Luminescence – iz teme na plano

Zgodovina zasedbe Luminescence sega že v leto 2017, ko sta Sani in Dominik prvič skupno poprijela za instrumente (Luminescence – ali koliko je na sceni čiste progresive?). Ustvarjalna oprema je takrat izgledala približno takole – stara klasična kitara in drum kit v navezi snare bobna in prazne steklenice Coca Cole. Vendar čisto dovolj, da je preskočila iskrica za začetek skupnega ustvarjanja.

Že kmalu po prvih resnejših vajah je nastal komad z naslovom ‘Groovie’, vendar takrat Luminescence še ni bil mišljen kot proggy instrumental. Šele tekom naslednjega leta in številnih boljših (ter tudi slabših) poskusih, ki so spontano usmerjali razvoj projekta, se je pokazala tista vijolična nit, ki jo v naslednjih dneh lahko slišite na novo izdanemu EPju, in nosi naslov ‘From Darkness’.

‘Groovie, kot komad ki je uradno zagnal novo ustvarjalno mašino, EP tudi odpira. Sledi mu še vedno jutranji ‘Monday’, ki je bil tudi dejansko napisan nekega ponedeljka na vlaku za Ljubljano. Ponedeljek vedno pomeni začetek novega tedna in novih poti, če smejo biti te neomejene pa še toliko bolje. Iz Ljubljane se fanta namreč podata naravnost v vesolje – dobra stvar domišljije je ravno ta, da ne pozna zemeljskih ovir. ‘Gymnastics in the Space’ miga nekje nad oblaki, Armstrongu ob boku.
Nazaj na Zemljo, ‘That Slut’ je zelo očitno romantičen komad, v katerem ima glavno besedo moški – ravno tako kot v resničnem življenju. Temu primerno je zato brez besedila.

Sledeči ‘/Rude’ smo že imeli možnost dodobra spoznati kot prvi singel dueta Luminescence. Naslov bodo morda prepoznali gamerji, kake druge posebne zgodbe pa ne skriva. Tak pač je, brezkompromisen, tako kot ženske in ogljikovi hidrati.

‘Dark Carbohydrates’ je tako še zadnja vrstica, ki nas pospremi iz EPja. Konec koncev nas le-ti spremljajo ob zajtrku, kosilu in večerji. Prav tako kot že omenjene ženske, kajne.

‘From Darkness je torej izbor šestih pesmi, ki povzemajo raznolikost poti zasedbe od začetkov, pa do te točke – prek inspiracije, povzete po vzornikih Sanija in Dominika, do najbolj abstraktnih lastnih idej. Tako kot sama glasba so zanimivo nepričakovani tudi sami naslovi skladb. Mogoče ime celote, ‘From Darkness…’ postreže še z najbolj intuitivno razlago lastnega naziva – če sta Luminescence začela v bolj temačnih metalskih rifih, sta se skozi delo počasi dvignila v svetlejše žanre in tehnike, ki jim gre prisluhniti na ploščku.

EP, ki je izšel po dobrih dveh letih dela, zagotovo ni zadnja stvaritev teh dveh kraških mulcev z težko ubesedljivo domišljijo. Prihodnost je živa in tudi že v delu, mogoče postreže celo z EP trilogijo. Celotno delo je povsem avtorsko, tako ustvarjalni kot izvedbeni in tehnični del, pri čemer sta imela veliko vlogo predvsem dva elementa – dnevna soba Sanijeve babice in mastering specialist Matej Srebrnič. Obema želita izreči posebno zahvalo. Posledično pa bi se rada Sani in Dominik zahvalila tudi BIS-815, Anji Rijavec, prijateljem, Tinetu, ki je skoraj sodeloval z nama in vsakemu, ki vam bo glasba všeč.

 

 

 

 

 

 

 

Bandcamp: http://bit.ly/2kl2N7I

Youtube: http://bit.ly/2Sm2yvK