Večer islandske mistike v Kinu Šiška s Sólstafir

Dan za letošnjim pomladnim enakonočjem so na svoj račun znova prišli ljubitelji islandskega sestava Sólstafir. V družbi godalnega kvarteta so pod zastavo svojega šestega albuma Berdreyminn odigrali izbor komadov z zadnjih štirih dolgometražcev. Tokrat so nastopili brez predskupine, koncert pa je bil izpeljan v dveh sklopih, ki ju je ločevala pavza. Glede na dane možnosti je marsikdo pričakoval malce obsežnejši repertoar, a Sólstafir so odigrali 11 skladb, prav tako kot ob zadnjem klubskem obisku pri nas, ki se je novembra 2014 odvil v Gali Hali.

Zaspan četrtkov večer v Kinu Šiška nas je z Náttmál popeljal v prvi, umirjeni del nastopa. Rahle težave z zvokom so na srečo kmalu odpravili, a vendar z odra ni bilo čutiti tiste prave energije, ki jo ponavadi izžarevajo Sólstafir. Po petih meditativnih skladbah je prišel odmor, med katerim smo se spraševali, če se bodo sploh razživeli in pokazali tisto divjo emocionalno plat, po kateri so tako prepoznavni.

Na srečo je sledilo prav to. Kot na začetku koncerta so se poslužili pesmi z albuma Ótta in z Lagnaetti otvorili drugi sklop večera. Vzdušje v dvorani se je popravilo in občinstvo se je pod taktirko hipnotičnega frontmena Aðalbjörna Tryggvasona pričelo gibati z glasbo. Tako smo šele v drugi polovici okusili del tega, kar nam ponavadi servirajo islandski kavboji. Pred komadom Necrologue smo slišali obvezen (a nikakor irelevanten) nagovor na temo samomora in depresije, sledila pa je že ponarodela Fjara, med katero smo upravičeno videli nekaj objokanih obrazov. Koncert so zaključili intenzivno z Goddess of the Ages.

Islandci so s svojim četrtim koncertom v Sloveniji bolj ali manj navdušili. Vsekakor si jih bomo ob naslednji priložnosti zopet ogledali. Morda se bo pojavila že naslednje leto, ko bodo obeležili 25. obletnico nastanka. Pustimo se presenetiti.

Setlista: 

Prvi del 

Náttmál

Ótta

Dýrafjörður

Hula

Miðaftann 

Drugi del 

Lágnætti

Hvít sæng

Necrologue

Fjara

Kukl

Goddess of the Ages

Tekst: Neža Pečan
Foto:Klemen Udovč