Winter Days Of Metal 2018.2 – Prvi dan

Leto 2018 je za slovenske metalce še posebej pestro. Poleg obilice koncertov smo namreč imeli možnost obiskati tri kvalitetne festivale. Tradicionalni MetalDays v Tolminu je namreč dobil zimsko, bohinjsko različico, ki je letos na sporedu kar dvakrat. Po februarski zasneženi glasbeni izkušnji se v dvorano Danica vračamo po suhih tleh, a nič manj premraženi. Temperature so primerne letnemu času in imenu festivala.

Otvoritev podaljšanega metalskega konca vikenda je pripadla španskemu kvartetu Atrexial. Njihov black metal z vložki death metala in ambientalnimi uvodi se je prijetno podal k ledemu zimskemu večeru.

Nastop žal ni uspel prebuditi maloštevilne publike, ki je bila bolj razpoložena za ropotanje v obliki thrash-death-groove metal zveri Paragoria. Odlično izpeljan, a glasbeno precej predvidljiv nastop je ogrel občinstvo, ki je bilo zdaj precej številčnejše, tudi v primerjavi s prejšnjima edicijama festivala (upoštevajoč uro in dan v tednu). Morda temu botruje prepoznavnost benda, morda uspešna rast festivala. Vsekakor so Paragoria oder zapustili prehitro.

Islandci Skalmold so že drugič letos stopili na oder v dvorani Danica in nas znova ponesli v čas divjih vikinških bitk in starodavnih ljudskih zgodb. Preglasen, a odličen koncert je bil žurersko primeren uvod za prihajajoče Alestorm.

Bend večera, vsaj sodeč po odzivu obiskovalcev, je s svojo zabavljaško glasbo ustvaril odlično vzdušje in napolnil prizorišče. Kdor se ni pridružil množici “veslačev“ na tleh v sredini dvorane, je plesal ali veselo nazdravljal s prijatelji. Pravzaprav je vse skupaj spominjalo na vaško veselico, še posebej, ko so zaigrali metalsko verzijo ene izmed komercialnih pesmi.

Popolno nasprotje zabavljaštvu pa predstavljajo Igorrr, ki so oder zavzeli kot zadnji bend večera. Njihova eksperimentalna mešanica elektronike, metala in klasične glasbe bi se odlično podala v zvočno podobo filma Matrica (1999). Precej obiskovalcev je po Alestorm zapustilo prizorišče, zato je Igorrr spremljal nekoliko manjši delež občinstva, a nič manj navdušeno.

Zanimiv, žanrsko raznolik prvi dan se je zaključil nekje okrog prve ure zjutraj, jutri pa nas čaka bolj temačno-starošolski dan.

Tekst: Neža Pečan