Izštekani Blu.sine danes na Val202

Nocoj ne preslišite: IZŠTEKANI BLU.SINE

Končno! Štiri mesece po zadnji oddaji v živo in potem ko so morali na vrat na nos odpovedati marčni nastop Manouche, so Izštekani nazaj. Častno prvo pokoronsko mesto pripada vodilnemu domačemu trip hop bendu Blu.Sine. Ki bo svojo z elektroniko, vzorčenjem in dokumentarnimi izseki prežeto muziko izvedel le z akustičnimi sredstvi. V razširjeni osemčlanski zasedbi, z godali, pihali, trobili, klavirjem, harmoniko, pojočo žago in številnimi drobnimi zvočili. Tako se dela! Seveda si boste lahko to izštekano čudo tudi ogledali v neposrednem spletnem video prenosu. V ponedeljek 15. junija 2020 ob 20.00. Za nameček tokratni Izštekani odpirajo praznični rojstnodnevni teden Vala 202, ki bo posejan z živimi glasbenimi nastopi.
Na Ljubljančane Blu.Sine je Val 202 opozoril že leta 2012, ko je na zbirko “Imamo dobro glasbo” uvrstil skladbo “Milonga”. Uredniki smo z zadovoljstvom ugotavljali, da smo končno dobili domač, pravoveren, a vendar zelo izviren trip hop. V slovenščini. Bend, ki deluje že krepko desetletje, je leta 2014 objavil prvenec “Can You Hear in Color”, lani jeseni pa odlični drugi album “10”. Po njem ni bilo več ovir za povabilo v Izštekane. Ki ga malokateri izvajalec vzame tako resno kot Blu.Sine.
“Ideja Blu.Sine je delati žanr malo po svoje, tako kot se nam zdi prav,” pripoveduje pevka Urška“Izštekanih smo se lotili radikalno. Odstranili smo vso elektroniko. Na kup smo zvlekli vse instrumente, ki smo jih kdaj igrali, pa že dolgo ne. In poustvarili svoj zvok na čisto nov način.” “Kljub temu smo se skušali držali izvirnih aranžmajev. Veliko smo eksperimentirali z dodatnimi zvoki, odmevi, akustičnimi efekti, brenčanji, različnimi tehnikami igranja… Mnogo majhnih napravic in dodatnih glasbil bo. Nobenih vzorcev, pač pa veliko elementov, ki so odgovor na to, kar drugače počnemo. Tako ohranjamo kompleksnost, ki jo gojimo, obenem pa ne povozimo filozofske čistosti Izštekanih,” dodaja kitarist Žiga. Uau, filozofska čistost Izštekanih?! Le kaj za vraga bi to bilo? “Biti neodvisen od elektrike. Igrati pri sveči,” pribija klaviaturist Žiga.
Če zadeva dobi dva takšna žiga, bo že držalo. Še to: Blu.Sine so v koronačasu posneli izvrstno novo skladbo “Drevo”. Rastite!

POGLED NAPREJ:
6. julija 2020 bo v Izštekanih zabrnel Generator. Odlična novomeško-mednarodna, številčna, generacijsko pestra, večžanrska glasbena združba. Pred letom in pol so izdali prvenec “Open Eyes” . Konec letošnjega aprila je vzšlo njihovo novo “Sonce”, ena najbolj predvajanih skladb na Valu 202 ta čas. 20. junija bodo nastopili na 61. Jazz festivalu Ljubljana. In zatem v Izštekanih. Kako? Generično gotovo ne. “Ura glasbe na malo drugačen način. Imamo nekaj neposnetega materiala, ki ga bomo z veseljem vključili, pardon, izštekali,” so zapisali. Nadvse obetavno.