Intervju – Ivan Dečak (Vatra)

Pred predstavitvenim koncertom 27.4.2018 v Sputniku vzel čas Ivan Dečak, vokalist skupine Vatra, trenutno ene najpopularnejših zasedb na hrvaškem. Skupina bo naslednje leto praznovala že 20 letnico igranja, trenutno pa so v fazi snemanja desetega albuma.

Kako pogosto igrate na koncertih letos? Imate raje klubsko sceno ali večje koncerte?

Zadnja leta veliko igramo. Govoriva nekje med 50 in 70 koncerti letno. Obožujemo pa tako klube kot večje dvorane. Moram priznati, da na Hrvaškem igramo pretežno po trgih in večjih dvoranah. V Sloveniji pa nam je to prva predstavitev. Igrali smo sicer nekaj manjših zadev, ampak današnji koncert v Sputniku nam je prvi pred predstavniki medijev. Upam, da bo to začetek velikega prijateljstva.

Skladba »Nama se nikud ne žuri«. Že dober mesec dni je na prvem mestu Hrvatske top 40 lestvice. Kako je prišlo do sodelovanja z Massimom?

Mi pravkar delamo na našem desetem studijskem albumu. Najavili smo ga z dvema novima skladbama. Prva skladba je bila »Sekvoje« in potem je prišla na vrsto »Nama se nikud ne žuri«. Jaz sem jo zaključil že prejšnje leto. Ves čas nam je na skladbi manjkala neka začimba, če lahko temu tako rečemo. In ravno ta začimba je bil Massimo. Kontaktiral sem ga in mu poslal pesem. Z veseljem se je odzval povabilu in tako smo z njim naredili skladbo. Massimo nam je recimo neka srednješolska lekcija. Poslušali smo ga vsi. Velika sreča in zadovoljstvo nam je, da je prišel in obogatil našo pesem.

Kmalu boste praznovali dvajsetletnico skupine. Veliko zamenjav v zasedbi niste imeli. Če smo pravilno seznanjeni samo ena. Kaj vas drži skupaj? Od kje energija za vse to?

Skupina je skupaj prišla v malem mestu v Slavoniji, tako da se z nekaterimi člani praktično poznamo še iz vrtca. Ker je v majhnem mestu dolgčas, smo mi ta dolgčas v času, ko še ni bilo interneta preganjali v prostorih za vaje, kjer smo začeli s preigravanjem. Skozi glasbo smo nato zbijali to odvečno energijo v nas. Tako smo se še bolj zbližali. Vsak koncert nam je svojevrstno potovanje. Še naprej obožujemo glasbo in uživamo v njej.

Kdaj izide vaš novi album?

Glede na čas v katerem živimo in se albumi slabo prodajajo, se je publika nekako navadila na posamezne skladbe. Tako bomo pred izdajo albuma izdali najprej še nekaj singlov. Nismo se še točno opredelili glede datuma, ampak verjetno v koncu leta ali začetek naslednjega leta. Do takrat pa bomo zagotovo izdali še vsaj dva singla.

Kaj lahko pričakujemo na novem albumu? Sprememba stila mogoče?

Trudimo se iz albuma v album. Zanimivo je, da ko si mlad delaš na nekem svojem stilu glasbe in ustvariš nek svoj zvok. Ko ga ustvariš, pa bežiš od njega. Tako zdaj mi na svojem desetem albumu nekako bežimo od sebe. Po drugi strani pa ko jaz zapojem, je to nek značilni podpis naši glasbi. Dodali smo precej elektronike, glede na čas v katerem živimo in nam računalniki omogočajo veliko kreativnosti. Vse je nekakšna igra. Dobimo kak inštrument, ki ga ne znamo igrati in nato na njem eksperimentiramo. Ne postavljamo si nikakršnih žanrskih omejitev in vzamemo od vsega nekaj kar nam je všeč in nato sestavimo celoto.

Se mogoče spominjate na katerem koncertu ste nazadnje bili in na njem niste igrali?

Tu moram najprej povedati anekdoto. Ko je Janica Kostelić v njenem najboljšem obdobju smučanja osvajala vse možne medalje, so jo novinarji po koncu sezone vprašali, kaj bo sedaj počela ko se vrne domov. Ona je odgovorila, da bo šla sedaj v miru z družino na smučanje (smeh). Tako je tudi pri nas. Ko ne igramo, gremo na kak koncert. Tako sem bil pred dvema dnevoma na koncertu skupine Zabranjeno Pušenje v Zagrebu. Bil je odličen manjši koncert, saj so igrali samo skladbe iz prvih dveh albumov.

Kateri pa je bil vaš najljubši koncert na katerem ste igrali?

Meni osebno je najljubši vsak naslednji koncert na katerem bomo igrali in vsaka naslednja pesem, ki jo bomo izdali.

S slovenskimi glasbeniki še niste delali če se prav spomnim.

Na žalost je to res, ampak iskreno upam, da se bo to spremenilo. Ko delam na novih skladbah nikoli ne razmišljam v smeri, da bi s kom sodelovali. Ko pa mi glavi zazvoni, da nekdo manjka na tej skladbi in bi dodal neko začimbo k skladbi, potem sem vsekakor odprt za sodelovanja.  Mogoče pa mi kdaj v glavi zazvoni kak slovenski glasbenik ali skupina, pa jih z veseljem kontaktiram.

Hvala vam za vaš čas in želimo vam uspešen koncert in predstavitev slovenski publiki!