Rokenrol ne gre v penzijo!

Domači prvaki knap ‘n’ rolla razpihujejo jesensko meglo z novim radijskim singlom ‘Adijo klape’, energično odo rokenrolu, ki je veliko več kot le glasna glasba. “Rokenrol je način življenja, razmišljanja, je sistem vrednot, ki ga pavi rocker ne zamenja niti za girice, klape in poletje ob jadranski obali,” pravijo Orleki, ki nadaljujejo praznovanje 30-letnice delovanja.

Le nekaj dni po obletnici odmevnega koncerta v ljubljanskem Kinu Šiška, s katerim je obeležila tri dekade glasbenega ustvarjanja, pošilja skupina Orlek v radijski eter skladbo ‘Adijo klape, novi singel z aktualnega albuma ‘Živel rokenrol’.

“Pesem Adijo klape je še posebej namenjena tistim, ki živite z rokenrolom in se zavedate, da je to veliko več kot le glasna glasba. Rokenrol je način življenja, razmišljanja, je sistem vrednot … To je hvalnica energije, življenja, prijateljstva, uporništva, pripadnosti. Pesem govori o tem, da za nič na svetu ne zamenjamo rokenrola, nikdar, niti za girice in klape, poleti nekje ob jadranski obali,” pravijo člani ikonične zasavske skupine, ki jim je, kot mnogim kolegom, korona uničila izjemno koncertno sezono. A pravega rockerja taka nadloga, kot je epidemija, ne vrže s tira. Pravi rocker vztraja, se bori in ve, da bodo kmalu spet zarohneli motorji in bo občinstvo pod odrom dvignilo roke visoko v zrak ob zvoku glasnih kitar!

Če ne bo kakšnih novih koronskih presenečenj, bo skladba ‘Adijo klape’ v naslednjih dneh dobila tudi spremljajoči videospot. “Scenarij je napisan, ekipa in prizorišče snemanja rezervirana, zdaj pa držimo pesti, da nam bo uspelo načrte tudi izpeljati,” so odločni glasbeniki, ki se jim kljub trem desetletjem ustvarjanja še ne mudi z odrov. Nasprotno, kar nekaj članov ustvarja tudi druge uspešne glasbene projekte, Orlek pa jih združuje v uporniški ljubezni do rokenrola in pridnih, delovnih ljudi.

Zgoščeno o skupini Orlek

Skupina Orlek ima domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, ime pa ji je posodil bližnji hrib. Igrajo zmes folka, punka, polke in rocka oz. knap ‘n’ roll, bogata zasedba, v kateri tradicionalno rock postavo dopolnjujeta pihalna sekcija in harmonika, pa jih uvršča v etno folk. Posebnost so tudi njihova socialno-humorno obarvana besedila, prepletena s knapovsko ikonografijo. Unikaten zvok jih je že popeljal na številne odre po Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki in Oceaniji, doma pa so razgibali tako Drugo godbo in Lent, kot Rock Otočec, Goro rocka in druge čistokrvne rockerske festivale.

Skupina je za delovanje prejela številne nagrade in nominacije za glasbeno in vizualno delovanje. Prvih 20 let dela so zajeli v knjižno biografijo, vmes ustvarili tudi tri koncertne dokumentarce (Pakistan, Kitajska, Avstralija in Nova Zelandija), ob 30-letnici v Kinu Šiška posneli koncert za programe RTV Slovenije, trenutno pa je v pripravi tudi dokumentarec o skupini Orlek.

Kljub vztrajanju na sceni niso upehan dinozaver, ampak živ bend, ki redno osvežuje zvok, sploh na aktualnem albumu ‘Živel rokenrol’ se zelo čuti vpliv mlajših članov pripisanju besedil in glasbe. Leta 2017 izdani album ‘Frpruh’ so pospremili s koncertno gledališko avanturo, oplemeniteno z rudarskim humorjem, na kateri je ob nihovi glasbi pripovedi in anekdote iz rudarskega življenja nizal igralec in humorist Matjaž Javšnik.