KALU / album ležerne, a tudi klubske elektronike in subtilnega pop apila

rptnb

Get Well Soon je prvi dolgometražni založniški podvig ljubljanskega umetnika in spretnega glasbenika Luke Uršiča oziroma njegovega projekta KALU. Album ležerne, a tudi klubske elektronike in subtilnega pop apila bo izšel 18.10. na vinilki in v digitalni obliki pri založbi Stiropor.

Luka Uršič se v preteklosti izkazal v številnih disciplinah. Šolal se je za slikarja, poleg slikanja se je lotil tudi ilustracije in performativnih umetnosti. A zadnja leta se je na vrh njegove liste dejavnosti prebila muzika, pa tudi zvočno oblikovanje. Uršič je kot klaviaturist in občasni vokalist deloval v domačih kolektivih Your Gay Thoughts in Lo-hi-fi. Njegova večstranskost pa se kaže tudi v številnih sodelovanjih s precej različnimi izvajalci: na odru je spremljal pevko Polono Kasal, potem kar nekaj projektov realiziral z multidisciplinarnim umetnikom Jašo, pa z glasbeniki, kot sta Bowrain in Katja Šulc … Uršičev osrednji glasbeni projekt pa je KALU, s tem imenom že nekaj let sporadično nabira nastope, izdal je nekaj posnetkov na raznih kompilacijah.

Get Well Soon je naslov Kalujevega prvenca, ki je nastajal med leti 2016 in 2018. Nastajal je torej počasi, pedantno in natančno, skozi proces tehničnega učenja in zvočnega brkljanja, pa tudi odkrivanja obrti songwritinga. Je vešča namešanka instrumentalnega in vokalnega – bolj klasičnih songov in čisto pravih plesno klubskih kosov, lucidnih aranžmajskih zasukov in tople ter bogate zvočne panorame, ki sega od širokega nabora instrumentov, naprav in zvočil do številnih posegov po konkretnih zvokih. Razvejano sega od nu soula in art popa do bassabrokenbeata indowntempa.
V zadnji fazi je album nastajal tudi kolektivno, saj se je Kaluju leta 2017 pridružila skupina The Gradient, s katero sedaj v bendovskem okolju preigrava tako posnetke iz albuma, kot tudi material, ki je nastal spotoma skozi proces džemanja in improviziranja v gruvu funka, soula in r ‘n’ b-ja. Igriva elektronska podstat, ki jo gnete gibki živi ustroj.

Zasedba KALU & The Gradient bo ploščo Get Well Soon v živo premierno predstavila prav na datum izida 18.10. 2018 v okviru festivala Stiropor v ljubljanskem baru in klubu Božidar.

Luka Uršič- vokali in klaviature
Jera Topolovec – vokali in klaviature
Manca Krivec – saksofon
Jaka Predalič- električna kitara
Timon Kokalj – bas kitara
Jan Kmet – bobni in tolkala
Simon Bezek – bobni in tolkala

Gostja: Nuša Ofentavšek – vokali
Mastering in finalni miks: Gregor Zemljič