Mayhem • Štuk, Maribor

Mayhem, ali večer ekstremnega black metala v mariborskem Štuku

Četrtek 18. 10. 2017 je bil za Štajerski konec Slovenije dan za norveški black metal. Pionirjev black metala privrženci te ekstremnejše zvrsti ne zamudijo, in tudi mi je nismo. Po skoraj tri četrt ure zamude se je v dvorani Štuk v Mariboru pričel brutalni večer, ko je na oder stopila prva zasedba.

Predskupina je bila energijsko dokaj solidna, nima pa veliko inovativnosti v svojih glasbenih linijah, prepogosto se oklepa najbolj obrabljenih klišejev te zvrsti. Kljub temu pa je dostojno ogrela ozračje pred norveško ikono, ki je držala svojo karakteristično energijo od začetka do konca svojega nastopa. Posebej izstopajoča pa je bila izvedba komadov Freezing Moon in Life Eternal, ki ju še vedno predstavijo s svežino daljnega začetka njihove kariere.

Sledilo je to po kar smo pravzaprav prišli. Imeli smo izjemno priložnost slišati pionirje norveškega black metala, skupino Mayhem, ki se je predstavila s svojim prvim, a najbolj kultnim albumom De Mysteriis Dom Satanas.
Kljub temu, da zaradi njihove mračne zgodovine nimajo več dveh ključnih članov, so predstavili svoj legendarni album več kot navdušujoče.
Njihov vokalist Attila ima zelo izrazen in tehnično dovršen glas, hkrati pa zna tudi v smislu performansa pričarati nadvse doživeto demonsko mistično vzdušje.

Koncert je bil razmeroma dobro obiskan kljub nekoliko neugodnemu terminu sredi tedna.
Omeniti velja tudi zelo dobro ozvočenje in tonsko tehnično vodenje s strani Štuka.
Spremenili so edino slog odrske dekoracije, namesto odsekanih prašičjih glav in prave krvi uporabljajo sedaj satanski oltar, veličastne svečnike s svečami in črna pregrinjala, kar po eni strani nekoliko odvzame prvobitni kontroverzni duh njihove zvrsti, po drugi strani pa postavi še bolj v ospredje njihovo glasbo kot tako, ki si seveda zasluži največjo pozornost in je prav, da je zunanji ekscesi odrskega dogajanja ne prekrijejo.

Vsekakor smo lahko zelo zadovoljni, da imamo v Sloveniji organizatorje, ki tako izbrano skrbijo za tovrstno poslušalstvo.

Foto: Klemen Udovč
Tekst: Andrej Kopač