Dvojni intervju: Rok Golob in Metalsteel

30. junija se na ljubljansko prizorišče vrača unikatni glasbeni spektakel Simfonična Ekstaza 2. Mednarodno priznani in cenjeni slovenski skladatelj, aranžer, producent, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob bo na velikem odru ponovno združil izjemne glasbenike iz sveta popa, rocka, rapa in klasične glasbe. Pod njegovo dirigentsko taktirko bodo nastopili Orkester Zagrebške filharmonije in Perpetuum Jazzile z izjemnimi solisti: Gibonni, Tomi M (Siddharta), Nuška Drašček, KiNG FOO, Maja Keuc, Katrinas, Murat & Jose, Lana Trotovšek, Metalsteel, Nina Strnad, Omar Naber in Tinkara Kovač.

Za nekaj odgovorov smo zaprosili glavno ime spektakla, Roka Goloba in pa skupino Metalsteel, katera bo na koncertu s svojim heavy metal žanrom zagotovo zanimiva popestritev.

Rok Golob

Pozdravljen Rok!

6 let po prvem spektaklu Simofonične ekstaze nam boste postregli z novim naborom. V prvi ediciji ste se odločili dirigirati Orkestru slovenske filharmonije ter Slovenskemu komornemu zboru. Na letošnji izvedbi ekstaze pa bodo naša ušesa priča Orkestru zagrebške filharmonije in vokalnemu sestavu Perpetuumjazzile. Kako da je prišlo do zamenjave?

Zaradi koncertnih terminov in pestrosti izvajalcev ;). Z vsemi pa rad sodelujem.

Po kakšnem ključu izbirate goste na takšnem spektaklu. Je to zgolj po občutku ali izbira temelji na čem drugim?

Imeti moramo neko skupno kemijo in glasbeno povezavo,moramo si biti všeč 😉 !​

​Pa vedno tudi premikamo meje in gradimo na tem, da je concert interesanten in medgeneracijski.​

Foto: Max Petač
Nekateri gosti se ponovijo z prve edicije, z nekaterimi novimi pa ste zelo presenetili. Recimo Metalsteel, ki sodijo v zvrst heavy metala? Kako pa je prišlo do te ideje?

Naš mladi Spielberg, basist Matej Sušnik je član KiNG FOO-jev in Metalsteela. Na njihovem koncertu sem dobil idejo da bi krasno pasali v gotsko metalski, družbeno-kritični komad. Se pravi bo metal obdan z rapom (Murat & Jose) in temačnim orkestrsko-zborovskim zvokom. Super bo!

Verjetno priprava takšnega spektakla traja kar nekaj časa. Kdaj ste že začeli z realizacijo projekta Simfonična ekstaza II?

Ideja že vsaj kakšni 2  leti, organizacija pa kako leto, na 20 let podlage izkušenj ;). Ogromno, res ogromno je logistike in usklajevanja.

Kako sestavljate kompozicije z glasbenimi gosti? Je vse več ali manj vaše delo ali temelji na predlogih gostujočih glasbenikov?

Večinoma bodo kompozicije in aranžmaji res moji avtorski, spet pa z veseljem pa zopet sodelujem tudi z očetom Janijem, ki je prav tako prispeval aranžmaje za Gibonnija. Skupaj sva delala že za Soul Activation, Stingovega kitarista Dominic Millerja, Toni Cetinskega, Neisho, Massima in mnoge druge..​

Ja izbira Kongresnega trga namenska zaradi prenove Križank ali je bila lokacija že v štartu bazirana na Kongresnem trgu?

V bistvu smo že na začetku imeli v mislih Kongresni Trg. Potem smo zvedeli da bodo Križanke imele streho in smo si želeli tja, po arheoloških najdbah pa nas je usoda zopet vrnila na našo osnovno lokacijo ;).

Za konec še standardno vprašanje. Kaj lahko pričakujemo poslušalci na Simfonični ekstazi II?

To ne bo abonma ali zlata leta slovenske popevke. To bo moderen koncert za leto 2018, kvalitetno in z vrhunskimi izvajalci vas bomo popeljali skozi močne in raznolike emocije na krilih simfonikov , zbora benda in krasnih solistov.

Rok, zahvaljujemo se vam za vaš čas in se že vnaprej veselimo glasbene poslastice na Kongresnem trgu!

