Intervju: Organizatorji festivala Punk in drublic

21. junija 2018 se bo pred Kino Šiška odvil mednarodni festival Punk in drublic. Festival, ki preverjeno obeta, bo na slovenska tla poleg bogatega spremljevalnega programa pripeljal priznana imena punk rock glasbe.

O samem festivalu smo se pogovorili z delom organizacijske ekipe. Na naša vprašanja sta nam prijazno odgovorila Klara Zupančič in Andrej Sevšek.

Začnimo standardno. Čim več o festivalu Punk in drublic.

Na samo idejo festivala Punk in drublic je prišel pevec skupine NOFX, Fat Mike, ki je po pobratenju s pivovarno Stone Brewery na trg lansiral omejeno serijo piva z imenom Punk in drublic. Po spoznanju, da v Ameriki primanjkuje festivalskih turnej, je poskusno začel še z organizacijo festivala Punk in drublic. Poleg NOFX je povabil še skupino Bad Religion ter nekaj ostalih skupin, s katerimi so nato krenili po Ameriki. Do sedaj je v tem formatu sicer že obstajal festival Vans Warped Tour, ki pa je šel, za razliko od Punk in drublic festivala, preveč v trendovske stvari. Punk in drublic festival je popolno nasprotje tega, saj se je preusmeril v sceno devetdesetih in ni dal poudarka na poslu, ampak skupnem prijateljskem udeleževanju turnej. Celoten koncept se je izkazal za popoln uspeh in tako se v Ameriki odvija že drugi krog tega festivala. Mi smo se udeležili enega koncerta v sklopu teh festivalnih turnej v Huntington beachu in bili presenečeni nad samo obiskanostjo teh festivalov, saj je bilo na konkretnem kar 16.000 ljudi. To je dokaz, da so ljudje pogrešali take stvari.

Princip festivala pa je v bazni ideji Fat Mika in sodelovanja s pivovarno Stone Brewery. Obiskovalci pridejo na festival, kjer pri vhodu dobijo decilitrski kozarček za pivo in se nato odpravijo od stojnice do stojnice, kjer se predstavljajo craft pivovarne ter tam zastonj degustirajo pivo. Brezplačna degustacija piva tako traja prvi dve uri festivala. Popolnoma isti princip bo tudi na ljubljanski ediciji. Brezplačna degustacija bo trajala med 16:00 in 18:00 uro, prisotni pa bodo samo lokalni pivovarji (Bevog, Maister Brewery, Tektonik, 22brewing, Pivovarna Ressel, Barut Brewing and Blending ter Reservoir Dogs).

Kako ste sploh prišli v povezavo z organizacijo Punk in drublic?

Takoj po festivalu v Huntington Beachu, kjer smo se tudi srečali z NOFX, je prišla informacija, da se festival seli tudi v Evropo in da NOFX hočejo igrati v Ljubljani. Koncert, ki so ga imeli  leta 2013 v Cvetličarni, je na NOFX naredil velik vtis, saj je bil to njihov najboljši koncert v zadnjih 20-ih letih. Tako o Ljubljani kot destinaciji na evropskem delu turneje ni bilo dvoma. V terminu, ko bo v Ljubljani potekal Punk in drublic, bi morali NOFX na primer za precej večjo vsoto honorarja igrati v Milanu na festivalu I days , pa je Fat Mike zaradi Ljubljane nastop v Milanu odpovedal. S tem je dokazal, da je zgodba v navezi NOFX in Slovenije zelo zapečatena. Vsakič, ko NOFX igrajo v Sloveniji, pridejo obvezno en dan prej in si vzamejo dva dni za nas, Slovence.

Skejt tekmovanje?

Naneslo je, da bo Punk in drublic festival v Ljubljani potekal ravno na mednarodni Go skateboarding dan. Skate tekmovanje je bilo že planirano za ta dan v Ljubljani . Ker nima smisla delati dvuh dogodkov tega dne, smo vse skupaj združili v en toliko bolj zanimiv dogodek.

Kako je bila sestavljena lista nastopajočih bendov? Je to vse kompletiral  Fat Mike (NOFX), ali je izbor tudi na strani slovenskih organizatorjev?

Na listo nastopajočih smo lahko dodali eno lokalno skupino. Na Facebook anketi smo dali ljudem možnost izbire nastopajočih na festivalu. Na podlagi glasov smo sestavili listo petih skupin z največ zbranimi glasovi in nato izbiro poslali managementu festivala. Fat Mike si je nato na podlagi poslanega izbral skupino Mor(r)ons.

Je lista finalna ali jo bo dopolnilo še katero ime?

Lista je popolna in se ne bo več dodajalo imen.

