MetalDays 2020 na seznam nastopajočih dodal sedem novih imen

Organizatorji poletnih glasbenih festivalov se navkljub trenutni situaciji ne dajo in upajo na najboljše. Med njimi je tako tudi ekipa festivala MetalDays, ki je z objavo novega sklopa nastopajočih razveselila marsikoga izmed nas. Na že tako bogat seznam so tako dodali še sedem novih imen, ki prihajajo iz celotnega sveta.

Med bolj pričakovane iz tokratnega seznama zagotovo spadajo švedski black metalci Naglfar. Slednji v svojem zvoku združujejo srditost tradicionalnega black metala z melodičnostjo zgodnjih death metal albumov, ki so Švedsko postavili na zemljevid. Bend ima za sabo že skoraj 30 let trajajočo kariero, k nam pa prihajajo opasani s povsem svežim albumom Cerecloth, katerega izid lahko pričakujemo v mesecu maju.

Letos v Tolmin prihajajo tudi norveški death metalci Blood Red Throne, ki se prav tako lahko pohvalijo z dolgo trajajočo kariero in bogatim pedigrejem. Nastali so v času, ko je black metal dosegal vrh popularnosti, ustanovila pa sta ga nekdanji kitarist zasedbe Satyricon, Daniel “Død” Olaisen ter kitarist benda Emperor, Terje “Tchort” Schei. Tudi Blood Red Throne se bodo predstavili s svežo glasbo, in sicer iz lani izdanega albuma Fit To Kill.

Iz Poljske k nam prihajajo tudi Hegemone, sludge, doom, blackgaze, post-black metal bend, kateremu boste lahko prisluhnili na odru Boška Bursaća.

Naslednji na seznamu so blackened death metal band Noctem. Še en bend, ki se lahko pohvali z več kot petnajst let trajajočo kariero, veljajo pa tudi za enega izmed bolj aktivnih ekstremnih bendov iz Španije. Za sabo imajo le dva studijska albuma, njihova besedila pa temeljijo na čaščenju starodavnih cevilizacijah, vojn, mitologiji ter okultizmu. Pričakujemo lahko ekstremno glasbo in agresiven šov podkrepljen z krvjo in ognjem.

Iz povsem drugega konca sveta pride eden najstarejših kitajskih black in death metal bendov, Ritual Day. Čeprav se poslužujejo uporabe nekaterih tradicionalnih kitajskih inštrumentov ter navdih za besedila črpajo tudi iz budističnega nauka, pa naj vas nikar ne zavedejo. Vsekakor ne gre za klasične budistične menihe.

Kot predzadnje so organizatorji najavili precej mlad Poljski bend Truchło Strzygi. Leta 2018 so izdali prvenec Pora umierać, zanimivi pa so predvsem zaradi združevanja black metala in punka.

Kot zadnje so v tokratnem šopku nastopajočih najavili še Whiskey Ritual, bend, ki prihaja iz sosednje Italije. Sprva je nastal kot postranski projekt glasbenikov, ki so zgolj želeli ustvarjati glasbo navdihnjeno z dobrim starim black metalom kot so ga preigravali Venom, Bathory in Hellhammer. Njihov namen je bil roditi nekaj brezkompromisno gnilega, umazanega in nasilnega. Kot radi rečemo nasilje rodi nasilje, a v tem primeru je rodilo štiri studijske albume, med njimi tudi lani izdanega Black Metal Ultras.

TRENUTNI SEZNAM NASTOPAJOČIH:

1914
Amon Amarth
Anthrax
As I Lay Dying
Asphyx
At The Gates
Baest
Benediction
Beyond Creation
Blood Red Throne
Bound to Prevail
Cattle Decapitation
Chains
Clutch
Convictive
Cradle of Filth
Cro-mags
Cypecore
Darkfall
Dark Fortress
Darkest Hour
Death Angel
Decaying Days
Demonic Resurrection
Desaster
Despised Icon
Devin Townsend
Endezzma
Eternal Delyria
Evoken
Fleshcrawl
For I am King
Green Carnation
Havok
Hegemone
Hellripper
Jinjer
Katla.
Malevolence
Malevolent Creation
Møl
Naglfar
Napalm Death
Noctem
Oceans of Slumber
Orbit Culture
Paradise Lost
Phil Campbell and The Bastard Sons
Philip H. Anselmo & The Illegals
Pilgrimage
Razor
Ritual Day
Rome
Rotting Christ
Shores of Null
Sick of it All
Signs of Algorithm
SkyEye
Testament
The Committee
The Privateer
Toxic Holocaust
Truchło Strzygi
Voices
Vulture Industries
Warkings
Whiskey Ritual
Wormrot
Wolves in the Throne Room
Year of the Goat