Zemljin sin na Orto Festu • Jure Lesar z bendom (2019)

Koncert Jureta Lesarja v Orto baru 2019
Včeraj je v Orto baru na enem od zadnjih dejanj letošnjega Orto festa nastopil zemljin sin, Jure Lesar. Skuštrani Primorec z akustično kitaro okrog vratu nam je tekom večera pripovedoval svojo življenjsko zgodbo zadnjih treh let. Lansko leto jo je Lesar zapisal na svojem prvem samostojnem albumu, Zemljin sin. Z letošnjim letom pa je pristala tudi na večjem formatu, vinilu.

Pred samostojno kariero je bil Lesar gonilna sila primorske indie rock skupine Eskobars, sedaj pa se nam na koncertih predstavlja z drugo ekipo. Zasedbo sestavljajo Denis Horvat na klaviaturah, kitari in tamburinu, David Morgan na bobnih, Luka Mrdakovič na basu in Jan Fanedl na električni kitari.

Fantje skupaj zvenijo vrhunsko. Čutiti in slišati je, kako dihajo kot celota. Kako se med njimi kar iskri od skupne energije. Točno te energije, ki jo pri bendih marsikdaj pogrešam, saj jim koncerti postajajo rutina. A včerajšnji koncert vsekakor ni bil rutinski. Še posebej se je zaiskrilo, ko se je na odru kot gost pri komadih Mestno kolo in Drugačen pridružil kitarist Zoran Čalić. Med koncertom je večkrat pokukal izza zavese zaodrja in opazno užival ob muziki. Pri teh dveh skladbah in pri Oči očeta je Čalić sodeloval tudi na plošči.

Ozračje je bilo prijetno in domače, saj so se na koncertu zbrali tisti največji fani ‘zemljinega sina’, ki so prepevali tako ob pesmih z novega albuma (Oči očeta, Drugačen, Uspešen mož, Mestno kolo …) kot tudi ob starejših uspešnicah, še s časov Eskobarsov (Tri pike, Dej povej, Hodim naprej, Bele zastave). Na koncu smo koncert pospremili z močnim aplavzom, kot bi nas bilo 200. In škoda, ker nas ni bilo toliko. Tak koncert bi si vsekakor zaslužil večje občinstvo.

Setlista:

1. Oči očeta
2. Krila ptice
3. Drugačen
4. Uspešen mož
5. Ko zmanjka moči
6. Je kaj novega
7. Zemljin sin II
8. Tri pike
9. Dej povej
10. Hodim naprej
11. Čisto blizu sanj
12. Mestno kolo (+ Zoki)
13. Žeja
14. Šala
15. Bele zastave

16. Drugačen (+ Zoki)

Foto: Luka Klarič