THE BEATLES • SOMETHING

The Beatles so brez kančka dvoma ena tistih skupin, ki ne potrebuje posebne predstavitve. Bili so med glavnimi akterji razvoja kulture šestdesetih let. Pionirji svojega časa, ki so vplive črpali iz različnih glasbenih in kulturnih virov. Uspelo jim je to, o čemer mnogi glasbeniki zgolj sanjajo: da bi s svojo glasbo dejansko spreminjali svet.

The Beatles niso bili glasba posameznikov, prerasli so v božanstvo ”večje od Jezusa”, v družbeno gibanje, ki je vplivalo še na mnoge generacije. Kako pomembni in aktualni so še danes, ni potrebno posebej poudarjati. Temu botruje že samo dejstvo, da  se je pred meseci na velikih filmskih platnih pojavil film z naslovom Yesterday (2019).

Čeprav sta bila glavna pisca besedil John Lennon in Paul McCArtney, pa ne smemo pozabiti na Georgea Harrisona. Slednji bi danes praznoval 76 let.

Bil je glasbenik, tekstopisec, glasbeni in filmski producent, kateremu je igranje kitare z The Beatles prineslo mednarodno slavo. Bil je tudi velik humanitarec, prevzet nad indijsko kulturo in misticizmom, zaradi česar so mnoga dela zasedbe vključevala indijsko inštrumentacijo. Seveda je pisal tudi besedila. Vsi albumi od leta 1965 dalje vsebujejo vsaj dve Harrisonovi avtorski skladbi.

Če omenim le nekatere: Taxman, Within You Without You, While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun, I Want To Tell You, I Me Mine, I Need You, Savoy Truffle, It’s All Too Much, … Zato je razumljivo, da je prav on avtor današnjega komada dneva.