Foto: Dan Poush/AP

At Folsom Prison je album Johnnya Casha, posnet v živo 50 let nazaj, na dveh koncertih v kalifornijskem zaporu Folsom. Album je izšel v maju 1968, pri založbi Columbia Records.

Cash je z realizacijo ideje o snemanju pesmi “Folson Prison Blues” (izšla je leta 1955) v zaporu, moral čakati vse do leta 1967. Takrat je v založbi odgovornost za njegov material prevzel producent Bob Johnston, ki je imel posluh za to idejo. Johnston, ki je pred prihodom v založbo in sodelovanjem s Cashem, delal s Cohenom ter Dylanom, je “krivec” za zdaj že legendarne Casheve uvodne besede na albumu:“Hello, I’m Johnny Cash.” Pred koncertom je zavrnil Hugha Cherrya, ko je želel napovedati začetek koncerta. Po Cashevem vprašanju, kaj se dogaja, mu je Johnston odgovoril, da je vse, kar v tem trenutku hoče od njega, da gre na oder, se obrne proti zapornikom, reče: “Hello, I’m Johnny Cash,” in da ni važno, kaj posname. Cash je odvihral na oder, ostalo je zgodovina. 🙂

Foto: Jim Marshall

Po epizodi zasvojenosti z drogami in želji po obuditvi kariere po nekaj letih omejenega komercialnega uspeha, je bil Johnny Cash pripravljen. Skupaj z bodočo ženo June Carter, Carlom Perkinsom in svojo spremljevalno skupino The Tennessee Three, je 13. januarja 1968 odigral dva koncerta v zaporu Folsom, ki so ju posneli. Album vsebuje 15 pesmi s prvega koncerta in dve pesmi s prvega. Odgovorni v Columbia Records nad nastopanjem Casha po zaporih niso bili najbolj navdušeni, a se je tudi njim kasneje obrestovalo, da so popustili. Kljub minimalnem vložku in zaupanju založbe v ta projekt, je album Casha zopet izstrelil na prva mesta lestvic in med najbolj priljubljene izvajalce. Na račun priljubljenosti ter dobrih kritik albuma je dobil celo svojo televizijsko oddajo. Naslovni single albuma, live verzija Folsom Prison Bluesa, je postal Cashev prvi top 40 hit po “Understand you man” iz leta 1964. Kasneje je posnel še en “zaporniški album”, At Sant Quentin, ki je ponovil prodajni uspeh predhodnika. Johnny Cash je med dolgoletnim nastopanjem po zaporih postal tudi glas zapornikov in se zavzemal za njihove pravice.

 

“Hello, I’m Johnny Cash.” Celoten album Johnny Cash At Folsom Prison.