Orto razpaljot z Old Bridge Cartel, Pyroxene Rudhen (2019)

V petek, 29.3.2019 se je v Orto baru odvijal vsem znani dogodek KoD (Kadilnica of Death). Tokrat v sklopu 20. obletnice festivala Orto Fest. Na odru so nastopili trije odlični bendi.

Za ogrevanje Old Bridge Cartel

Kot prvi so na oder stopili slovenski hard rock, heavy metalci Old Bridge Cartel, ki so odlično ogreli dogajanje v zgornjem prostoru Orto bara. Old Bridge Cartel so 5-članska zasedba, ki se je javnosti prvič predstavila leta 2017. Njihova glasba je mešanica hard rock in heavy metala, trdih riffov in udarnih ritmov. Vse to pa je podprto z ženskim vokalom, kar slovenski sceni še vedno manjka. Člani Old bridge Cartela so Vanesa Šibler na vokalu, Sašo Pučko in Patrick Andreas Škarjot na kitari, Uroš Apat na bas kitari in Gabrijel Krajnc na bobnih.

Nadaljevanje s Pyroxene

Po skoraj eno letni pavzi so drugi na oder prispeli slovenska heavy solid metal skupina Pyroxene. Po tako dolgi pavzi benda, smo na koncertu lahko še vedno slišali stare solid metalce. Tako smo jih vajeni. Morda bi človek lahko rekel, da so bili še boljši kot ponavadi. V enournem koncertu častilci ognjenega božanstva publiki niso pustili dihat. Skladbe so si sledile ena za drugo, brez nepotrebnih premorov. To dokazuje, da je bend že navajen kako narediti dober šov. Pyroxene so v Orto baru ukradli šov, saj je bila dvorana med njihovim koncertom nabito polna. Vidi se, da ima ognjenih pet močno bazo poslušalcev, ki so jih prišli poslušat v tako velikem številu, kljub temu, da je v istem času v spodnji dvorani igrala tribute skupina Iron Maidnov.

Pyroxeni so nam isti večer na koncertu predstavili tudi  nov komad z naslovom »Are you afraid od metal«, ki kaže na konstanten razvoj skupine in s tem napoved novega albuma. Prerojeni z novo zasedbo (Jure Vukina – bas, Gregor Volk – kitara, Žiga Ravšelj – bobni), napolnjeni z novo energijo in voljo po tem, da slovenski sceni ponovno pokažejo nekaj novega.

Za finale Rudhen

Kot zadnji pa so na oder prišli italijanski stoner/doom bend Rudhen. Rudhen so italijanska stoner/doom zasedba katere začetki segajo v leto 2013. S svojimi prvimi live koncerti so začeli leta 2014 in od takrat naprej so izdali dva EP-a ( »Rudhen« leta 2014 in »Imago Octopus« in 2015) in štiri videospote. Imeli so že veliko koncertov po Italiji in tudi drugih državah, kot so Avstrija, Nemčija, Danska, Slovenija in Hrvaška.

Leta 2017 se je bendu pridružil basist Davide Lucato in z njim so Rudhen posneli svoj prvi kompletni album z naslovom »DI(O)SCURO«. Če so bila njihova dela na začetku bolj Stoner rock pridiha je ta album preobrat v njihovi glasbi v bolj hipnotiče zvoke, ki prehajajo v doom z veliko psihadeličnih vložkov. In prav vse to smo lahko slišali na petkovem koncertu v Orto baru. Stoner rock s pridihom hipnotičnih zvokov doom metala. Alessandro Groppo (vokal), Fabio Torresan (kitara), Davide Lucato (bas) in Luca De Gaspari (bobni) so z odlično prezenco na odru dokazali, da je njihova glasba težka in močna, njihovo igranje pa profesionalno.

Z njimi se je zaključil žanrsko pester a zelo dobro usklajen večer, ki je z razporedom glasbenih skupin omogočil popoln dramski trikotnik. Čestitke tudi Kadilnici of Death in Veselim Dihurčkom, ki so se upali na isti večer organizirati koncert na katerega je, kljub nastopu Iron Maiden tribute banda v spodnji dvorani, prišlo toliko ljudi.

Pyroxene set lista:

  1. Helium 3
  2. Cleansed in fire
  3. Bullets fly
  4. Are you affraid of metal
  5. Choose your poison
  6. Quarantine
  7. To the fallen
  8. Stellar Messiah
  9. Fireborn

Foto in tekst: Luka Klarič