Metalsteel

Pozdravljeni!
Za vami je že več kot 20 let heavy metal ritmov ter 6 odličnih albumom. Tudi z zadnjim (Beyond the stars) ste izredno pozitivno presenetili. Prav tako pa je bilo za nas presenečenje, ko smo na listi gostov Simfonične ekstaze II zagledali ime vaše skupine. Kako je prišlo do sodelovanja z Rokom Golobom v takem projektu?

Letos uradno praznujemo 17. obletnico, čeprav začetki skupine segajo v leto 1999. V tem času se je nabralo ogromno lepih spominov in izkušenj, zagotovo bo eden izmed zelo zanimivih projektov tudi sodelovanje na koncertu Simfonične ekstaze. Do ideje o sodelovanju z Rokom Golobom je prišlo, ko nas je Rok videl nastopit na festivalu v Trnovem. Na tem koncertu smo odigrali skladbo skupaj s Klemnom Klemnom in Rok je dobil idejo, da bi združili heavy metal z orkestralnimi in zborovskimi aranžmaji ter hip hopom. Ideja je vodila v skladbo Iluzija, ki smo jo s simfoniki in zborom ter hip hop duetom Murat & Jose, prvič zaigrali na državni proslavi v Cankarjevem domu. Odzivi so bili res odlični.

Med glasbenimi gosti na Simfonični ekstazi II vi s svojim žanrom še posebej izstopate. Lahko mogoče razkrijete katera skladba bo zaigrana z vami?

Tudi na Kongresnem trgu bomo nastopili s skladbo Iluzija. Mislim, da je zelo pozitivno, da se tudi heavy metalu da priložnost na tovrstnih dogodkih, ker lahko tudi širša publika, ki sicer nima toliko stika s slovensko underground sceno, spozna kvalitetne izvajalce žanra, ki je medijsko pogosto zapostavljen, čeprav so v Sloveniji ravno metalski koncerti med najbolje obiskanimi dogodki.

Zanima nas kako sploh poteka sodelovanje v takem projektu? Kako se uskladite?

Skladbo najprej člani benda zvadimo na naših vajah, sledita običajno 1 ali 2 vaji z orkestrom in zborom na sami generalki. Tudi na vajah z orkestrom in zborom vedno uživamo, ker se poklopi energija vseh nas, ki smo takrat na odru.

Pred 19 leti se je sodelovanja s simfoničnim orkestrom San Francisca lotila Metallica. Mogoče lahko pričakujemo kaj podobnega. Ste kdaj razmišljali o podobnem projektu kot celotnemu albumu?

Orkestralnih projektov je bilo v metal in hard rock sceni v preteklosti že kar nekaj. Pri skladbi Iluzija je zanimivo ravno to, da gre za malo drugačen pristop, saj so vključeni oboji – orkester in zbor, potem pa še hip hop segment, ki dodatno popestri skladbo. Veliko smo že razmišljali o celotnem orkestralnem albumu, vendar zaenkrat nimamo finančnih zmožnosti, da bi se lotili takšnega projekta. Zagotovo pa smo veseli takšnih povabil kot smo ga dobili s strani Roka Goloba.

Kje si vas lahko poleg Simfonične ekstaze II in koncerta z Iced Earth v Kinu Šiška lahko ogledamo v prihodnje?

28. julija nastopamo na festivalu v Prešnici, 27. septembra v ljubljanjskem Cirkusu, na festivalu MetalWitch, 19. oktobra pa v izolskem klubu Hangar. Jeseni načrtujemo tudi nekaj koncertov po severni Nemčiji.

Je v planu ali mogoče celo že v nastajanju kak nov album?

Smo še v fazi promoviranja aktualnega albuma Beyond The Stars, za katerega smo prejeli odlične odzive tako v Sloveniji kot v tujini. V načrtu imamo izid videospota za skladbo Vrillon, ki bo zopet nekaj posebnega, saj smo ga posneli v sodelovanju z žensko plesno/kabare zasedbo Tribal Bizzare. Prekmalu je še, da bi govorili o novem albumu, kar pa ne pomeni, da bo potrebno predolgo čakati nanj.

Metalsteel hvala za vas čas in z nestrpnostjo pričakujemo vaš nastop na Simfonični ekstazi II.

Hvala za intervju! Tudi mi že komaj čakamo na nastop!