Punk in Drublic prvič v Sloveniji

»Worse than a punk rock holiday, more like a punk rock birthday«

»Slovenci, mislil sem da ste revni!« je Fat Mike komentiral prvih nekaj letečih pirov nad občinstvom. »Povejte mi raje – koliko je tukaj Hrvatov?« – in s tem v trenutku izkusil dvajset komadov na svojem zelenem črtastem negližeu. Najbolj umazani nastopači so se vrnili v mesto, tokrat s celo hordo pomagačev – festival Punk in Drublic tudi v Ljubljani!

Da smo NOFX še posebej pri srcu nam na svoj način po malem dokazujejo že zadnjih petindvajset let. Prelomen je bil nastop na prvi ediciji tolminskega Punk Rock Holiday in kmalu zatem v ljubljanski Cvetličarni, leta 2013. Njim lasten festival, poimenovan po istoimenskem albumu, ima načeloma samo dve pravili – nekaj vrst dobrega piva in nekaj odpiljenih izvajalcev. Tako en kot drugi pogoj Ljubljana z lahkoto izpolni, ob boku drugim veliko večjim evropskim in svetovnim mestom, kjer se festival ustavlja zadnjih nekaj let.

Na brezplačnem tastingu craft piva za vse polnoletne obiskovalce so se tako že zgodaj popoldan predstavili domači mojstri zvarkov Reservoir Dogs, Maister Brewery, 22 Brewing, Ressel, Barut in Bevog. Slednji so še posebej zanimali obiskovalce prihajajočega PRH 2018, saj so predstavili uradno pivo letošnjega festivala.

Kar pa se tiče glasbe – preverjeni kalifornijski formuli za uspeh, ki poleg headlinerjev sestoji še iz energičnih varovank Fat Mikea, Bad Cop / Bad Cop, mariači fenomena The Bronx in pozavna cover pankerjev Mad Caddies, so se v Šiški pridružili še dve imeni, SNUFF in The Mor(R)ons. Kar londončane SNUFF povezuje z preostalim lineupom, je sodelovanje z Fat Mikeovo samostojno založbo Fat Wreck Chords, ki vse od devetdesetih podpira sceno z namenom, da ta ostane nekomercialna in zvesta sama sebi. Kot edini domači predstavniki pa so festival odprli The Mor(R)ons, ki so še posebej teknili prisotnim domačim skejterjem. 21. junij je namreč tudi svetovni dan skejtanja – Go Skateboarding Day, ki je bil atraktivno obeležen s tekmovanjem v preskoku višinske ovire.

Tako kot so kontroverzni NOFX, ki zaradi svojih neotesanih p*arij neredko zaidejo v nemilost polikane družbe, pa je nasekana tudi njihova čudovita publika. Če se vam zdi, da kultura obiskovanja koncertov prerašča v hvalisav narcisoidni hobi, pojdite med punk rockerje. Nič ni bolj prijateljskega kot to, da nekdo plača pir zgolj z namenom, da ti ga dobrohotno zaluča v obraz, medtem ko pregret neutrudno moshas pred odrom. In ker je kolegialnost resnično domena tako žagalcev kot nažgancev, je malo pankerske pijanosti točno to, kar Slovencelj v trenutnem stanju mentalitete potrebuje – malo vsesvetovnega sprejemanja, in še malce več iniciativnosti vsesplošnega upora. Če to sporočilo sprejme od debelega transvestita v ženskih spodnjih hlačkah, pač toliko bolje.

Več kot upamo, da prva edicija slovenskega Punk in Drublic nikakor ne bo tudi zadnja.

Foto galerija:

Foto: Klemen Udovč – Clementino