Kadilnica of Death tokrat v znamenju novega albuma Necrotik

Četrtek, 20.12.2018 je v Orto baru novonastalo plato prestavila novomeško – ljubljanska hardcore pornpop skupina Necrotik. Kot predskupina so jih prišli podpret ljubljanski melodic death metal Sweet Sorrow, kateri že leto in pol niso stopili na odrske deske.

Sweet Sorrow je eden tistih bendov, katerih začetki sežejo že v devetdeseta. Za seboj imajo že kar nekaj studijskih izdelkov in ogromno nastopov. Njihova kilometrina se je opazila tudi na tokratnem koncertu. Robert Šercer, Jan Švigelj, Gorazd Maček, Peter Carič in Peter Gale so ponovno dokazali kako zelo močan je lahko njihov nastop. Agresivni vokali, hitre kitare, progresivni prehodi na bobnih. Bend, kateri bi moral definitivno nastopati večkrat, da ga spozna še mlajša generacija težkokovinarjev.

Necrotik obstajajo na slovenski metal sceni že več kot desetletje. Od ustanovitve leta 2008 so izdali EP-ja z naslovom Synonimous with dead ter Wake up, album Balkan Idiocracy ter letošnji dolgometraž Homo Stupidus. Njegova predstavitev pa je bila tudi razlog zakaj je bil dogodek Kadilnice of death poln metalk in metalcev.

V eno uro in pol dolgem koncertu so fantje na čelu z novim pevcem Janom Tehovnikom dokazali, da je nov material, ki je nastal pod prsti kitarista Aljoše Hrastarja, tako težek in surov kot prejšnja dela. Hkrati pa se je glasba Necrotikov povzdignila na neko drugo raven z več dodanimi industrijskimi zvoki zgodnjih devetdesetih.

Nastop skupine je bil suveren. Pevec Jan Tehovnik, katerega smo navajeni kot neverjetnega kričača solid metal skupine Pyroxene, je ponovno navdušil z odličnim obvladovanjem tudi drugačnih vokalnih tehnik, katere so značilne za tako zvrst glasbe. Kitarski riffi Blaža Lončarja in Aljoše Hrastarja so mastno sekali skozi ojačevalce v zgornji dvorani Orto bara. Bassist Tadej Cholewa je s svojim igranjem in stasom navduševal cel koncert, prav tako mlajši brat kitarista Timotej Hrastar, ki je s svojim znanjem bobnanja ekstremne glasbe do konca izpopolnil zvok, ki ga predstavlja novo nastala plata Homo Stupidus.

Presenetila je balada z naslovom Opus Dei II, katere ne bi pripisal zvoku Necrotikov, vendar je čudovito umirila dogajanje na odru in doprinesla nov zagon za naslednje pesmi. Poleg novega albuma so fantje na odru postregli še z nekaterimi starejšimi uspešnicami kot so Balkan Idiocracy, Evil against evil ter Dirty little whore.

Necrotik in njihov nov studijski izdelek Homo Stupidus boste lahko naslednjič slišali 12. 1. 2020 v mladinskem klubu Brežice s skupinama Big Bad Wolf in Sober Assault.

Tekst: C. Magnus
Foto: Luka Klarič

Setlista:

 1. My black phoenix
 2. Dirty Little whore
 3. Betrayal
 4. I, Tyrant
 5. The fuckface whisperer
 6. A. S. F. A. L.
 7. Homo stupidus
 8. Opus dei II
 9. Hearth broken
 10. Modern Slavery
 11. Balkan Idiocracy
 12. The 7th whore
 13. Evil against evil
 14. O. A. V. C.
 15. I am free