Poletni čas je mimo in z njim tudi čas festivalov na odprtem. Začelo se je novo študijsko leto, turisti so odšli domov, študentje pa že v dolgih hlačah in jaknah hodijo po prestolnici. Ravno pravi čas za otvoritev nove koncertne sezone Kadilnice of Death pod taktirko Dirty Skunksov. To je že osmi cikel koncertov, kjer imajo mladi ter tudi ne tako mladi glasbeniki priložnost pokazati ljubljanskemu občinstvu, da metal scena še kako živi in pridno deluje. Na letošnji otvoritvi, ki se je odvila klasično v četrtek (3. oktober 2019), so v zgornji dvorani Orto bara nastopile tri glasbene skupine, Panikk, Taste of Plague in Chains. Ti so med seboj žanrsko različni, kar je po mojem mnenju odličen način privabljanja raznolike družbe poslušalcev. Kot ponavadi je bila zgornja dvorana Orto bara skoraj polna, kar govori o uspešnosti slovenskih »underground« bandov, ter učinkovitosti dela Veselih Dihurčkov.

Taste of Plague

Prvi so tretjega oktobra nastopili Taste of Plague. Mariborski petorček, ki ustvarja mešanico black in death metala. Hkrati pa tudi stremi k novejšim oblikam ekstremnega metala, kot sta slam in core. Sandi Zadravec, Blaž Oblak, Domen Kovačič, Bine Kosmač in Marko Kovačec so nadobudni fantje, ki svojo glasbo opišejo kot Blackened slamming deathcore. Zanimivo poimenovanje za zanimiv in poslušljiv bend.

Chains

Naslednji na vrsti so bili Chains. Doomerski duet, ki je četrtkovemu večeru ponudil nekaj povsem drugačnega, kot ostala dva benda. Težki, počasni ritmi kitare (E. Chains) in bobnov (Matz Sick) so s oltarjem posvečenem Baphometu in dišečimi palčkami pričarali vzdušje mističnega in okultnega. Projekt Chains se je začel skoraj 10 let nazaj in ima za sabo že kar nekaj studijskih izdelkov. Poslušanje njih pa priporočam vsakemu, ki uživa v poslušanju retro dooma.

Panikk

Zadnji na odru Orto bara so nastopili Panikk. Že nekaj časa kar dobro uveljavljeni slovenski thrasherji so na prvem koncertu sezone Kadilnice of Death naredili pravi žur. S hitrimi riffi in dvojnimi pedalkami, kot se za samooklicane brutal thrasherje spodobi, so med koncertom vzpodbudili tudi moshpit. Kitarista Gašper Flere in Jaka Črešnar s svojimi Flying V kitarami sta bila lahko v ponos starim legendam thrash scene, prav tako nista niti malo zaostajala Rok Vrčkovnik na bassu in Črt Vačentić na bobnih. Letos je tudi deseta obletnica izdaje njihovega demota s preprostim naslovom Panikk.

Preprosta, a tako močna energija skupine Panikk je tako zaključila prvi koncert osmega cikla koncertov Kadilnice of Death. Letos je napovedanih še 15 četrtkovih koncertov v zgornji dvorani Orto bara z mnogo odličnimi glasbenimi skupinami, ki tvorijo slovensko metal sceno. Vendar oni niso glavni nosilci naše glasbene scene. Glavni nosilci ste vi, drage bralke in bralci. Podprite domače bende, saj le v tem primeru lahko postane scena še močnejša in kvalitetnejša.

Tekst: Kristjan Hacin
Foto: Lara Lukše