V Kino Šiška se vrača Anna Calvi

V Šiško se 20. novembra vrača strastna pevka in kitaristka Anna Calvi, ki je leta 2014 našo veliko dvorano napolnila do zadnjega kotička. Tokrat nam bo predstavila svoj novi album Hunter, težko pričakovanega naslednika plošč, ki sta ji med drugim prinesli nominacije za prestižni nagradi Mercury Music Prize in BRIT Award, na katerem raziskuje seksualnost in spolne vloge.

“Dva bisa sta dokazala, da je občinstvo prevzel iskreni nastop Anne Calvi, pevke in kitaristke, ki je v prestolnici skupaj s spremljevalnima glasbenikoma izvedla verjetno najboljši koncert v prvi polovici letošnjega leta. Enkratno.” Pohvala Mladine ob razprodanem obisku te edinstvene britanske glasbenice v naši Katedrali je vsekakor na mestu, saj nas je Anna Calvi leta 2014 pustila odprtih ust, hrepeneče po še. Začarala nas je z izjemnim, čutnim vokalom, z na trenutke privlačno umazano, na trenutke temačno zapeljivo kitarsko glasbo, s prepletom flamenka, gothic rocka in popa – s prezenco prave glasbenice, ki so ji primerjave s Patti SmithPJ Harvey ali Nickom Caveom sicer v čast, a je nikakor ne zamejujejo na njeni lastni ustvarjalni poti.

O veličini Anne Calvi se je v glasbenih krogih šušljalo še pred izdajo njenega odličnega prvenca leta 2011, ta in njegov prav tako izjemen naslednik, One Breath leta 2013, pa sta edinstveno avtorico uveljavila kot zvezdo svetovnega formata, ki lahko med fene šteje tudi Briana Ena, Morrisseya in Davida Byrna. Zdaj je končno čas za naslednje poglavje, ki ga glasbenica piše z novo ploščo Hunter, na kateri sta poleg Anninega benda sodelovala tudi klaviaturist Adrian Utley (Portishead) in basist Martyn Casey (Nick Cave and the Bad Seeds), njen izid pri založbi Domino pa je napovedan za avgust. Surovo katarzično ploščo, na kateri raziskuje seksualnost in spolne vloge, je Anna označila za kvirovsko in feministično, na njej pa zveni bolj svobodno kot kadarkoli prej. “Nova glasba je vse, kar sem želela, da bo. Želim, da slišite, kaj sem ustvarila in z ljubeznijo delala tako dolgo, za vas, za nas. […] Namen te plošče je biti prvinska in čudovita, ranljiva in močna, lovka in plen,” je zapisala. Naše hrepenenje bo končno potešeno novembra.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in na Eventimovih prodajnih mestih.

Organizacija: Kino Šiška.