Se vam zdi, da se zadeva lahko ponovi, ali gre za muho »enoletnico«?

Odvisno je od tega, kako se bo evropska turneja odvijala. Glede na odzive pričakujemo da ne bo težav. Ljubljana je še posebej specifična. Če pri nas ne bo pravega odziva, se lahko zgodi, da bodo šli naslednje leto preprosto na turnejo v katero izmed drugih mest v Evropi. Zavedati se moramo, da je na evropskem delu turneje sedem festivalov in en izmed njih je Ljubljana, kar si lahko štejemo za velik uspeh. Upamo na zadostno število obiskovalcev in da se Ljubljana dejansko obdrži. Na Punk Rock Holiday smo videli, da je pri nas taka organizacija precej težka. Če recimo v Tolmin v času Punk Rock Holiday ne bi prišlo tako število tujcev, vprašanje kako bi bilo. Scena v Sloveniji je žal premajhna.

Kakšno pa maksimalno število obiskovalcev, ki se lahko festivala udeležijo v Ljubljani?

V začetku so nam v Kinu Šiška rekli, da je maksimalna številka 4000 obiskovalcev, ampak nam nekaj prostora zavzamejo lokalne pivovarne in skate tekmovanje, tako da je realna številka nekje 3000.

Kaj pa v primeru slabega vremena?

To je pač festival. V vsakem primeru bo zunaj. Tudi Križanke nimajo strehe pa se koncerti ravno tako odvijajo. Ampak skrbi ni. Smo se odločili, da dežja preprosto ne bo. (smeh)

Zakaj Kino Šiška in ne recimo Metelkova?

Kino Šiška 22. junija že ima planiran en dogodek na katerem se bo odvijalo finale Špil lige. Tako je oder že postavljen. Povezali smo se z njimi in si delimo strošek postavitve odra. Poleg tega je lažje zapreti celotni prostor okrog Kina Šiške. Na Metelkovi pa recimo zaradi samega festivala noben od klubov ne bi mogel obratovati. After party pa se bo odvijal na Metelkovi v Gala hali, ampak to postopoma. Najprej je potrebno organizirati sam dogodek, nato pa šele after party.

Ste pri organizaciji že naleteli na kakšne težave?

V bistvu ne. Kino Šiška je javni zavod in vsa papirologija poteka preko njih. Tudi Mestna občina Ljubljana podpira ta festival. V štartu smo iskali neko drugo lokacijo kot je recimo Kongresni trg, pa so nam na MOLu predlagali lokacijo Kina Šiške. Edini problem, ki ga vidimo je preslab interes medijev za pokrivanje in predstavljanje festivala. Pogrešamo glasbene televizijske oddaje, ki bi lahko poročale o takih dogodki, pa smo žal Slovenci ostali brez ene same oddaje, kar je naravnost žalostno in sramotno.

Ste mnenja, da v Sloveniji je prihodnost za punk glasbo?

Vsekakor. Scena je sicer majhna, ampak zelo močna. Imamo veliko bendov. Veliko se da na nostalgijo devetdesetih let, ko je bila scena daleč najmočnejša in najbolj pristna.

Ste pa pri izbiri slovenske skupine na festivalu štartali na novo skupino in ne recimo na uveljavljeno dolgoletno ime?

Obvezno. Mlada scena se mora podpirati. Tudi povezani smo s to sceno. Podobno imamo na Punk Rock Holiday festivalu organiziran Beach stage, kjer se predstavljajo neuveljavljena imena. To pa je tudi filozofija Fat Mike-a in založbe Fat Wreck Chords. Vsi bendi, ki bodo igrali na festivalu, razen Slovencev Mor(r)ons, so tudi pod okriljem dotične založbe in so kakor neka družina. Pa tudi naša scena je zelo povezana in močna. Za primer damo izbor na Facebooku, kjer se je izbirala predskupina za Punk in drublic. Na prvem mestu je bila skupina Golliwog, pa so nastop odpovedali zaradi tega, ker so že igrali z NOFX, ter tako dali drugim mlajšim priložnost. To je res zdravo razmišljanje in podpora.

Nekaj bi za konec radi še poudarili! Pivovarna Bevog nas je lansko leto kontaktirala in skupaj smo producirali Punk rock holiday 2017 pivo. Zadeva se je lansko leto izkazala za zelo uspešno, zato smo se letos ponovno sestali. Lahko povemo, da bo Bevog pivovarna premierno za Punk in drublic festival pripravila Punk rock holiday 2018 pivo. Dogovorili pa smo se celo, da bo Bevog prisoten na celotni turneji Punk in drublic.

Hvala vam za vaš čas in se vidimo 21. junija pred Kinom Šiška. Punk is NOT DEAD!