Neneh Cherry očarala polno dvorano Kina Šiška

Uvertura v letošnjo edicijo festivala Druga godba, katerega pedigre obsega že celih 35 let, je letos pripadala Neneh Cherry. Švedske glasbenice ni potrebno posebej predstavljati. Med slovenskimi glasbenimi navdušenci je zelo znano in priljubljeno ime. In kam drugam jo pripeljati kot v katedralo Kina Šiške?

26. februar zvečer smo si rezervirali za glasbeno poslastico. Uverturo v večer je naredila kreativna belgijska glasbenica Charlotte Adigéry, ki nastopa s podporo elektronske glasbe. Vzbudila je zanimanje celotne dvorane. Njena glasba predstavlja zanimiv in ušesom oprijemljiv koncept. Vse skupaj se zdi kot lahkotno igranje okrog publike, dokler ne zadane pravega živca s sintetike celostnih ritmov. Težko jo pravzaprav uvrstimo v primerjavo s komerkoli, saj Charlotte očitno deluje izključno na eksperimentiranju. Neneh si je za turnejo izbrala odlično ogrevalno animatorko.

Po slabem tričetrt urnim nastopom je bil v polni dvorani Katedrale čas za zvezdo večera. Neneh Cherry je prišla v Kino Šiška oborožena z diskografijo petih solo albumov, ki jih je izdala med leti 1984 in 2018. Aktualni album z naslovom ‘Broken Politics’ je belgijska glasbenica izdala lanskega oktobra pri založbi Smalltown Supersound, kot producent pa se je podpisal Kieran Hebden.

Neneh Cherry je sama po sebi fascinantna glasbenica. To se odraža že v raznolikosti njenih sodelavcev na odru. Zanimiv je izbor inštrumentov, katerim je Neneh zaupala glasbeno podlago. Ne spomnim se, da bi kdaj na odru Kina Šiška poslušali kombinacijo ksilofona, harfe, bas kitare, vse skupaj pa zabeljeno še z elektronskimi ritmi. Recept za edinstven zvok, kar se je tudi izkazalo skozi celoten koncert. Vokal Neneh Cherry ne potrebuje nikakršne razlage. V svojo glasbo je zmešala vse od hip hopa, jazza, R&Bja, plesne glasbe in navsezadnje tudi popa. Publiko v Katedrali je očarala že s prvo skladbo, svoj tempo pa nato vzdrževala do nekoliko preranega konca. Neneh je zagotovo najbolj znana po duetu s senegalskim pevcem Youssou N´Dourjem v skladbi 7 seconds, ki pa je poslušalci ta večer razumljivo nismo bili deležni. Pa nič zato. Prepričal je ves preostali zaigrani material, kar se je odražalo na obrazih zadovoljne publike.

Ta večer nam je Neneh svoj najnovejši glasbeni izdelek predstavila v popolnosti izvedbe. Že sam naslov albuma govori o politično kritični tematiki. Samozavesten izdelek, kot je upravičeno samozavestna Neneh. Odlična izbira za predigro 35. edicije festivala Druga Godba, ki je bila praktično samoumevna ob napovedi koncerta. Prijetno presenečenje so bili tudi podpisani LP izvodi albuma, ki so bili naprodaj za razumno ceno v predverju Katedrale.

Vsekakor odličen koncert za glasbene sladokusce, ki radi zaobidejo mainstream sceno. Želimo si še več takega kvalitetnega programa.