Batushka, Srd • Štuk (2017)

Črna maša v Mariboru

Mariborski klub Štuk je ponovno poskrbel za vrhunski black metal večer, tokrat s poljsko skupino Batushka in slovensko skupino Srd. Obe sta predstavnici precej bolj nekonvencionalnega tipa tega žanra, kot smo ga sicer vajeni.

Srd je še precej nov, a zelo obetaven bend v strmem vzponu. Prepoznaven je predvsem po tem, da ima skoraj polovico besedil v domačem, slovenskem jeziku, med katerimi je tudi pesnitev ´Soči´ Simona Gregorčiča.

Njihov glasbeni slog je prepleten s prvinami melodičnega punka in black’n’rolla, ki mu doprineseta pridih starega finskega black metala. S tem da so Srd produkcijsko precej bolj prečiščeni in dodelani v svojih glasbenih linijah in izvedbi, z eno besedo: bolj sodobni.Vsekakor grejo po kvaliteti vštric z marsikaterimi znanimi imeni na tem področju.

Sledili so jim dobri znanci z Metaldays 2017 Batushka, ki so oviti v dvojni misterij. Prvi je njihova identiteta, ki jo zelo skrbno skrivajo tako imensko kot tudi s pokrivanjem celotnih obrazov na odru, drugi pa njihova idejna naravnanost do katoliške vere. Čeprav se imajo za protikrščanski bend, vsebuje njihova glasba ortodoksne liturgične napeve, katerih besedila seveda ne dajejo slutiti duha upora.

So pa sposobni ponuditi občinstvu zares celostno odrsko doživetje z vrhunsko glasbo, unikatno kostumografijo in scenografijo. Zelo pohvalen je mehak in tonsko kristalno jasen način igranja kitar in basa, ki daje skupaj z večglasnim koralnim petjem odličen kontrast mastnemu in srh zbujajočemu growlu frontmana za oltarjem.

Koncert ni bil razprodan, bil pa je zelo dobro obiskan in sprejet, tako da si lahko želimo ponoven obisk obeh bendov, hkrati pa smo lahko iskreno ponosni, da Slovenija premore tako kakovosten bend, kot je Srd.

Foto: Klemen Udovč

Tekst: Andrej Kopač