Sloviti postojnski rockerji MARY ROSE so preživeli!

Prvi nov album po 13 letih in veliki koncert

Postojnska rock / heavy metal atrakcija Mary Rose bo 17. 5. izdala nov album z naslovom Resničen svet. To bo njihov prvi novi album po skoraj 13 letih. Mary Rose bodo izid albuma še isti dan pospremili z velikim koncertom na “domačem terenu” v Kulturnem domu Postojna.

Zgodba

Zgodba o nastajanju albuma Resničen svet je zgodba o železni volji, veri v svojo vizijo, neverjetni vztrajnosti in brezpogojni ljubezni do ustvarjanja glasbe. Usoda namreč Mary Rose, ki delujejo že več kot 30 let, ni niti malo prizanašala.

Začelo se je, ko je skoraj končan naslednik izjemnega prvenca Rocks Off, enega najboljših slovenskih heavy metal albumov sploh, leta 1993 zgorel v plamenih studia Tivoli. S tem še vedno nedokončanim in neobjavljenim albumom je zgorela tudi pogodba z veliko založbo in verjetno najboljša možnost za uspeh skupine tudi izven naših meja.

Čisto na koncu leta 2006 so se Mary Rose pobrali in vstali iz pepela z odličnim albumom Feniks. Sledili so novi kadrovski pretresi in pred dobrim desetletjem je zdajšnja zasedba začela pripravljati novi album, katerega delavni naslov je bil Zadnji ples.

“Priprave tega albuma smo se lotili, kot da bo naš zadnji,” se spominja kitarist, šef in edini ustanovni član skupine Eki Alilovski, “čim smo se odločili za ta naslov, so se začele dogajati čudne stvari. Celo zveneli smo drugače, čeprav nismo nič spreminjali.”

Medtem ko so v iskanju rešitve zamenjali dolgoletnega producenta in postavili svoj studio, je Alilovski izvedel, da mora na zahtevno operacijo hrbtenice. Nazadnje je imel dve. Posledice so bile hude in rehabilitacija zelo dolga. “Več kot leto nisem vedel, ali bom sploh še kdaj lahko v roki držal kitaro. Še naslednjih nekaj let pa je minilo, da sem ugotovil, da bom zmogel spet igrati. Prof. dr. Rok Vengust z Oddelka za kirurgijo hrbtenice na UKC Ljubljana je bil tisti, ki me je rešil gotove invalidnosti. Ob tej priložnosti se mu iz srca zahvaljujem.” Ko so Mary Rose spet začeli vaditi, je moral na (za njegova leta) neobičajno operacijo srca še basist Mitja Kobal, ki dobro okreva. Ob padcu s kolesom se je poškodoval še klaviaturist Sandi Trojner, ki zdaj igra z “jekleno roko” oziroma vsadkom.

“Smo malo vraževerni in takoj smo zamenjali naslov albuma,” pravi Alilovski in nadaljuje, “veliko sem razmišljal, kaj se dogaja in kaj se nam je zgodilo. Ko sem gledal nek YU film, je igralec izrekel pri naših sosedih zelo pogost stavek: ’Zgodilo se mi je življenje!’ Pomislil sem: ’Ja, nam se je zgodil “resničen svet”.’ Od tod naslov. Upam, da smo s pravo energijo zdaj ustavili podobne preizkušnje usode.”

Koncert

Veliki koncert Mary Rose 17. maja v Postojni bo njihov prvi pravi “celovečerni” nastop po več kot 6 letih. Vmes je bend v živo igral le enkrat, na božičnem koncertu v Velenju leta 2017. Postojnski koncert bo tako hkrati tudi, kot vse kaže, velika vrnitev ene naših izvedbeno najboljših skupin na koncertne odre. Podrobnosti sledijo.

Nov single

Mary Rose so izdali tri single s prihajajočega albuma. Prva dva, udarni Stampedo in razkošni Resničen svet, boste na albumu slišali v prenovljeni in nanovo producirani verziji.

Zdaj Mary Rose predstavljajo še tretji single Vizija, še eno odlično delo izvrstnih glasbenikov.

Vse tri že objavljene skladbe nudijo dobro predstavo o tem, kako kakovosten in raznovrsten izdelek pripravljajo Mary Rose. Vsekakor pa vas na albumu čaka še marsikatero presenečenje in predvsem obilica dobrega rocka.