TINA TURNER: 80 LET KRALJICE ROCK N’ ROLLA

Danes svojih 80 let praznuje Anna Mae Bullock, bolje znana pod svojim odrskim imenom Tina Turner.

Tina je bila rojena na današnji dan leta 1939 v ameriški zvezni državi Tennessee. Pevka, igralka, plesalka in tekstopiska je svojo kariero začela leta 1958, kot spremljevalna vokalistka skupine Kings of Rhythm, v kateri je deloval tudi njen kasnejši mož Ike Turner. Skupina je na vsakem izmed svojih koncertov na oder povabila dekle iz publike, in tako je tudi Tina dobila svojo priložnost, ki pa se je kasneje razvila v resno kariero.

Sprva kot spremljevalna vokalistka je hitro zasedla mesto glavne zvezde v duetu Ike & Tina Turner Revue. Prav ta duet je njuno skupno kariero ponesel med zvezde. Skupaj sta posnela nekaj kultnih uspešnic, med katerimi sta tudi izjemno znani priredbi Proud Mary in Honk Tonk Woman, najbolj znana od vseh pa je njuna A Fool In Love.  Njuno sodelovanje pa se ni ustavilo zgolj tu. Profesionalni odnos sta okronala tudi zasebno. Najprej z sinom Ronaldom, kasneje pa tudi z zakonsko zvezo.  A sreča v zakonu ni trajala dolgo.

Tina je svoje zvezdniške kvalitete kazala že tekom dueta z Ikom, najbolj pa je zasvetila kot solo izvajalka. Poleg njenih dolgih nog jo še danes odlikujejo neverjetna karizma, čuten in močan vokal ter neustavljiva energija. Blestela pa ni samo v glasbi ampak tudi na filmskem platnu.

V samostojni karieri si je prislužila več kot 160 nagrad, od tega 12 nagrad Grammy, prodala pa je preko 200 miljinov plošč ter postala ena najbolj prodajanih izvajalk na svetu. Izdala je 10 lastnih studijskih albumov, v karieri pa je sodelovala z mnogimi velikimi imeni rocka. Med drugim tudi z Mickom Jaggerjem, Bryanom Adamsom, Davidom Bowijem in Ericom Claptonom.

A tudi brez njih je Tina izdajala hit za hitom in si tako v vseh teh letih upravičeno prislužila nesporni naziv kraljice rock n’ rolla, katerega drži še danes.

Tina, vse najboljše in še na mnoga leta!

https://www.youtube.com/watch?v=oB-XtJkwtOg