Antivalentinovo – Dom Sportova, Zagreb (10.02.2018)

Ljubezen? Da/ne? Mogoče oboje? Solo ali v dvoje?

Na ta vprašanja je poskušalo odgovoriti tretje Antivalentinovo. V soboto, 10. 12. 2018, je dvorana Dom Sportova v organizaciji Dallas records zvabila mednarodno ex yugo sceno. Skupni imenovalec koncerta? Mogoče zanimiva beseda … Karantinovo? Tak je bil namreč nadimek koncerta.

Zakaj mednarodno? Koncert so otvorili predstavniki Slovenije. Krška jedrska bomba Demolition Group so z ogrevanjem maloštevilne publike začeli na polno. Zasedba z rednimi spremembami vse od leta 1985 zadovoljuje zanimivo kombinacijo publike. Spekter vsega mogočega v enem paketu. Punk-funk-rock … Kako pravilno? Kombinacija dosledno odprla dogodek. Zaslužili bi si mesto višje med nastopajočimi. Striktno kot vedno. Poznane skladbe, pogrešali smo le depresivno prodorni Dež, ampak gre. Deluje. Vse po starem, ampak preverjenem ritmu. Udaren ritem zareže skozi prepoznavni saksofon in suveren vokal Gorana Šalamona. Prepoznavni pišejo zgodovino slovenske glasbe. Zaslužili so si več!

Sledila je popolna sprememba sloga. Zastavo posebnega eventa je prevzel bosanski predstavnik Edo Maajka. Dvorana se je že napolnila. Sama udeležba je glede na začetek presenetila. Prostor se je namreč ob koncertnem nastopu raskavega glasu Eda Maajke povsem napolnila. Besedila s kritičnim pomenom in satiričnim pridihom vokal Eda Maajke izpolnjujejo in kot je bilo moč spremljati odziv publike, je bil nastop zmaga. Zanimiv preskok sloga in nasploh izbire nastopajočih. Pogumno, ampak uspešno.

Če je v prehodu prvega in drugega nastopajočega vladal popolni glasbeni kontrast, se organizator tega pri naslednjem nastopajočem ni poslužil. Nastopili so TBF,The Beat Fleet, ki so z bosanskega dela zemljevida zastavico prenesli na splitsko funky-hip hop sceno. Zasedba nas navdušuje že vse od  nastanka leta 1990.

Čas koncerta, ki smo ga vsi pričakovali. Ekscentrični in edinstveni Let 3! Zasedba, ki nikoli ne razočara že s popolnega firbca. S čim nas bodo tokrat presenetili? Kostumografija je bila znano vedno del spodbujevalca prepoznavnosti zasedbe. Od skrajnih ekstremizmov do nizkotnega nivoja tolerance.

Ampak to so Let 3. Eni in edini. Koncerta ne bi mogli bolje začeti. Uvodni ritmi in napoved pevca Prljae … DRAMA! In se je začelo … Po zraku je letelo vse. Pivo, majice, … nenazadnje tudi obiskovalci. Let 3 … Posebni … Brez virtuoznih presežkov, ampak z občutkom za publiko. Tokrat v opravi post apokaliptičnih mariačijev s priponkami barbik. Ni se jim možno upreti. Tako ali drugače. Potegnejo te vase. Znajo s publiko. Nasploh z temperamentom. Ni kaj dodati. Varovalke iz glave in gas. Sprosti se in bodi Let 3.

… In točno to naj bi bilo sporočilo Antivalentinovega … Kljub omejenem opisu dovolj povedno. Kratko in jedrnato za vse.

Fotogalerija:

Foto: Marko Alpner

Video:






Video/Tekst: Klemen Udovč