Poslovil se je Janez Zmazek – Žan

Slovensko glasbeno sceno je pretresla vest, da se je nenadoma poslovil en najbolj znanih in nepogrešljivih blues rock kitaristov Janez Zmazek – Žan. 

Janez Zmazek – Žan se je rodil 17. avgusta 1952 v Ljubljani. Glasbeno kariero je začel pri skupini Buldožer, leta 1989 pa se je kot kitarist pridružil skupini Don Mentony Band. V tej zasedbi, ki je pred njegovim prihodom zaslovela s priredbo skladbe Dannyja Flowersa Tulsa Time, v slovenščini znane pod imenom Dobra mrha, je sčasoma postal glavni avtor skladb in pevec.

Don Mentony Band je z leti postal Don Zmazek Band, saj je Janez Zmazek – Žan dal najmočnejši pečat delovanju zasedbe s svojimi kitarističnim vložki, prepoznavnim glasom in pa besedili, ki so včasih resna družbenokritična, drugič zafrkljiva družbenokritična, tretjič rockersko hedonisitčna in (navidezno) šovinistična, da bi se spremenila v lirična in krhka, zelo osebna in intimna.” Zdenko Matoz za Delo.

Kot tekstopisec in avtor glasbe je Zmazek pisal tudi za mnoge slovenske skupine in pevce. Svojo prvo samostojno ploščo z naslovom “Na drugi strani” je izdal leta 1997.