Suzi Soprano – Weltschmerz (2023)

Radi rečemo, da je punk privlačen, ker lahko svoj žmoht stisne samo iz treh akordov. V resnici ne potrebuje niti treh akordov, kar dokazuje tudi bend Suzi Soprano, ki je nekakšen post-punk bend, oziroma kako bi temu bolje rekli, bend-ožemalnik, ki scedi svoj sok celo brez akordov.

Nekoč sem bil priča, kako je kitarist benda Suzi Soprano svojo kitaro enostavno obesil nekomu iz publike, naj pač brenka, in je vse rohnelo, nato pa je svojemu bobnarju na odru razmontiral bobne, da bi jih nato zmontiral nazaj pred istim posameznikom v občinstvu, ki se je po začetni osuplosti že začenjal razigravati na kitari – na inštrumentu, ki ga precej očitno pred tem še nikoli ni igral. Bobnar je dogajanju sledil, ne da bi se ustavil.

Medtem je pevec benda nekomu ponudil kravji zvonec. Kdo na svojem koncertu občinstvu ponudi kravji zvonec?! Wtf? Ampak energija nastopa ni padla. Celo obratno.

Suzi Soprano zdaj nameravajo izdati nov album. S tiste sorte muziko, ki se jo posluša takoj zjutraj. Da bi se morda manj pobiti spravili na šiht. Tako je, na šiht. Slej ko prej vsak naredi kupčijo s svetom. Avto, tata i kravata. Ampak, pizdarija, brez take muzike težko.

Spomnim se Suzi Soprano split albuma (z Ooral Sea, ki je bil tudi super bend) in komada Proti vetru, kjer pevec poje, oziroma, kaj pa govorim, bolj laja: »čas je denar in vedno zamujam, zibljem se zibljem…« in potem: »stokrat hvala, stokrat hvala!« in potem: »proti vetru!«. »PROTI VETRU!!«, za posrat. Hlev, če se razumemo. Katarza.

Od takrat do danes se je še marsikaj zgodilo, ampak ne bomo napletali, čas je denar! Zdaj je tu najnovejša plata – Weltschmerz! Računica je ista, kitara, bobni, vokal. Nobenih akordov, šopanje adrenalina. Zadeva sugerira neumnosti, pizdenje, razbijanje ogledal, posmehovanje lokalnemu veljaku, take stvari. Melje in drobi. Ni pa tiste sorte punk, ki bi našel svobodo v totalnem zlitju z lastno skupnostjo, kjer ne veš, kdo pije, kdo plača, vsi se pa obnašajo isto, ropotajo abstraktno in nenevarno; in sproščeno komunicirajo izključno z labodi in mačkami. Tak je vtis. In seveda vsi delajo isto muziko.

Suzi Soprano so bolj izmuzljivi in mikavni.

»nič vam ne verjamem.

stara lepa navada

spet in spet

pa mi čisto ugaja«

Seznam skladb:

  1. Aparat za instant
  2. Parada laži
  3. Dobra izguba časa
  4. Heavy rain
  5. Džehenem
  6. Vročica
  7. Nikenen

Suzi Soprano so:

Matic Koritnik – vokal,

Uroš Kovač – bobni

Enej Mavsar – kitara/bas, bekvokal

 

SUZI SOPRANO – WELTSCHMERZ

Posnel Robi Bulesić v Beartracks Studio, Kočevje.

Miksal in snemal Matej Humar.

Mastering: Michał Kupicz.

Založba Artičoka, 2023.

 

Foto: Benjamin Kovač