Intervju – Nenad Borgudan in Gina Damjanović (Detour)

Detour so elektro-akustična pop glasbena senzacija, »krona novovalovskega popa« in ena najbolj predvajanih hrvaških skupin, nagrajena s številnimi Porini za Pesem leta in Najboljšo vokalno izvedbo. Skupina v letošnjem letu pripravlja svoj četrti studijski album, ki ga napovedujejo singli ‘Zaljubila sam se’, ‘Biram’ in aktualni single ‘Bez tebe’. Zadnje priznanje skupini Detour prihaja s strani stroke, saj je bila skladba ‘Biram’ nominirana v kar treh kategorijah diskografske nagrade Porin 2018, in sicer za Pesem leta, Najboljšo vokalno izvedbo in Najboljši videospot.

Pred predstavitvenim koncertom skupine Detour slovenski publiki v Sputniku sta si za nas vzela čas kitarist in vokalist Nenad Borgudan, ter vokalistka Gina Damjanović.

Kako pogosto letos koncentrirate? Imate rajši večje koncerte ali klubsko sceno?

Nenad: Zdaj imamo srečo, da zadnji tri leta, odkar se nam je pridružila Gina, zelo pogosto igramo. Termini se nam zapolnjujejo v vseh letnih časih. Sam imam raje večje koncerte. Težji so mi koncerti pred manj ljudmi in z direktnim kontaktom s publiko.

Gina: Meni so podobno nekako bolj pri srcu koncerti v večjih dvoranah. Vse je bolj posebno. Bolj se pazi na set listo, scenografijo in vse ostalo. Ko pa prideš v klub, se vklopiš in začneš. Večji koncerti so večja zgodba, kar je meni osebno bolj kreativno.

Kmalu bomo lahko prisluhnili vašemu novemu, četrtemu albumu. Kaj lahko pričakujemo na njem? Mogoče kakšno sodelovanje z drugimi glasbeniki oz. skupinami?

Gina: Pravzaprav je to naš peti album.

Nenad: Da, tako je. Ampak smatra se kot četrti album z novimi skladbami. En album je bil jubilejni ob 10 letnici skupine. Kar se tiče pa sodelovanj… Meni je za vse v življenju potreben dober razlog. Tako je tudi s sodelovanjem. Nisem pristaš sodelovanj samo zato, da bi nas dvignile in ojačale. Potrebovati bi morali nek artistični razlog za sodelovanje, ampak zaenkrat se tak razlog še ni pojavil. Če pa se bo, pa je vsekakor vredno razmisliti.

Imate dokaj edinstveni slog glasbe. Lahko sploh govorimo o kakšnih idolih katerim ste sledili tekom kariere? Obstajajo mogoče glasbeniki oz. skupine, katerim ste sledili v svojem ustvarjanju?

Nenad: Seveda so. Detour obstaja 12 let. V začetku smo seveda bili precej mlajši. Takrat so bili naši vzorniki recimo Massive Attack in Zero Seven.

Od tam verjetno elektronski pristop?

Nenad: Da. Tako je. Od tu elektro scena, ki je koketirala z akustičnim pristopom in igranjem. Od tu tudi nekako oblika prvega in drugega albuma skupine. Kasneje je bilo nekako drugače. Preteklo je nekaj časa, menjal se je način in stil nastajanja skladb. Dandanes pa sem v fazi v kateri kot avtor doma pišem skladbe na kitari brez pomoči računalnika.

Gina: Mislim, da imajo vsi glasbeniki neke vzornike. Pomembno pa je samo, kako si pri uživanju njihove glasbe avtentičen. Vsako leto grem na kak večji koncert v tujino pogledat kakega bolj znanega izvajalca. Glavno je, da v tej glasbi uživam, me inspirira, ampak je ne kopiram.

Nenad: Najtežje je biti originalen, ko ti nihče ne pokaže kako je potrebno neke skladbe izvajati.

Se je z zamenjavo Maje z Gino kaj spremenilo v vašem stilu glasbe?

Gina: Ne. Detour imamo svoj specifični zvok, kot ste že sami poudarili. Nenad je poudaril, da se je menjalo od elektronike do akustike. Našo glasbo je mogoče prepoznati po radiu tudi če gre za novo skladbo. Ni važno ali jo pojem jaz ali Nenad, prepoznal boš, da gre za našo skladbo. Z menjavo se ni veliko spremenilo.

Nenad: Gina je vsekakor prinesla v skupino novosti, ampak zvokovno se ni spremenilo nič. Izkazala se je kot popolna zamenjava. Svojega specifičnega zvoka nismo izgubili, saj zvenimo povsem drugače, ampak v pozitivnem smislu. Naravnano komercialno, da pridemo do več ljudi. Sama ideja se ni spremenila, mogoče malo interpretacija, kar pa so samo nianse.

Gina: Sprememba je zgolj v novi osebi v skupini. Igraš z nekom drugim kot prej. Spremenjen je vizualno in v vokalu. Ampak te spremembe niso ne boljše ne slabše.

Nenad: Pomembno je, da je publika sprejela to spremembo in da je vse skupaj le logično nadaljevanje, ne pa da smo izgubili svojo avtentičnost.

Kdaj izide novi album?

Nenad: Izšel bo jeseni. Trije singli so že zunaj. Pri je bil izdan že predlani s katerim smo predstavili Gino. Gre za skladbo z naslovom »Zaljubila sem se«, za katero smo dobili tudi nagrado Porin za skladbo leta. To je bila tudi otvoritev sanj za Gino. Naslednja je bila skladba »Biram« s katero smo bili letos na nagradah Porin nominirani v treh kategorijah, med drugim spet za skladbo leta, kar je zanimivo. Trenutno pa je aktualna skladba »Bez tebe«, katera je veter na hrvaškem. Z njo smo zadnje štiri mesece na top listah skladb. Te tri skladbe že lahko govorijo o tem kakšen bo novi album in so tudi najboljše priporočilo novega albuma.

Lahko glede na novi album v jeseni pričakujemo bogato koncertno nastopanje?

Nenad: Da vsekakor. Kot sem že rekel, imamo zadnja tri leta srečo, da nam število koncertov samo narašča. Že prvih treh mesecih imamo rezerviranih že večino terminov v letu. Veselimo se vsega kar nas čaka na letošnjih nastopih.

Zahvaljujemo se vam za vas čas danes in vam želimo odličen koncert danes!