Yani Pearl & Martin Martis predstavljata single Non Stopping

Avstralsko-slovenski folk-pop duo Yani Pearl & Martin Martis se nam ponovno pridružuje na radijskih valovih. Prestavljata nam njun drugi radijski singel Non Stopping. Sporočilnost pesmi je, da se predamo tistemu, kar imamo radi, kot pravi besedilo: ‘If you want it, then stay until the end’ (“Če si nečesa želiš, ostani do konca”).

V njunem prvem singlu sta ostala zvesta svojemu akustičnemu stilu. Tokrat se, z Non Stoppingom, bend širi onkraj repertoarja koncertov v živo in se nadgrajuje s studijskim zvokom. Non Stopping se rahlo nagiba v smeri zvoka Martina Martisa kot solo glasbenika, a je sidrišče pesmi Yanin vokal. Poskuša nam pričarati specifično vzdušje posebej značilno za ta folk-celtic-pop duo. Pesem Non Stopping je bogata s harmoničnimi kitarami in keltskimi bobni, ki navdihujejo vizije letečih sanj. Ta telo premikajoča in oči zapirajoča ‘simfonija’ nam dokazuje, zakaj Yani Pearl & Martin Martis, po komentarjih publike in organizatorjev, pridobivata sloves enega najbolj magnetnih nastopov v živo po Sloveniji.

Njuna srčna in rezonerska akustična glasba je mešanica ameriškega folka, kantavtorskega popa avstralskega in angleškega stila s pridihom keltske glasbe in malo začinjenosti roka 60. let. Martin na koncertih v roke vzame tudi prečno flavto in s tem njuni glasbi doda še neoklasično in swingovsko instrumentalno kompozicijo.

Februarja 2021 je izšel njun prvi singel Take it Easy.  Oboževalci so ga razglasili za pesem, ki so jo takoj dodali na “playlisto” najljubših skladb in si jo predvajali “na repeat”.

Natrpan koncertniški urnik jima ne dopušča toliko časa za izdajo novih skladb kot bi si želela. Kljub temu je pesem Non Stopping v svet pospremil tudi bendov prvi uraden videospot, ki je posnet v pravljičnem okolišu gozda in mogočnih ruševin starega gradu.

Non Stopping je ljubezenska pesem, ki poje o nemirih in ranljivosti v odnosih. Ob enem pa je tudi simbol vseh ljubezni in vrednot. Pesem govori o tem, da moramo stati za tistim, kar nam je drago. O tem, da ostanemo zvesti svojim moralnim načelom. O tem, da zberemo pogum za predajo tistemu, za kar vemo, da je prav, in da stojimo za tem do konca. Pa naj bo to predanost osebi, strasti, osebni resnici ali preprosto vsem stvarem, zaradi katerih je življenje na tem svetu lepo in očarljivo.

Non Stopping nagovarja tisti del nas, ki včasih potrebuje malo spodbude, da ne izgubi vere v svoje prepričanje. Kar nam znova dokazuje, da njuna glasba nosi sporočilnost, ki je blizu vsem.

Yani Pearl & Martin Martis sta relativno nova na slovenski glasbeni sceni. A hitro pridobivata zagon kot skupina, ki ji je treba slediti. Yani Pearl je kantavtorica iz Avstralije, natančneje Melbourna. Medtem ko je Martin Martis sicer rojen v Sloveniji, a je svoje profesionalne začetke doživel v tujini. Nastopal je z različnimi bendi in sodeloval pri projektih po Evropi in v Ameriki.

Z Yani sta se spoznala v Srednji Ameriki leta 2007 in takoj se je začela glasbena kemija. Deset let kasneje, leta 2017, sta dokončno definirala svojo glasbeno skupino Yani Pearl & Martin Martis in začela nastopati po Sloveniji.

Fuzija dveh akustičnih kitar, Yanine barve glasu, ki spominja na hibrid med Tracy Chapman in Dido, Martinovih spremljevalnih vokalov in flavte z dodatkom harmoničnih detajlov, zapolni prostor z zvokom, ki je precej večji od dveh članov, ki stojita na odru.

Njuna glasba in nastopi v živo so blagodejni, preprosto lepi. Včasih introspektivni, včasih bolj živahni, a vedno s posebno zmožnostjo, da poslušalca povežejo s svojo notranjostjo. Še vedno čakajoč njun prvi album smo navdušeni in veseli ob njunima prvima singloma Take it Easy in Non Stopping. Bend, ki ga je treba slišati v živo.