5. MENT festival – prvi dan

Priznamo, da smo že kar težko pričakovali novo edicijo festivala mednarodnih razsežnosti z naslovom MENT. Na četrtek 30. januarja smo v Kino Šiška, “bazi” festivala, pričakali otvoritev pete izvedbe festivala.

Obiskovalci festivala so bili letos v treh dneh (30.1. – 1.2.) na dvanajstih različnih lokacijah deležni koncertov sedemdesetih različnih izvajalcev. Program festivala so, kot ponavadi, dopolnjevala tudi različna predavanja in konference, ki imajo tradicionalno skupno tematiko – glasba.

Peti MENT festival je v katedrali Kina Šiška otvorila КУКЛА (Kukla). Izredno svojevrstna glasbenica z eksperimentalnim pristopom elektronske glasbe svojo zvrst glasbene umetnosti poimenuje slavic gangsta geisha pop. Nastopa sama ob podpori elektronske glasbe. Na odru sta ji z leve in desne strani odra v polovici nastopa družbo delala dva mladeniča z napisom Unsecurity na majicah. Zanimiva glasbenica s svojevrstnim stilom zna animirati publiko tudi s kratkimi nagovori med skladbami, svoj nastop pa začini z artističnim pristopom. Med koncertom se je poslužila tudi osebnega stika s publiko, saj je eno izmed izmed skladb izvedla kar med publiko z neposrednim stikom z udeleženci. S koncertom je požela ogromno zanimanja in dvorana katedrale je bila že v času prvega koncerta prijetno zapolnjena. Poseben dogodek povezan z Kuklo se je odvil naslednjega dne v sklopu konference z naslovom “Kako izdati singel v eni uri?”. Prikaz splavitve novega singla in videospota Kukle z naslovom ‘Šibedah’  v eni uri je prikazal strokovnjak izobraževalne platforme Music Ally.

Prvi večer festivala se je po koncertu Kukle nadaljeval v komuni Kina Šiške s koncertom slovenske, izredno vzpenjajoče shoegaze zasedbe Haiku Garden. Skupina nam je oktobra lani postregla s prvencem ‘Where If Not Now’, ki so ga izdali pri založbi KAPA records. Odličen album je samo pospešil izredno popularnost Ljubljančanov, ki so komuno zapolnili do zadnjega kotička. Nekateri obiskovalci so tako žal ostali pred vrati, prepričani smo, da bi zapolnili tudi katedralo. Odličen nastop, ki smo ga pri Haiku Garden že vajeni. V svoje nastope vložijo ogromno dela, kar se odraža z energičnim nastopom ter popolno izvedbo nastopa. Tudi tokrat ni bilo popolnoma nič drugače in Haiku Garden so v komuni poželi val navdušenja.

Po koncertu Haiku Garden smo se ponovno preselili v katedralo, kjer so nastopili Iceage. Danski kvartet, ki tekom svoje kariere konstantno odkrivajo in razvijajo svoj zvok. Rezultati so studijski albumi, ki prinesejo vsakič znova boljši izdelek. Bend, ki deluje že 10 let, je na festivalu MENT prinesel nastop poln energije, pankersko surovost s prizvokom bolj modernih melodij in ritmov.

Do spremembe v razporedu nastopajočih prvega dne festivala je prišlo pred začetkom. Svoj nastop so bili primorani zaradi snežnih razmer v francoskih Alpah odpovedati Belgijci Blu Samu. Njihovo mesto v komuni je zadnji hip zasedel domači izvajalec Drone Emoji. DJ, ki je poskrbel za Naj domačo tolpo bumov po izboru Radia Študent 89,3 MHz, je šel s svojim nastopom popolnoma izven podobe ostalih nastopajočih tega dne. Kljub temu je požel ogromno zanimanja, kot pa smo razbrali z publike, si je že zgradil pravo manjšo mrežo oboževalcev.

Večer smo zaključili ponovno v katedrali. Zadnja na velikem odru Kina Šiške je nastopila nizozemsko – iranska pevka Sevda Alizadeh, javnosti bolj znana kot Sevdaliza. V črni dvorani se je na odru pojavila v beli obleki. To prezenco je prenesla tudi v svoj kontrastni nastop. Njen, skoraj že operetski glas je odmeval po dvorani, medtem, ko je zasedba s katero sodeluje izvajala trip – hop dub podlago. Poleg odlične vokalistke je Sevdaliza tudi glasbena producentka in režiserka, kar se je dobro opazilo pri aranžmajih pesmi in v samem ambientu celotnega koncerta.

Prvi večer festivala je za nami. Organizatorji so shemo nastopajočih otvoritvenega večera odlično zapolnili z izredno zanimivimi glasbeniki. Tudi če so ušesom mogoče kateri nepoznani, se kljub temu izredno hitro privadimo na račun zanimanja, v čimer pa vidimo največji smisel festivala. Odkrivati nepoznana glasbena obzorja z novimi akterji, ki se nam zapišejo v glasbeni spomin. Jutri je nov dan. Dan, ko bo praktično nemogoče zajeti vso bogato festivalsko dogajanje. Ampak pojdimo se “ment” na MENT!

Foto: Klemen Udovč

Tekst: Klemen Udovč / Kristjan Hacin / Luka Klarič