Leto 2018 si bomo zagotovo lahko zapomnili po poplavi izrednih prvencev nadebudnih mladih slovenskih zasedb. Med intenzivno frekvenco izdajanja prvorojenih albumov se je znašel tudi album dolenjske zasedbe Lumberjack. Album ‘Brez nadzora, brez morale’, ki ga je peterec v sestavi Rok Ahačevič (vokal, kitara), Robi Glač (kitara), Jaka Novak (bas kitara), David Podgornik (klaviature, tolkala) in Blaž Kuster (bobni) premierno predstavila 18. oktobra v Centru slovanskih kultur France Prešeren, je izšel pod okriljem založbe Nika.

Album ‘Brez nadzora, brez morale’ nosi deset skladb odličnega ritma brez pretiranega in nepotrebnega kompliciranja. Slengovska besedila v skladbah iz grla Roka Ahačeviča se kvalitetno ujemajo s spremljavo preostalih članov zasedbe. Povezavo garažnega rocka, ki ga na albumu preigrava zasedba, nekako lahko vlečemo z prvimi albumi kultne slovenske zasedbe Big Foot Mama. To vsekakor ni slabo, temveč prej dobrodošlo. V invaziji dokaj kalupnih indie rock zasedb se prvenski izdelek s koncizno izpeljano celostno glasbeno obliko sliši praktično sproščujoče. Fantje na svojem Facebook profilu o sebi pravijo:”Špilamo rock”n”roll in to je to!”. Kaj več pa je potrebno, če zadeva deluje?

Za mix in master del produkcije je poskrbel preverjeni mojster Drago Popovič v studiu Garbage. Svoje delo je opravil brez napak. Zvokovno zelo razločno, kar je na produktu, ki temelji na kitarskih ritmih z ravno pravo mero distorzije, prijetno poslušati. Besedila plovejo med osebnimi izpovedmi posameznika do medsebojnih ljubezenskih odnosov. Tako s pozitivnim kot z negativnim pridihom.

Ambiciozni fantje so album pred izidom podprli z dvema kvalitetnima videospotoma za skladbi ‘Kralj’ in ‘Pleše’. Posebej se je za videospot skladbe ‘Kralj’ potrudila produkcijska ekipa in ga v retro stilu posnela na 8mm trak ter celo ročno razvila. Kapo dol fantje!

Kaj sploh pokritizirati? Kaj veliko ne. Mogoče na trenutke rahlo monotono linearnost skladb. Kljub temu pa zelo kvaliteten produkt, ki z lahkoto konkurira za najvišja mesta izborov letošnjih slovenskih prvencev. Kdor išče kompliciranje in neskončno soliranje, le tega na tem albumu ne bo našel. Kdor pa išče glasbo, ki jo lahko kadarkoli da v svoj predvajalnik in mu pri tem ne bo zažgalo možganov, pa je našel pravi izdelek.

Po slišanem je pred fanti s tem albumom dobro zarisana pot. Že sam podpis z poznano in kvalitetno založbo Nika to več kot dokazuje. Z veseljem si jih bomo čimprej ogledali na koncertu s pivom v roki, kjer bodo ‘špilali rock’n’roll’ in to je to!

OCENA: 8/10

O ALBUMU:

Produkcija: Drago Popovič

Založba: Nika

Datum izdaje: oktober 2018

SKLADBE:
 1. Tist dan
 2. Kdo
 3. Sanje
 4. Pleše
 5. Soj
 6. Lažem
 7. Čas
 8. Kralj
 9. Čist vse
 10. Štanz

Glasbeniki:

 • Rok Ahačevič (vokal, kitara)
 • Robi Glač (kitara)
 • Jaka Novak (bas kitara)
 • David Podgornik (klaviature, tolkala)
 • Blaž Kuster (bobni)
ALBUM LAHKO KUPITE: