Đorđe Balašević na tiskovni konferenci predstavil svoj edinstveni koncertni spektakel

PANONSKI MORNAR ĐORĐE BALAŠEVIČ ZAKLJUČUJE RAVNO V ARENI STOŽICE, ZA KATEREGA JE PRODANIH ŽE VEČ KOT 7.000 VSTOPNIC!

Đorđe Balašević, pesnik, pisatelj, igralec in režiser, je na včerajšnji tiskovni konferenci v Mestni hiši v Ljubljani pred zbranimi predstavniki medijev – teh je bilo kar okoli 35 -, predstavniki Eventima in Športa Ljubljana, predstavil svoj edinstveni veliki koncertni spektakel, ki ga pripravlja ob 40. obletnici delovanja 25. maja v Areni Stožice z velikim orkestrom. Kot veliko presenečenje pa je ob tej priložnosti predstavili tudi svojo prvo knjigo, ki je prevedena v Slovenščino, avtobiografsko delo „Koledar mojega otroštva“, 1. del, dan pred svojim rojstnim dnem, ki ga praznuje danes, 11. maja. Balašević, ki je znan po skladbah, kot so »Svirajte mi jesen stiže«, »Dunjo moja«, »Neki novi klinci«, »Prva ljubav«, »Računajte na nas«, »Odlazi cirkus« in mnoge druge iz njegove štiridesetletne kariere bomo lahko slišali na enkratnem arenskem koncertu v Sloveniji ob spremljavi Panonske filharmonije, kot jo sam imenuje, v njej pa je 17 izvrstnih glasbenikov. » … Naredil sem pesem Računajte na nas, meni je bila ta država všeč. Sam sem bil vedno Jugoslovan, iz mešanega zakona, mama Hrvatica, oče pravoslavec, kaj bom drugega kot Jugoslovan? V to sem verjel.«

Rdeča nit tiskovne konference, ki jo je vodila Mojca Mavec, je bila predstavitev ljubljanskega koncerta, ki sodi v turnejo velikih arenskih koncertov po nekdanji skupni državi, ki ga pripravlja s 17-članskim orkestrom in posebnim programom njegovih največjih uspešnic ob 40. obletnici delovanja, ki bo tako enkraten veliki koncertni dogodek za vse njegove ljubitelje. Temu primerno je turneja poimenovana „Baronov bal“ in je neke vrste poklon njegovi prvi objavljeni pesmi izpred 40 let »U razdeljak te ljubim«, v kateri poje »…Bal je pripravil Baron, a Fon Ligestul je poklican, da pride tudi on …«. »Razdeljak« je single plošča, ki jo je kot njegov prvenec izdala RTV Ljubljana, zadnji koncert na tej turneji pa bo tudi zato ravno v Ljubljani, prvič v Areni Stožice.

Ob tej priložnosti je predstavil tudi svojo prvo knjigo, prevedeno v slovenski jezik, »Koledar mojega otroštva«, v katere prvi izvod je na tiskovni konferenci prejel tudi župan MOL Zoran Janković, ki pa je se takoj spomnil njegovega rojstnega dne in mu podaril komplet kozarcev Oskarja Kogoja, organizator pa mu je kot velikemu ljubitelju nogometa podaril komplet slovenske nogometne reprezentance. V prijetnem klepetu sta se z županom Ljubljane kot resnična prijatelja že 40 let spomnila mnogih anekdot iz življenja, ob tem pa se mu je zahvalil, da bo Ljubljana gostila njegov največji koncert v zgodovini Slovenije. Nato je predstavil koncert, ki bo kot resnično edinstven 25. maja v Areni Stožice v Ljubljani v sklopu turneje, na kateri so bili razprodani arenski koncerti decembra lani že v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu in Skopju in poudaril, da v Sloveniji takšnega velikega dvoranskega nastopa še ni imel. Ob temu je povedal, da zelo rad nastopa po novonastalih državah iz Jugoslavije in kot je zaupal predstavnikom medijev, ima v resnem načrtu, da si bo dal tiskati majico z napisom – Regija, moja dežela. 

Na odru obljublja velik, 17. članski orkester, kjer so vsi izvrstni glasbeniki, imenuje pa jo kar Panonska filharmonija“Boljši pevci bodo obiskali vaše mesto, veliko boljših orkestrov pa ne,” se je pošalil. Balašević je znan po temu, da pripravlja dolge, tudi po štiriurne koncerte. »Zato sem se med drugim odločil za koncert v ljubljanskih Stožicah, kajti vse pogosteje se dogaja, da moja generacija dokaj težko zdrži na nogah štiri ure. Tako bodo pa lahko sede uživali v izboru pesmi iz moje dolge kariere,« je poudaril najbolj sloviti panonski mornar, kot mu radi rečejo.

»Ljubljana pa je bila vedno na mojem seznamu koncertov. Lani sem pel v Križankah, zdaj pa prihajam v Stožice, moji koncerti so kot maraton. Potem pa prilagodim, odvisno ali ljudje vztrajajo ali odhajajo,« je povedal veliki kantavtor iz nekoč skupne države in se posvetil še predstavitvi knjige.

Balaševićeva avtobiografija »Koledar mojega otroštva« je delo, za katerega si je resnično želel, da izide tudi v Slovenščini. Je v 99 odstotkih avtobiografsko in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, “da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil”. Rodil se je v Vojvodini in neskončna ravnina s slika tudi v njegovih delih. “To zagotovo razumejo moji rojaki iz Prekmurja,” je dodal. Knjiga je posebna tudi po temu, da se z ene strani bere v srbskem, z druge strani pa v slovenskem jeziku, v Slovenščino pa jo je prevedla Aleksandra Gačić.

V Areni ljubljanskih Stožic bo tako v petek, 25. maja 2018 na ekskluzivem koncertu nastopil en najbolj znanih kantavtorjev iz nekdanje skupne države: poet, glasbenik, pripovedovalec zgodb, humorist in komentator Đorđe Balašević. Če ne želite zamuditi njegovega edinstvenega koncerta, doslej največjega z največjo zasedbo in njegovimi številnimi uspešnicami, so vstopnice na voljo na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih!

Đorđa Balaševića sicer ni potrebno posebej predstavljati. Najbolj je znan kot glasbenik – kantavtor, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Balašević je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v skupini nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo Čorbo. Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo „Panonski mornar“. V tem obdobju je sodeloval kot tekstopisec tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem “Priča o Vasi Ladačkom” in “Život je more”. Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album „Pub“ in se podal na jugoslovansko turnejo … V 40-letni karieri je do danes izdal že 15 albumov.

 

Balašević sam je o svojem življenju zapisal:

Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me v glavnem kličejo Đole. Rojen sem leta 1953 v Novem Sadu, skozi katerega teče Donava in ki je formalno v Evropi.
Hodil sem v gimnazijo, ampak nisem maturiral. Študiral sem geografijo, ampak nisem diplomiral …
Vojaško obveznost sem opravil v celoti, nisem niti kaznovan niti kazensko preganjan in nisem bil član Zveze komunistov.
Prejel sem najvišja družbena priznanja, od katerih nimam nobene koristi.
Posnel sem mnogo plošč: »Daj Bog, da se pozlatijo …«
Službeno sem uspešen, hvala za vprašanje, in eden od uspehov je moja zadnja jugoslovanska turneja, maja 1990 – zadnja jugoslovanska, ne moja …
Komaj čakam, da vidim, kdo bo naslednji napolnil Skopje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb in Split.
Pred navalom narodne glasbe sem se umaknil v utrjene gradove.
Srečno sem poročen z Olivero in sem ponosen oče dveh lepih hčerk in sina.
Tisti, ki me imajo radi po glasbeni strani, vedo dosti o meni …

OrganizatorjaKoda Eventis in VignaPr

Prodaja vstopnic na:

http://www.eventim.si/