Pridiga o Slonu in Sadežu v Orto baru

Za torkovo rock veselico v Orto baru poskrbela preizkušena kombinacija

Začetek drugega tedna 19. festivala Ortofest je napovedoval koncert posebne sladice slovenskega glasbenega sveta.

Zakaj sladica? Duet posebnežev Jureta Karasa in Igorja Bračiča, ki svoje poslušalce zabavata že od leta 2001 pod imenom umetniškim imenom Slon in Sadež, dejansko sta sladica za živce in možgane. Oboževalci njune glasbe že vnaprej vedno vedo, da so prišli na koncert, kjer se se bo smejalo, plesalo, skakalo, pod skupnim imenovalcem pa noro zabavalo. In tudi tokrat ni bilo drugače.

Koncert sta Slon in Sadež skupaj s svojim spremljevalnim bendom začela z uvodnim inovativnim rap govorom v njunem stilu. In že takoj v prvi minuti dobila publiko v svoje roke. Predenj je kvintet na odru dejansko začel igrati smo bili že vsi v publiki konkretno nasmejani. Tempo deljenja dobre volje se je nadaljeval skozi preigravanje uspešnic vseh štirih studijskih albumom (Kaáre 2003, Komercialne Pizde 2005, Štafeta Mladosti 2006, Sponzorska Plata 2010) ter vmesnih nagovorov. Sestavljanje takega humorja defenitivno zahteva poseben intelekt in dar, ki pa ga Jure in Igor vsekakor posedujeta. Publika na njunih koncertih dobi občutek, da so v bistvu deležni kvalitetne stand up humoristične predstave, katero pa kvintet na odru zavije še v celofan kvalitetne in domiselne glasbe. Družbeno satirična naravnana in skrbno premišljena besedila s sporočilom so kot vedno vabila k poslušanju in veselju. Preplet rocka, repa in ščepec premišljenega vložka harmonike je poskrbel za svojevrstno veselico.

Dober koncert se meri v zadovoljstvu publike. In če merimo koncert po tem, je bil vrhunski. Poslanstvo polepšanja po-prazničnega turobnega torka je bilo izpolnjeno. Slon in Sadež pravita, sta ob razprodanem koncertu na Facebook strani dogodka objavila, da se ponovno vidimo leta 2025. Držimo pesti, da bomo dozo take zabave v templju slovenskega rock´n´roll deležni že prej. Sicer pa… zagotovo sta se šalila.