Zadnji teden Orto festa s Flirrt, The Toaster, Zlatko in Optimisti in zaključek z Omarjem Naberjem

Letošnji, sicer že 19. festival Orto Fest, je še vedno rekorden! Kot je dejal organizator festivala Andrej Ciuha, je letos prvič v zgodovini festivala, da je več kot 10 koncertov Orto Festa bilo razprodanih. Ob tej priložnosti se zahvaljuje občinstvu, medijem in seveda tudi skupinam, da so letos poskrbeli za tako odličen odziv, kar je zagotovo veter v jadra tudi za naslednje leto, ko bo potekal že 20. Orto Fest, največji mednarodni klubski festival v Sloveniji. Festivala pa še ni konec, saj do 28. aprila nastopijo še sledeči izvajalci: že nocoj, 25. 4. Flirrt, nato 26. 4. The Toasters, 27. 4. Zlatko in Optimisti in za zaključek Orto Festa 2018, 28. 4. pa bo nastopil Omar Naber z zasedbo.

Priporočamo vam, da si pravočasno priskrbite vstopnice za koncerte, saj so nekateri že skoraj razprodani. Vsi koncerti se pričnejo ob 21.30 in v izogib gneči pridite vsaj pol ure prej. Letos je novost tudi to, da lahko vstopnice poleg nakupa preko spletne strani kluba in na dan koncerta v Orto Baru, kupite tudi v predprodaji na www.mojekarte.si in na prodajnih mestih Petrola, v 3Dva trafikah, vposlovalnicah Kompasa in v Kioskih.

Povratniki na odru Orto Bara, ameriška ska zasedba The Toasters, se predstavila v četrtek, 26. aprila. Skupina koncertira po svetu že več kot 35 let in ima za seboj že preko 5.000 koncertov. Skupina je nastala leta 1981 v New Yorku in postala sinonim za koncertne turneje in neodvisno glasbeno etiko. The Toasters veljajo za eno najpomembnejših ska zasedb, saj so s svojim nastankom v začetku 80-ih skupaj z Bim Skala Bim začeli obdobje, ki ga danes imenujemo tretji val skaja. Skupina je s svojim nepretrganim delom in neutrudnim koncertiranjem, predvsem pa seveda z odlično glasbo, ki je izšla na številnih albumih in kompilacijah, veliko pripomogla k današnji popularnosti ska glasbe. Bili so recimo prvi ameriški ska bend, ki je izdal album na Japonskem, njihov pevec in vodja Robert “Bucket” Hingley pa je 17 let vodil tudi ameriško založbo Moon Ska Records. Le-ta je bila za razvoj tretjevalovskega skaja ravno toliko pomembna, kot The Toasters sami, saj je preko nje v svet prišlo veliko odličnih ska skupin. 

Zlatko in Optimisti – 27. aprila na Orto Festu. Pred natanko desetimi leti se je fužinski princ Zlatko s svojim prvim albumom “Svet je lep” uradno pojavil na slovenski sceni, na kateri vlada še danes. Vsako leto boljši, vsako leto uspešnejši, vsako leto pogumnejši in brez dlake na jeziku z verzi opozarja na aktualne razmere v družbi. Zlatko je v desetih letih iz borbenega freestylerja prerasel v slovenskega reperskega zvezdnika, zavoljo svojega pozitivnega odnosa in seveda rimoklepaških veščin izjemno priljubljenega po celi državi, še zlasti pa v svoji rodni, mnogokrat opevani Ljubljani. Ne glede na to, ali se tematsko posveča fužinskemu vsakdanu ali globalnim problematikam, je v njegovi glasbi vedno čutiti ljubezen do njegove soseske, do sočloveka, do življenja samega. Lani je izdal že deseto studijsko ploščo “Žive naj vsi narodi”, aprila bo svojo energijo, rime in dobro voljo predstavil v Orto baru v svoji Ljubljani. 

Za zaključek Orto Festa 2018 bo v soboto, 28. aprila poskrbel Omar Naber. Leta 1981 rojeni slovenski glasbenik in pevec, je svojo glasbeno kariero začel pri 18 letih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel konec leta 2004 z zmago v oddaji Bitka talentov na nacionalni televiziji. V dvanajstih letih je izdal tri avtorske albume v Sloveniji, enega v Srbiji in enega v Angliji. Izvedel je že prek 900 nastopov v 27 državah. Redno se udeležuje tudi dobrodelnih prireditev in koncertov, skupno že čez sto. Je avtor mnogih uspešnic, ki so na slovenskih radijskih postajah postale zimzelene, kot so “Krasen dan”, “Stop”, “Vse kar si želiš”, “Ves tvoj svet”, “Polje tvojih sanj”, “I Still Carry On” in “Le srce ne spi”. Po zmagi na Emi leta 2005 nas je z avtorsko pesmijo “Stop” zastopal na Pesmi Evrovizije v ukrajinskem Kijevu. Leta 2017 je ponovno zmagal na Emi in že drugič stal na evrovizijskem odru v Ukrajini v Kijevu z avtorsko pesmijo “On My Way”. Mladim glasbenim talentom pomaga z nasveti in izkušnjami pri razvoju njihovih potencialov in je s svojim avtorskim pristopom vzor marsikomu, ki si utrjuje pot na glasbeno sceno.

Orto Fest je že 19. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 19 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 76.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka...” Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči. 

Vsi koncerti se pričnejo ob 21.30 in v izogib gneči pridite vsaj pol ure prej. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani:www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.