Supersuckers bodo zatresli Kino Šiška

Supersuckers ob podpori Eightbomb v kinu šiška

Nekdanji Sub Popovi posebneži, odbiti garažni punk kavboji Supersuckers, ki so jih med drugim oboževali sam Lemmy Kilmister, Eddie Vedder, Cheap Trick, Willie Nelson in Little Steven, se aprila vračajo v Ljubljano. Pred njimi nas bodo za eksplozivno rokenrol zabavo ogreli domači psychobilly veterani EightBomb. Sam’ piči!

“Če ne marate Supersuckersov, ne marate rokenrola.” – Lemmy Kilmister (Motörhead)

“[Supersuckers] so igrali na moji rojstnodnevni žurki. Zažigajo!” – Eddie Vedder (Pearl Jam).

The Smoke of Hell in La Mano Cornuda – visoko v zrak iztegnjena mezinec in kazalec sredi vražjega rokenrol dima sta zaščitni znak hedonistične tolpe Eddieja Spaghettija že vse od omenjenih prvih albumov za založbo Sub Pop. Punkrockerji iz Arizone so leta 1989 treščili v Seattle, ravno v središče grunge brbotanja. Kavbojski klobuki in škornji namesto flanelastih srajc in allstark, spevni, himnični punk ‘n’ roll hedonizem namesto introvertiranih eksistencialističnih tekstov in hard rock/metal riffanja. Nihče ni bolj odstopal od profila Sub Pop zastavonoš zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja, pa vendar so Supersuckers s svojo iskreno, srčno, energično seks-droge-alko-rokenrol-Satan-žur nefilozofijo osvojili lep del grunge publike, hkrati pa odjeknili po sceni garažnega rokenrola in kasneje – tudi v sodelovanjih s Steveom Earlom in Williejem Nelsonom – v vlogi odpadnikov country glasbe.

Na prehodu v novo tisočletje so bend zaznamovale težave z založbami in krajša kriza identitete, ki so jo prelomili z odločnim albumom Get It Together, nato je Eddie Spaghetti izdal nekaj solo plošč ter uspešno premagal raka. Supersuckers so se leta 2015 vrnili z novim albumom Holdin’ the Bag in ponovno visoko v zrak dvignili rogove ter kitare!

Ljubljanski EightBomb po desetih letih delovanja še vedno veljajo za skupino, ki jo je težko uvrstiti v en žanr. Nekateri jih označujejo za (neo)rockabilly, drugi za psychobilly, sami pa se vidijo kot rokenrol zasedbo pod sloganom “originalni, ne tradicionalni”. Z rednimi letnimi turnejami po Belgiji in Nizozemski ter s koncerti v Angliji, na Finskem, Nemčiji, Luksemburgu ter pri naših sosedih so se na tej sceni uveljavili na evropskem nivoju.

Leta 2015 je zaradi srčne kapi umrl ustanovni član in idejni vodja skupine Lou Jordaan. Kljub šoku so se fantje odločili, da do tedaj vložen trud ne bo zaman, zato so nadaljevali kot trio z gostujočimi kitaristi. Pred Supersuckers nam bodo predstavili svoj peti album, ki je pred kratkim izšel pri založbi Martin’s Garage/Street13.