudi z lepo urejenim »lounge« klubom v prostorih galerije, šankom in dvoriščem in vam v prijetnem okolju kulturnega centra ponuja odličen prostor za sprostitev in prijeten klepet.

Prostori CSK-ja so tako na voljo za različne kulturne in ustvarjalne dogodke, odprtega in zaprtega tipa, poleg tega pa v njem redno gostuje tudi že legendarna Improliga, vsako leto pa je tudi prizorišče tradicionalnega mednarodnega poletnega festivala Trnfest, ki bo z letom 2018 doživel pravi preporod, odvijal pa se bo tako na dvorišču CSK France Prešeren, kot tudi v galeriji in v dvorani.