Mist razkrivajo drugo skladbo z debitantskega albuma

Ljubljanska doom metal zasedba Mist razkriva svežo skladbo The Ghoul s prihajajočega debitantskega albuma z naslovom »Free Me Of The Sun«, ki izide 1. junija pri nizozemski založbi Soulseller Records.

Snemanje albuma je potekalo v studiu Ork v Jevnici, za katerega pravijo, da so se odločili brez pomislekov. »Takoj, ko smo prvič prišli na ogled, nas je prepričal – ne le zaradi vintage opreme ali nadprsnega kipa Josipa Broza – Tita, ki bdi nad sobo za kitare, temveč tudi zaradi dobrega vzdušja in pomirjujoče narave, ki studio obkroža.« svojo izbiro glede snemanja utemeljujejo Mist. »Obvezna oprema poleg glasbene sta vedno dobra hrana in močna kava, za kateri je ves čas snemanja vztrajno skrbel lastnik studia Ork, Sašo Kisovec.« so še povedali. Za produkcijo in miks je bil ponovno zadolžen Benjamin Kic, medtem ko so mastering tokrat zaupali Patricku W. Englu (Candlemass, Pentagram, Darkthrone, Exodus) iz studia Temple Of Disharmony.
Skupina si je tokrat za pisanje glasbe vzela veliko več časa kot pri prejšnjih dveh izdajah. »Temu primerno smo več poudarka dali tudi samim pripravam na snemanje in iskanju željenega zvoka za vsak inštrument posebej kot tudi za celoto. Lahko bi rekli, da smo ponosni, da smo tokrat res dobili tisti pravi Mist zvok, ki smo ga na EP-ju Inan’ izgubili.« so zadovoljni s končnim rezultatom večmesečnega dela. Basistka Neža ob tem še dodaja: »Osebno sem ponosna tudi na predanost, ki smo jo pokazali v času priprav na snemanje ter na vzdržljivost v studiu. Res smo dali vse od sebe in nismo odnehali, če smo vedeli, da smo v določenem trenutku sposobni odigrati bolje.«
»Pesmi na albumu so nastajale posamično, kar nam je pustilo proste roke pri ustvarjanju, to pa ne pomeni da med seboj niso povezane, saj jih združujejo tematike, ki so bile pri nas vedno močno prisotne – smrt, uroki, posmrtno življenje, narava … Vsako besedilo je namesto načrtovanega sosledja tem ali dogodkov produkt trenutne inspiracije.« pa pravijo o nastanku skladb na plošči in morebitni povezanosti med njimi. Sama naslovnica konceptualno odseva naslovno pesem albuma. Ali po besedah skupine: »Valovi krvi in emocij predstavljajo morje, kjer se oseba utopi v globinah preostanka svojega življenja in se poslavlja od sonca. V temnini sprejeme luno,  ki ji ponuja novo upanje v posmrtnem obstoju.«
Uradna predstavitev albuma »Free Me Of The Sun« bo 9. 6. v Ljubljani, v Klubu Gromka na Metelkovi, zaenkrat pa imajo potrjene nastope še 29. 6. v sklopu Subart Festivala v Kranju, 13. 7. na trgu pred hotelom Kras v Postojni in 4. 8. na festivalu Pietrasonica v Italiji.
Zasedba:
Nina Spruk – glavni vokal
Ema Babošek – ritem kitara, spremljevalni vokal
Blaž Tanšek – solo kitara
Neža Pečan – bas
Mihaela Žitko – bobni