Masharik je sveža zasedba na slovenski glasbeni sceni

Masharik je sveža glasbena zasedba, ki je letošnje poletje kot komet priletela na domačo rokenrol sceno. Zaenkrat igrajo priredbe, a so v procesu ustvarjanja avtorskega materiala. Četverec se po odmevnem prvem nastopu v Radovljici, kjer so več kot navdušili množico, pripravlja na intenzivno koncertno jesensko-zimsko turnejo. Kot predskupino promocijske turneje “4K”, jih je k sodelovanju povabila priljubljena zasedba Hamo & Tribute 2 Love

Gonilna sila zasedbe Masharik je Maša Bogataj. Sicer grafična oblikovalka, ki je “zakrivila” že mnogo odmevnih celostnih podob pri projektih znanih slovenskih glasbenih skupin. Poznavalka glasbene scene, ter glasbenica od glave do pet, s svojimi pesmimi in besedili v žepu. Z občutkom za igranje električne kitare in s specifičnim vokalom je najprej očarala ožji krog glasbenih kolegov, tiha želja po ustanovitvi lastnega banda pa se je začela uresničevati ob srečanju z Lukom Zemljičem, klaviaturistom in (so)avtorjem glasbe pri blejski zasedbi John F. Doe. Isti “vajb” in zagon po ustvarjanju glasbe v lastnem projektu sta ju pripeljala do začetka zgodbe Masharik.

Band z Bleda pri Mariboru

Pravijo, da so z Bleda pri Mariboru. Plac za vaje si delijo z John F. Doe. Tudi bobnarja si delijo. Jedro banda Masharik poleg Maše in Luka tvori še Bojan Marinko. Bobnar, ki je k projektu pristopil že na začetku.

Basistka Ana Medved se jim je pridružila zadnja. Ana, DJ-ka, ki sodeluje tudi z Raiven in rola muziko v Pritličju, ter v klubih na Metelkovi, skupaj z Gašperjem Šantlom pa je imela band The Pyramids, prihaja na vaje iz Maribora. Zato so povezali Bled z Mariborom tudi v opisu banda. “Naša skupna zgodba se je začela poleti 2018. Na Bledu, ki so ga avtomobilski zastoji kmalu povezali z Mariborom.”

Kljub temu, da jih je združila ista energija, vsak član Masharik s seboj prinaša drugačno glasbeno ozadje. Tako se v trenutnem repertoarju prepletajo različni stili muzike – od rocka, do bluesa, na trenutke celo elektro popa. “Sledimo filingom in to se najbolj sliši in čuti, ko smo na odru.”

Masharik na drugem špilu v Piranu. Video: Marko Alpner

Načrti za naprej

Mašo smo povprašali o načrtih glede avtorske glasbe in kakšen je njihov ustvarjalni proces.

“Z Masharik že delamo na avtorski glasbi in prve komade bomo predstavili v sklopu turneje “4K”. Plan je postopoma zamenjati priredbe z avtorsko glasbo. Besedila bodo vsekakor v slovenščini. Zaenkrat smo nastalo glasbo ustvarili skupaj na vajah in izhajali predvsem iz jamma in trenutnih občutkov. Besedilo in vokalno linijo sem naknadno dodala jaz. Zlatega pravila za ustvarjanje komadov še nimamo, saj smo šele na začetku. Mislim, da bo naslednji pristop k ustvarjanu malo drugačen – sama bom najprej naredila osnovo za vokal in akustično kitaro, nato pa se bomo aranžmaja lotili skupaj z bendom. Na tak način glasba sledi vokalu, njegovim sposobnostim in ne obratno.”

Predskupina zasedbi Hamo & Tribute 2 Love na turneji “4K”

Masharik so kot band na začetku poti hvaležni Hamu in ekipi za povabilo na turnejo “4K” in podporo. Kraje, ki jih bo obiskala karavana, si oglejte na fotografiji.

 

 

Band na družabnih omrežjih. Instagram: masharik_band & Facebook: Masharik