Legendarni album Zastave skupine Paraf ponovno na vinilu

Legendarni album skupine Paraf – Zastave (1984), ponovno izdan na vinilu kot posebna izdaja ob 35. obletnici

Po odlično sprejetem boxu ‘Sabrana dijela 1976-1987’ je tik pred izidom legendarni album Paraf Zastave (1984) na vinilu! Posebna izdaja ob 35 – letnici, z izvirno produkcijo in dodatno bonus skladbo ‘Metalci’! Od ponedeljka, 14. oktobra 2019 ekskluzivno na shop.dallas.si.

Album Zastave, ki predstavlja njihovo tretjo fazo delovanja, prinaša Parafovo najbolj zapleteno in ambiciozno ploščo. Zastave so pozabljena mojstrovina hrvaške in jugoslovanske rock glasbe, vizionarski pramen svetlobe in nekakšna prerokba o vseh hudodelstvih, ki so se v nekdanji domovini začele dogajati šele leto dni po prenehanju delovanja Parafov.

Zastave – Paraf

Zastave govorijo o kolektivnih ritualih v temelju nekdanje skupnosti, čeprav jih povsod vidimo tudi kot civilizacijsko matrico, s poudarkom na njihovem mitskem, arhetipskem ozadju. Zaradi svoje konsistentne umetniške osredotočenosti, brezhibne glasbeno-besedilne izvedbe dane usmeritve, ki je poleg tega vzbudila temno privlačno, zlobno čustvo in zaradi svojega pristnega nasprotovanja okorom družbene resničnosti, so Zastave eden izmed vrhuncev jugoslovanskega rocka.

Zastave so glede na njihovo nizko začetno naklado eden najbolj priljubljenih albumov v tej regiji, zato bo ta ponovno izdana izdaja razveselila največ oboževalcev vinilnih plošč.

O pomembnosti albuma Zastave so nekoč in danas pisali najpomembnejši glasbeni publicisti:

‘Četiri kompozicije superiorne su ostatku jugoslavenske pop produkcije; Oj ponose moj, na bazi ritualnih perkusija i jedne fine reinterpretacije industrijskog metala; Napunjeno vrijeme, evokacija atmosfere obnove života s izvanrednom intervencijom na kalimbi; Divlja misao, vokalnim aranžmanom i ugođajem koji priziva druge Raincoatse s Odyshape; Zlatno doba, rekapitulacija i klimaks albuma u neizvjesnosti, potvrda evokativne moći cut-upa. Parafu moraju ići pohvale za najuspješniju domaću ploču u protekloj godini’. (Tomislav Wruss, MOL, 1985.)

‘Temeljna se osobitost ove ploče sastoji u odabranom oblikovnom postupku koji je duboko motiviran aktualnom situacijom dekorativne pop-muzike. Neovisno kako ovaj postupak imenovali, ostaje činjenica da podloga recentnog rada Parafa leži u razvijenoj postmoderni.’ (Ivan Molek, Polet, 1985.)

‘Ako je prvijenac bio (diskografski malo zakašnjeli) burevjesnik domaćeg punka, Izleti zreli komad novovalne stilistike, Zastave su remek djelo. Odlazak nudi košmarniju mračnu sliku na sličnoj ritmičkoj podlozi s naglašenom vožnjom basa te s elementima industrijala, a Zastave – kao ključni broj albuma – gotovo „lajbahovsku“ atmosferu sa sintovima, tribalnim bubnjem i tekstom koji – što je linija vodilja cijelog albuma – propitkuje ulogu zajednice i pojedinca u njoj.’ (Zlatko Gall, Mixer.hr, 2019.)

‘Tri i pol desetljeća kasnije, album Zastave ponovno se razotkriva kao remek-djelo hrvatskog art rocka i najveća pojedinačna dragocjenost u sabranim djelima Parafa.’ (Ilko Čulić, Express, 2019.)

‘Na Zastavama elegični stihovi podržani gotički turobnom post-punk glazbom, najavljuju ne samo zamiranje novog vala, nego i još crnja vremena od onih u kojima su Parafi počeli djelovanje.’ (Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 2019.)

‘Ta (‘anarhistična in kritična drža avtorjev op.a’) je najbolje dokumentirana v njihovem zadnjem sklepnem diskografskem delu Zastave (1984), ki za marsikoga velja za antologijsko in vizionarsko delo jugoslovanskega rocka. Parafi so se prelevili v časovnega popotnika, ki je po svoje analiziral arhetipske in mitološke vzorce navadnega človeka in sistema, v katerem je ta človek. Njihovo najbolj emocionalno glasbeno delo ni prinašalo katarze, temveč je na speven ter aranžersko in produkcijsko dovršen način opozarjalo na zablode in ponavljajoče se družbene vzorce, ki bodo preroško krojili prihodnost našega življenja. Pesmi, ki so bile kot nalašč komponirane, da se poslušajo v okviru družine, prijateljev in sovražnikov. To so bili in ostali Paraf!’ (Miroslav Akrapović, dnevnik.si, 2019.)

Rocker.si, Nejc Zupančič

‘Čeprav sem za album (Zastave, op.a) potreboval največ časa, da mi je ta zlezel pod kožo, lahko brez težav izrečem naslednje: Gre za najboljši album v bendovem katalogu. Kajti Paraf s svojim zadnjim albumom niso zgolj poskrbeli za popoln zaključek studijskega kataloga. Še več, ustvarili so kultno mojstrovino, ki poleg odličnega povzetka duha post-titovske Jugoslavije ostaja aktualna tudi danes. Hočeš ali nočeš, zgodovina je učiteljica življenja!’

Album Zastave kot tudi CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. bodo Paraf promovirali na veliki regionalni turneji. Sigrali bodo skladbe z vseh treh albumov (A dan je tako lijepo počeoIzleti i Zastave), u sklopu nastopov ki so do sedaj potrjeni. Paraf bodo nastopili v kombinirani postavi, z Vim Colo in Valterjem Kocijančićem na vokalu, člani obeh izvornih postav kot tudi z glasbeniki, ki so že nastopali v koncertnih postavah benda.

Potrjeni nastopi:

14.12. Beograd (Dom omladine)

20.12. Rijeka (Pogon kulture, ex-Stereo)

13.02. Ljubljana (Cvetličarna, AntiValentinovo #2)

15.02. Zagreb (Boćarski dom – AntiValentinovo #5)

Omejena naklada albuma Zastave na vinilu bo dostopna online od naslednjega tedna v Dallas Music Shopu, kmalu pa tudi na drugih prodajnih mestih.