Pred nami nova sezona Musicology Barcaffe Sessions

Približuje se nam sezona 2018/2019 Musicology Barcaffe Sessions v kateri bomo lahko uživali v glasbi petih izvrstnih glasbenikov. Organizator je zaenkrat razkril tri imena.

Mario Biondi (Cvetličarna – 07.10.2018)

Svetovna zvezda z najglobljim in najočarljivejšim glasom, italijanski Barry White, mojster zapeljivih melodij Mario Biondi se dve leti po svojem do zadnjega kotička polnem ljubljanskem koncertu na povabilo Musicology Barcaffe Sessions vrača v slovensko prestolnico!

Z njegovim koncertom tudi začenjamo novo sezono serije koncertov Musicology Sessions, s katero glasbo približujemo publiki in publiko glasbenikom!

V soboto, 7. oktobra, v ljubljanskem klubu Cvetličarna!

Mario Biondi se je rodil kot Mario Ranno v sicilijanski Cataniji, kjer na svojo več kot uspešno glasbeno pot stopil v lokalnih cerkvenih zborih. Njegov oče, italijanski pevec Stefano Biondi, ga je okužil s strastjo do glasbe, njemu v čast in spomin pa je kasneje v življenju tudi prevzel umetniški priimek Biondi. Ljubezen do soula ga je že tam v sredini osemdesetih pripeljala do sodelovanja z mnogimi odličnimi svetovnimi glasbeniki, največji kaliber, ki ga z veseljem vpisuje v sam vrh svojega glasbenega življenjepisa pa je legendarni pevec Ray Charles.

Preobrat v Biondijevi karieri je povzročil single This Is What You Are, ki je bil sprva izdan na Japonskem, kmalu pa je pritegnil pozornost Normana Jaya, znamenitega didžeja z BBC1, ki se je v skladbo zaljubil ter jo neumorno predvajal širom Evrope, ki je do skladbe kmalu začutila enako dozo ljubezni in odobravanja. Ostalo je, dame in gospodje, zgodovina.

Mario je leta 2006 izdal svojo prvo ploščo Handful of Soul, ki je v le nekaj mesecih dosegla štiri platinaste izdaje, sledil je nastop na italijanskem festivalu San Remo, nato pa so se sodelovanja s številnimi znanimi glasbeniki, kot so Amalia Grè, Karima Ammar, Duke Orchestra, Renato Zero, Chaka Khan, Incognito, Al Jarreau, kar vrstili.

Biondi ima pod pasom pet svetovno uspešnih plošč z mednarodnimi zasedbami – I love You More LIVE (2007) z Duke orchestraIf (2010), Yes You LIVE (2010), Due (2011) in Sun (2013) – zadnja je požela kup nagrad, izšla pa je v Evropi, na Japonskem in v ZDA. Posnel je tudi dva božična albuma in nekaj singlov, ki so prav tako doživeli usodo velikih uspešnic. Med njimi je trenutno najodmevnejši Love is a temple.

»Da je italijanski »black« pevec Mario Biondi osvojil tudi tržaško občinstvo, je bilo v torek zvečer v nabito polni dvorani Rossettijevega gledališča očitno že na prvi pogled: najprej so o tem pričali vse zasedeni sedeži, nato pa še polnokrvna odzivnost na izvajanje odličnega pevca in njegovih spremljevalcev.«
– Primorski dnevnik, maj 2010

»Mario Biondi se je kljub slabšemu ozvočenju tudi tokrat izkazal za izrednega vokalista. Njegov glas je mehko božal ušesa poslušalcev in dokazal izredno tehnično izpiljenost ter široko tonalitetno razsežnost, ki sta segali v izredno mehke (žal skoraj neslišne) basovske nižine.«
– Dnevnik, maj 2016 (po Biondijevem koncertu v Kinu Šiška)

Knower (Kino Šiška – 03.11.2018)

Knower, ena najbolj atraktivnih zasedb iz Los Angelesa, ki jo označujejo za vodjo novega glasbenega gibanja, prvič prihaja v Ljubljano!

3. novembra bodo na povabilo Musicology Barcaffe Sessiona nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška.

Duet sestavljata bobnar in producent Louis Cole ter pevka Genevieve Artadi, ki sta s svojimi »naredi sam« videi v zadnjih osmih letih postala vroča spletna senzacija. Video session, ki sta ga posnela kar doma, je zgolj v enem tednu dosegel 3,5 milijonov ogledov. V Ljubljani se bosta ustavila na povabilo Musicology Barcaffe Sessions, kjer bosta predstavila svoj četrti album Life, s katerim prevzemata svetovno funk glasbeno sceno.

Odkar sta leta 2010 začela svojo glasbeno pot, nenehno navdušujeta z groovy funkom, kul akordi, globokimi melodijami in funki vokali, vse skupaj premišljeno zmešano v navdušujočo, včasih že skorajda vesoljsko kombinacijo.

V Ljubljani bosta nastopila ob podpori klaviaturistov Dennisa Hamma, Raia Thistlethwayteja in Jacoba Manna, basista Sama Wilkesa, saksofonista Sama Gendela ter kitarista Thoma Gilla.

Če ne verjamete nam, poslušajte modre besede legendarnega Quincyja Jonesa: »Knower vas bodo vrgli na kolena in vas prisilili, da jih prosite za še!«

Keziah Jones (Kino Šiška – 02.12.2018)

»Na kitaro igram kot na tolkala. To je blues. To je funk. Ritmično. Afro.« – Keziah Jones

Tretji koncert druge sezone serije koncertov Musicology Barcaffe Sessions bo v znamenju kitarskih strun in glasnega funk’n’rolla. V Ljubljano namreč prvič v dolgoletni karieri prihaja karizmatični  nigerijski pevec in kitarist KEZIAH JONES, ki bo 2. decembra nastopil v Kinu Šiška!

Gre za enega vodilnih kitaristov in pevcev, ki že 20 let drži vodilno mesto med glasbeniki svojega žanra. Na edinstven in skromen način mu je uspelo afrobeat svojega vzornika Feleja Kutija združiti s funkom, soulom in rock’n’rollom. Svetovne uspešnice, kot so Rhythm is love, Million miles from home in My kinda girl, osvajajo lestvice po vsem svetu, njegovi redki koncerti pa so svojevrstne poslastice in najboljše zagotovilo za s funkom navdan afrožur.

Keziah prihaja v spremstvu svojega novega benda, s katerim je delal na prihajajočem albumu, zato res ne pričakujemo nič manj od fenomenalnega spektakla, ki si ga bomo še dolgo zapomnili. S svojo edinstveno tehniko igranja je namreč nigerijski pevec, tekstopisec, skladatelj in kitarist v resnici izumil svoj unikatni slog in žanr, ki ga je sam poimenoval kar blue funk. Njegova vzornika sta (poleg Fela Kutija, seveda) Miles Davis in Jimi Hendrix, njegova muzika pa z mešanico afriških ritmov, funka in bluesa v afrobeat prinaša unikatni moment in močan nagon, ki kar sili na ples.